Prisen på diesel har steget en hel del det siste året – spesielt mye på grunn av krigen i Ukraina. Hva betyr det for den vanlige bobilisten?
Det er flere grunner til at prisen på diesel har gått opp fra kr 14.88 til kr 22,06 de siste 12 månedene, men krigen i Ukraina er åpenbart årsaken til over halvparten av prisøkningen. Fra februar til mars økte prisen på diesel med kr 3,59. Også februarprisene er påvirket av invasjonen. Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Bobiler er ikke blant de bilene som kjører lengst i året. Den gjennomsnittlige bobilisten kjører bare 5765 km i året. I følge en undersøkelse utført av Kantar er disse kilometerne fordelt på 54 døgn.
I følge SSBs prisstatistikk for diesel var prisen i april 2021 kr 14.88. I mars 2022 hadde prisen steget til kr 22,06. På 12 måneder har prisen på diesel altså steget med kr 7,18.
Så hvor mye dyrere blir bruken av bobilen som følge av økte drivstoffutgifter? Om vi antar at bobilene bruker 1 liter per mil, blir regnestykket enkelt. Noen bobiler bruker mer og vil få et høyere tall.
Den gjennomsnittlige bobilisten må betale 4135 kroner mer for å kjøre bobilen sammenlignet med et år tidligere. Det betyr en ekstrautgift på 77 kroner per dag bobilen benyttes – om du er helt på gjennomsnittet.
Om vi legger mars-tallene til grunn vil den gjennomsnittlige bobilisten i år totalt bruke 12 700 kroner på diesel.
Både kjørelengde og antall bruksdøgn er gjennomsnittlige tall. Om du for eksempel kjører 15 000 km i året og har 100 overnattinger i bobilen, vil hvert døgn i bobilen bli en drøy hundrelapp dyrere. Prisen har da økt med 10 700 kroner i forhold til i fjor. Uansett hvor mange døgn du bruker bobilen så er det selvfølgelig antallet kilometer du kjører som er avgjørende for hvor mye høyere utgiftene blir.
Det nytter heller ikke å dra til Sverige for å harry-handle diesel. Det er mange varer som er billigere i Sverige, men det gjelder ikke diesel. Priser observert av redaksjonen i Sør-Sverige gjennom påsken viser at prisen der er mer enn 2 kroner dyrere per liter (omregnet). Dette er ikke tall fra statistikk, så sammenligningen er unøyaktig. Det ser ut som om konkurransen mellom stasjonene ikke virker like godt i Sverige som i Norge. Prisene har i Sverige små variasjoner mens det i Norge er mulig å treffe gunstige dager.
Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no
Les også: Bobiler får stadig kortere kjørelengde
Les også: Bobilsesongen starter stadig tidligere