Rekordmange reiser i tredje kvartal

Nordmenn har i år gått tilbake til et mer normalt reisemønster. Utlendingene er i større grad tilbake. Foto: Knut Randem.

Nordmenn reiste som aldri før i juli, august og september, men i oktober forsvant litt av reiselysten for noen – eller gjorde den?

Reiseundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn dro på nesten 10 millioner reiser i tredje kvartal 2022. Det er det høyeste antallet som noen gang er målt for et enkelt kvartal i reiseundersøkelsen. Vi foretok litt færre reiser i eget land i forhold til i fjor, mens kraftig vekst i reiser til utlandet bidro til at vi samlet dro på rekordmange reiser.

Reiseundersøkelsen viser at nordmenn dro på omtrent 7 millioner reiser i eget land i løpet av juli, august og september i år. Dette er en nedgang på 2,9 prosent sammenliknet med samme periode sist år.

Samtidig dro vi på litt under 3 millioner reiser til utlandet, en økning på hele 250 prosent fra 3. kvartal 2021.

2020 og 2021 var preget av reiserestriksjoner, og i løpet av disse årene reiste nordmenn i langt større grad enn tidligere i eget land, mens utenlandsreisene uteble. Etter reiserestriksjonene ble fjernet tidlig i 2022, strømmet nordmenn igjen over grensen.

– I tredje kvartal i år var antall reiser til utlandet tilbake til samme nivå som før pandemien. Samtidig har det høye antall Norgesreiser som vi så gjennom pandemien, fortsatt utover i 2022. Dette førte til at det ble gjort rekordmange reiser av nordmenn i løpet av juli, august og september i år, sier rådgiver Boyd Oyier i SSB.

Forbruket for nordmenn på reise var omtrent 71 milliarder kroner i dette kvartalet. Det er hele 26 milliarder kroner mer enn i fjor, og er det høyeste beløpet som noen gang er registret i Reiseundersøkelsen. Omtrent halvparten ble brukt på reiser i Norge og halvparten på reiser til utlandet.

Antall reiser i Norge gikk ned med 2,9 prosent i tredje kvartal i år sammenlignet med samme kvartal i fjor. Men vi holdt litt mer på lommeboka og forbruksutgiftene på reiser i Norge gikk ned med 3,9 prosent.

– Hvis vi tar et gjennomsnitt for 3. kvartal de siste fem årene, har vi brukt omtrent 4 500 kroner per reise i Norge, og omtrent 11 500 kroner per reise til utlandet. Når antall reiser til utlandet gikk kraftig opp og antall reiser til Norge var omtrent på samme nivå som i fjor, brukte vi totalt mye mer penger på reiser i år enn i fjor, sier Boyd Oyier.

På den typiske utenlandsturen reiser vi med fly og bor på hotell. På Norgesferie velger vi oftere billigere alternativer, som å kjøre bil i stedet for fly og bo på camping og egne hytter i stedet for hotell.

De aller fleste reisene – 5 880 000 – ble gjennomført med personbil, motorsykkel, bobil og lignende. Men bare 730 000 av dem gikk utenlands. Reiser i bobil er ikke skilt ut i SSBs omtale, men av statistikken kan vi se at nordmenn har overnattet 170 000 ganger på utenlandske campingplasser i tredje kvartal. Det kan gi en pekepinne.

I oktober, som i mange måneder tidligere i år, falt de norske overnattingene på campingplassene. Dette blir i stor grad kompensert ved en sterk økning av utenlandske besøkende etter pandemien. Samlet ble det en nedgang for campingplassene på 1,1 prosent i oktober mot oktober i fjor. Det var kanskje flere utenlandsreiser også i oktober?

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *