Romania har alt som bør finnes på menyen for en vellykket ferie – lange sandstrender, majestetiske fjell, god mat, kortreist vin og vakre byer. Det er tid for å utvide aksjonsradiusen mot øst.
Alle de digre bilene du parkerer ved siden av på en rumensk bensinstasjon kan forlede en besøkende til å tro at du er i et land der folk flest tjener fett. Feil. Dette vakre og ressursrike landet er det 10. fattigste i Europa. Derfor blir et besøk her en reise i nåtid, men også en reise gjennom landets nyere historie. Det er 30 år siden rumenerne kvittet seg med kommunistregimet, men arven fra diktaturet henger igjen, mer eller mindre synlig.
Langtur
Veikartet avslører at det er drøye 2000 kilometer fra Hirtshals til grensen i det nordvestlige hjørnet i vakre Arad, eller litt større og like spennende Timisoara. De som først vil prøvesmake et nytt reisemål, kan ta luftveien. Det finnes et knippe flyruter, selskap og destinasjoner å velge som startsted for Romania-runden.
De som velger å utforske landet i egen bil eller leiebil, skal vite at Romania er på topp når det gjelder dødsfall i trafikken, en statistikk der Norge er best i Europa-klassen. Kjøre-forbi-kulturen er meget spesiell, men respekt for fotgjengerfeltene gjelder. Hold fartsgrensene i tettbygd strøk, det er her politiet henter sine bøter. Og lag ikke stress av hestekjerra som dukker opp foran deg på veien. Det dukker opp flere. Hest og kjerre er levebrødet for mange på landsbygda, og kjerrene har både refleks og registreringsnummer.
Stormannsgalskap og sult
Revolusjonen i Romania var den blodigste i hele østblokken. 1142 ble drept, 3138 alvorlig såret og 760 mennesker ble ulovlig fengslet og torturert. Diktatoren, Nicolae Ceausescu og hans kone Elena, styrte Romania i 24 år fra 1967, og begge ble henrettet direkte på TV.
Nå vil EU-parlamentet granske det som skjedde i ukene før makta endelig kapitulerte. Mange i landet frykter at godt skjulte skjeletter kan ramle ut av skapene når uhildete EU-granskere begynner å rote i fortiden. Vi nevner dette fordi kunnskap om Romanias nære fortid er noe den nysgjerrige og observante turist bør ha med i bagasjen.
Palasset i Bucuresti er det mest iøynefallende bevis på den stormannsgalskap som styrte landet i flere tiår. Diktatorparet kjøpte marmor og prismelysekroner for uhyrlige summer. Folket måtte nøye seg med tomme butikkhyller. Avlingene fra det uendelige åkerlandet ble solgt til utlandet.
Pampeliv
Partitoppene og pampenes håndlangere opplevde at kommunisme var selve oppskriften på et godt liv. Angiveri og overvåking holdt folket i sjakk, men så folket stopp. Opprøret startet i Timisoara, og denne lavine av oppdemmet hat og fortvilelse nådde hovedstaden med en slik styrke at diktatoren måtte flykte i helikopter. Nicolae Ceauseşcu og hans kone Elena ble innhentet og henrettet etter en summarisk rettergang julen 1989.
Rømmer landet
Nordmenn møter rumenere i Norge både som håndverkere, IKT-spesialister, sjåfører eller som tiggere med pappkrus i neven. Romanias svøpe er alle innbyggerne som reiser ut for godt. Vel 100 000 rumenere utvandrer årlig til andre europeiske land, USA og Canada. Folketallet går jevnt nedover mot 19 millioner innbyggere, og det er desperat mangel på faglært og ufaglært arbeidskraft.
Besøkende vil med rette undre seg hvorfor det er slike bakvendte tilstander. Noe av forklaringen kan være at over 20 prosent av befolkningen lever under landets fattigdomsgrense, mens andre sier rett ut at de er lei av korrupsjon og folkevalgte som har glemt hvem de valgt til å tjene. Fattigdommens forbannelse rammer både romfolk og etniske rumenere.
Fleste hjemmebesøk
Landet har ikke som sin nabo Bulgaria greid å få skikkelig fart på turismen. I 2019 noteres det dog hyggelig økning i antall turister, selv om de fleste som bokføres som turister er utvandrede rumenere på hjemmebesøk.
Statistikken sier rundt 11 millioner ankomster fra utlandet i fjor. Vi har ikke testet campingplasser verken i Transilvania, Maramures eller ved Svartehavskysten, men forfatteren har reist mye med bil i landet. Vi har funnet god og rimelig innkvartering over alt. Det lokkes ellers med både camping og glamping. Vårt råd er å skanne nettets utallige kilder og trekke egne konklusjoner basert på andres skryt, misnøye eller kritiske blikk.
Fugler og Dracula
Romania har noe for alle. Inne i landet er det mulig å hente helsebot i svarte gjørmebad og gigantiske nedlagte saltgruver som er tilrettelagt for turisme. Fuglekikkere vil finne sitt paradis i Donau-deltaet. Det er rikelig med organiserte opplegg i havnebyen Tulcea. Større og mindre skyssbåter med enkel servering om bord tar deg inn i eventyrland, enten man er genuint interessert i fugler eller bare nysgjerrig på alt vi ikke har maken til her hjemme. Svartehavskysten har dessuten rikelig med strender.
Draculas borg
Fjellfolket finner utfordringer så det rekker i Transilvania, og de som er fasinert av Dracula kan jo besøke Bran Castle, en borg som er et eventyr i seg selv. Og overalt vil en besøkende støte på folkedans og folkemusikk. Folklore er viktige elementer i rumenernes hverdag og fest, for eksempel i bryllup. Unge gutter og jenter drømmer om å bli profesjonelle folkedansere, et høyt respektert yrke som kan gi ganske greie inntekter, ifølge lokale kilder.
Kulturarv
I hovedstaden Bucureşti og i små store byer rundt om i landet finner vi vakkert restaurerte bygg og bydeler. Norge har bidratt til rehabilitering av kulturarv med milliarder av norske EØS-midler som vi er pålagt å betale til EU. Greit å se hva pengene har gått til. Innimellom dukker det opp store hus med spesiell arkitektur. Boligene er bebodd av romfolk litt oppe i folkegruppens hierarki. Rom utgjør 5-6 prosent av landets befolkning.
Billigland
Prisene på drivstoff er om lag som hjemme, men det er billig for nordmenn å spise ute. Det gjelder også i hovedstaden selv om alt koster litt mer i storbyen. Prisnivået er som det campingfolket opplevde sørover i Europa for 40 år siden. Og den tenkende turist fra Norge spør seg der han sitter med en latterlig lav regning på mat og drikke; Hva slags lønnsnivå er det egentlig i dette landet? Kan elendig lønn forklare noe av folkets flukt fra landet?
Tekst og foto: Magne Reigstad, BoCM
Hadde to uker i Romania (Transylvania) med bobil i 2019, på privatbesøk.
Talte på en hand antall bobiler vi møtte, og tilbudet for oss var deretter.
Fricamp var helt uaktuelt, og føltes utrygt ellers og i så måte.
Usikker på om jeg ville anbefalt landet med bobil. Om så, flere i sammen ?
Bare et spørsmål; Hvorfor var fricamping uaktuelt? Noen venner av meg kjørte “i Draculas fotspor” for noen år siden – og fricampa heile tida. Uten snev av problemer! Dette var riktignok ikke med noen dyre bobiler, men med 2CV og telt, men allikevel…?
Glemte og få med, at landet i seg selv var en opplevelse.
Vennlige mennesker og på landsbygden tilbake til slik vi i Norge hadde det på tiden da våre besteforeldre var ungdommer.
Byene holdt europeisk målestokk, med sine motebutikker og merkevarebutikker.
Til dem som ønsker å delta på arrangert reise til Romania, så sjekk ut turbusselskapet Ingvars reiser i Stavanger. De har eget hotell i Romania, og arrangerer turer med buss eller fly. De har reiser rundt i Romania, og motorsykkelkjøring offroad i skog og hei. Ingvars kone er visst fra Romania, og er ofte reiseleder og guide.