Rondane – omfattende oppgradering av rasteplass

Rasteplassen ved Strømbu er hovedinnfallsport til Rondane fra øst og ligger mellom fylkesvegen og Atnaelva. Nå blir plassen flomsikret og et nytt stinett skal erstatte dagens vandring langs elva.

Rasteplassen på Strømbu med takterrasse, kiosk og varmestue. Foto: Roger Ellingsen/ Statens vegvesen. Arkitekt: Carl Viggo Hølmebakk.

Strømbu er et mye brukt utgangspunkt for vandreturer i Rondane nasjonalpark. Området er et populært friluftsområde, og blir også mye brukt til bær- og soppturer blant lokalbefolkningen.

Rasteplassen med takterrasse, kiosk og varmestue, er nærmeste nabo til elva Atna som snor seg mellom furutrær og sandbanker. Utfordringen er sideelva Myldingen som legger opp store grusmasser som hovedelva Atna ikke klarer å transportere videre. Dette har i de seinere åra skapt press på elvas sidearealer, med erosjon og høyere flomvannstand enn tidligere.

Atnaelva er sørover en viktig gyteelv for ørret og mange av naturverdiene er knyttet til vassdraget. Foto: Silje Myhre Amundsen/ Statens vegvesen.

– Nå har vi flyttet stisystemet vekk fra elvekanten og plastret eller murt fundamentet for stiene slik at de også vil forebygge mot flom og fremtidig erosjon og forhåpentligvis sikre bygget, rasteplassen og de verdiene dette representerer, sier Werner Harstad, strekningsansvarlig for Nasjonal turistveg Rondane i Statens vegvesen.

I tillegg til utførte landskapsmessige oppgraderinger, har rasteplassen også fått et bygningsmessig løft. I 2019 fikk Strømbu nytt kjøkken og lagerrom.

– Driverne har lenge ønsket seg et bedre lager og romsligere kjøkken. De siste årene har de hatt lager i ei brakke utenfor toalettet. Dette var ikke særlig attraktivt verken praktisk eller visuelt. Med det nye kjøkkenet kan de lage varm mat og det blir mye lettere å drifte kiosken. Nytt kjøkken og lager har også resultert i gravemasser som har blitt lagt ut og økt kapasiteten på parkeringsplassen, sier Harstad.

Hovedbygningen består av et ute- og inneområde. På innsiden finner du et hyggelig oppholdsrom med peis og benker hvor du kan betrakte naturen og området rundt elva gjennom store panoramavinduer. Toalettfasiliteter er plassert i en bygning for seg. Strømbu sto ferdig i 2008.

Varmestua på Strømbu hovedrasteplass, Nasjonal turistveg Rondane. Foto: Jarle Wæhler/ Statens vegvesen.

Tekst: Redaksjonen
Kilde: Nasjonale turistveger

Del dette med andre:
Anbefalt innhold:
Rasteplass på turistvei blir fornyet og får tømmestasjon

Det lages mange flotte rasteplasser langs Nasjonale turistveger, men sjelden blir de utstyrt med tømmestasjoner. I dette tilfellet samarbeider Statens Read more

Pris til rasteplass i Ryfylke

Rasteplassen Ostasteidn langs Nasjonal turistveg Ryfylke prises med Betongelementprisen 2019. Prisen tildeles KAP – Kontor for Arkitektur og Design for Read more

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *