Rengjøring av bobil

Campingkjøretøyer krever rengjøring, både for at verdiene sikres og for at brukergleden kan opprettholdes.

Skummet fra skumkanonen legger seg over hele kjøretøyet og etter noen minutter løser den skitt som veistøv, gjørme, insekter og andre forurensinger.

En vogn eller bobil som står ute vinteren gjennom, er ikke noe pent syn når våren kommer. Grønske og svarte rennemerker er velkjente. Det samme gjelder stripene etter sommerens regnfulle veier. En skikkelig rundvask vår og høst gjør underverker.

Å vaske campingkjøretøyer er som alt annet. Bruk de mildeste metodene og minst mulig berøring for å få det beste resultatet. En mer skånsom vask er bedre egnet for alle overflater på kjøretøyet kontra å gå på med sterke midler hele tiden.

Hvordan oppnår vi det? Jo ved å bruke såper som ikke bare vasker, men forsegler overflaten. Da oppnår vi denne «teflon» effekten vi ofte er kjent med på stekepanner. «Garasjetid» har utviklet en prosess for god vaskepraksis, og Per Christian Nilsen forteller her om hvordan man bør gå fram:

Avfetting ved behov
Det aller første jeg gjør er å legge på en avfetting helt nederst dersom det er behov. Om det er behov kan man se ved å se etter sorte prikker nederst på panelene. Dette er asfaltrester og vil kun gå vekk ved bruk av en avfetting. Dette er det ikke behov for hver gang men ofte en runde på vår og høst.

Gjør ren felger og dekk med egen renseveske som fjerner bremsestøv.

Skumvask med skumkanon
Det jeg bruker ved hver vask er skumkanon. I skumkanonen har jeg et lett alkalisk skumprodukt som påføres med skumkanon på høytrykkspyler.

Skummet legger jeg over hele kjøretøyet og gir det 4-5 minutters virketid. Skummet vil da effektivt løse opp alt organisk smuss som veistøv, gjørme, insekter og andre forurensinger. Samtidig er det et utrolig effektivt middel mot sorte renner.

Skumvask er en utrolig effektiv og skånsom vask som kan gjøres hver gang. Om man kun er ute etter en kjapp vask er dette metoden: Skum ned kjøretøyet. Skyll av. Ferdig med en god vedlikeholdsvask. Etter skummet har jobbet i 4-5 minutter spyler du av såpen.

Felg og dekkvask
Om du ønsker kan du nå vaske felgene og dekkene. Rene sorte dekk øker helhetsintrykket betraktelig kontra brune skitne dekk samt felger som blir vasket holder seg bedre og lenger uten å oksidere/ruste. Her benytter jeg en felg- og dekkrens sammen med en myk kost for å fjerne alle forurensinger og få de sorte dekksidene tilbake.

En god bøttevask med svamp og shampo gjør underverker.

Bøttevask
For å få overflaten helt ren er vi nødt til å gå på med berøring. Berøringsvask med bøtte, shampo og en svamp er kun for å fjerne det siste lille og det vi kaller trafikkfilm.

Her benytter jeg en caravan- og bilshampo, som både er skånsom mot overflaten og inneholder en lakkforsegling. Da vil jeg få overflaten helt ren, samt legge en beskyttelse som vil vare en til to måneder. Bruker du dette jevnlig ved vask vil du opprettholde en god beskyttelse som gjør at smuss og insekter løsner lettere ved neste vask og at møkken ikke sitter like godt. Dette gjelder også sorte renner.

Shampoen tar jeg oppi en vaskebøtte og vasker overflaten med svamp eller annet egnet vaskeredskap. Vask hele bobilen og skyll av shampoen. Shampoen vil da legge igjen en god lakkbeskyttelse.

En grundig tørk med mikrofiberhåndkle er en god avslutning for å få en skinnende blank og beskyttet overflate.

Tørke bobilen
Om du ønsker kan du nå tørke bobilen så godt du kan med et tørkehåndkle av mikrofiber. Dette bidrar til at overflaten holder seg ren lenger og sørger for at vann ikke ligger rundt pakninger over tid. Her benytter jeg tørkekluter som suger til seg mye vann og er skånsomt. Det å tørke er ikke viktigste under vasken men en fin ting å gjøre om man ønsker for det beste resultatet.

En grundig omgang med renseshampo fjerner svarte rennemerker, bruk gjerne pensel i flere omganger.

Profftips for å fjerne sorte rennemerker
Sorte renner er et stort problem. De er sjenerende, ofte godt synlig og vanskelig å fjerne. 
Jeg benytter en vannbasert rens. Denne sprayer jeg på og koster over med en myk børste. Denne metoden er utrolig effektiv og skånsom for å fjerne sorte rennemerker. 
Husk å vask over overflaten etterpå med en god caravan- og bilshampo for å legge igjen en beskyttelse. For det er hele hemmeligheten mot sorte rennemerker – beskyttelse. Ved å jevnlig beskytte overflaten kan vi unngå at de sorte rennemerkene setter seg godt og neste gang kanskje det holder å bare vaske over med en mild shampo.

Tekst og foto: Bjarne Eikefjord, BoCM

Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet
Del dette med andre:

  2 comments for “Rengjøring av bobil

  1. Og for ikke å glemme voksing av ren bil. God kvalitetsvoks lønner seg. Personlig vokser jeg nok for lite. (Vår og høst) Jeg burde nok ha vokset midt i sesongen også. Voksen beskytter lakken meget godt og gjør det lettere å rengjøre.

  2. En campingbils påbygg er sammensatt av et antall byggeelementer som etter sammenføyning er forseglet i skjøtene med ulike tetningsprodukter.I tillegg er det mange åpninger, vinduer, dører, luker og gjennomføring av kabler etc.
    Min bekymring er om en del av rengjøringsproduktene vi bruker,feks avfettningsmidler, over tid kan bryte ned disse forseglingsproduktene og skape lekkasjer.
    Motsatt kunne det også være interessant å vite om det finnes produkter vi kan påføre for å forlenge tetningsproduktenes levetid og hindre uttørkning og krakelering.
    En god leveregel er vel i alle fall å bruke så milde produkter som mulig, og kun anvende den sterkeste luten i nødstilfeller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *