Riksrevisjonen med sterk kritikk av sikkerhetsarbeidet på riksveiene

Statens vegvesen kontrollerer ikke viktige sikkerhetsinstallasjoner på riksveiene godt nok, slår Riksrevisjonen fast i sin årlige rapport til Staten.

Riksrevisjonen retter sterk kritikk mot Statens vegvesen for mangelfull kontroll av sikkerhetsinstallasjoner på norske riksveier. Foto: Nicki Eliza Schinow /Unsplash.

Statens vegvesen har ansvar for sikkerhet på norske riksveier. Riksrevisjonens undersøkelse viser at kontrollen av sikkerhetsinstallasjoner som skredsikring, rekkverk og drenering, ikke er god nok, skriver revisorene i en pressemelding.

– Riksveiene i Norge krever ekstra oppfølging på grunn av krevende terreng og skiftende klima. Derfor er det ekstra viktig at de som har ansvaret, følger opp sikkerheten skikkelig. Det er skremmende at Statens vegvesen ikke inspiserer og følger opp sikkerhetsinstallasjonene slik de skal, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Dette er knallhard kritikk fra Riksrevisjonen. Deres undersøkelser viser at Statens vegvesen mangler interne retningslinjer for hvem som har ansvaret for å gjennomføre nødvendige inspeksjoner, hvordan de skal gjennomføres og hvordan inspeksjonene skal dokumenteres.

Riksrevisjonen anbefaler Samferdselsdepartementet å påse at Statens vegvesen sørger for å ha tilstrekkelig oversikt over tilstanden til eller sikkerhetsnivået på alle installasjoner og utstyr i veinettet og at Statens vegvesen tydeliggjør hva de enkelte inspeksjonstypene innebærer, og hvordan de skal gjennomføres.

Revisjonen konkluderer med at Statens vegvesen ikke gjør nok for å etterleve kravene til planlegging og gjennomføring av inspeksjoner i samsvar med instruks for Statens vegvesen og Håndbok R610.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *