Reiseforsikring er et vanskelig tema. Trolig langt vanskeligere enn de fleste tenker over. Vilkår og priser varierer stort. Og hvor er det billigst å forlenge turen til et halvt år?
Stadig flere bobileiere drar på langtur. Ofte er det vinteren i sør som frister, men også andre opplevelser frister. ”Alle” klager over at det er dyrt å forlenge forsikringsdekningen utover det en standard forsikring dekker. Noen forsikringer dekker kun reiser inntil 45 dager. Hva gjør du så når du skal være borte i 180 dager?
For å unngå å betale dyrt for reiseforsikringen velger mange å ta en snartur til Norge med en billig flybillett. De kan snu på flyplassen og reise tilbake. Da starter tellingen på nytt og mange tusen kroner er spart. I disse såkalte flyskamtider virker dette som en dårlig innsats for klimaet. For andre kan det være et hyggelig påskudd til å komme seg hjem til jul eller andre familiære anledninger.
Bobilverden.no ville sjekke hva prisene er og hva det koster å utvide reisens varighet. Ikke alle har behov eller mulighet til å reise hjem for å ”nulle ut” forsikringen.
Forbrukerrådet driver en egen portal for forsikringsinformasjon. Alle forsikringsselskaper er forpliktet til å stille informasjon tilgjengelig gjennom denne portalen, men ikke alle gjør det.
For å få ut priser der måtte vi legge inn personlige data for å få ut sammenlignbare priser. Den viste at Eika og Tryg var billigst med hhv kr 1762 og 1763. Deretter fulgte Europeiske med kr 1925, Storebrand med kr 2364, Codan med kr 2426, Gjensidige med kr 2948 og Frende med kr 3036. Priser fra andre selskaper var ikke tilgjengelige.
Prisene vi fikk var basert på et par i 60-årene, uten skader siste tre år og bosatt i Oslo. Vi ville vite mer om prisene og hva som skjuler seg bak dem.
Dette fant vi ut
Prisen på reiseforsikring er svært avhengig av hvem du er, hvor du bor, alder og skadehistorikk. De fleste selskapene avviste å gi generelle priser. Vi ba derfor om priseksempler for et tenkt par på 60 år – standard pris per år og utvidelse til seks måneders sammenhengende reisefravær.
Europeiske og Gjensidige nektet fortsatt å gi informasjon da de ville vite mer om forsikringstakerne før de ga pris.
Standard tid for sammenhengende reiser varierer mellom 60 og 77 dager for selskapene vi omtaler videre. Eika har lengst reisevarighet med 77 dager fulgt av Frende med 75 dager. Deretter fulgte Storebrand, Gouda, Tryg og Fremtind med 70 dager. Codan har 60 dager som standard varighet på sammenhengende reisefravær.
Tryg oppgir den laveste prisen på reise med ulykke med kr 1622 for et par på 60 år, men har ikke gitt oss opplysninger om utvidelse til et halvt år.
Eikas dekning kalles ”Reise Plus” og koster kr 1803 for paret på ca 60 år. Eika er nest billigst så langt, men vil ha kr 25 776 dersom paret ønsker å være på reise i et halvt år.
Frende tilbyr familie 55 år en forsikringspris på kr 1898. Utvidelsen til et halvt år koster kr 15 087. Om du bare trenger utvidelse for lange reiser i Norden tilbyr Frende en lavere pris.
Gauda har tredje laveste pris med kr 2195 for en familie med 70 dager fravær. Dersom du utvider til et halvt år vil prisen bli kr 10 523 så lenge du er under 70 år.
Codan tar kr 1900 til kr 2300 for standard dekning med fravær i 60 dager. Utvidelsen til et halvt år koster mellom kr 15 500 og kr 18 500.
Storebrand har nøyd seg med å oppgi årsprisen for et par på 50 år med 70 dager sammenhengende reisefravær – kr 2284. Storebrand er også klart billigst med kr 8915 for et reisefravær på et halvt år. Men her vet vi lite om hvordan alderen slår inn.
Fremtind er et forsikringsselskap eid av Sparebank 1 og DnB. De har oppgitt en pris for et par på 64 år. Da koster standard dekning med 70 dager sammenhengende reisefravær kr 2959. En utvidelse til seks måneder koster totalt kr 21 544.
Prisene er oppgitt uten tanke på andre kundeforhold. Ditt samlede engasjement i et selskap vil påvirke prisen. Medlemskap i ulike foreninger vil også kunne gi rabatter. Eksempelvis har både Tryg og Codan rabattavtaler med de to foreningene for bobilister.
Det med liten skrift
Pris er ikke alt. Mange vil oppleve at en forsikring har to priser – en før skade og en etter. Det er med andre ord det som står med ”liten skrift” som vil avgjøre hva som er viktig og riktig for ditt valg.
Prisene vi har fått oppgitt gjelder for et år ved reiser i EU/EØS-området. I noen selskaper vil du få verdensdekning til samme pris, men også dette kan veksle mellom standard reiseperiode og utvidet reiseperiode.
Gjennomgående for de fleste selskapene er at prisen på reiseforsikringen begynner å stige når alderen er over 60 år. Gauda oppgir at de ikke tar i mot nye kunder når de har passert 75 år, men eksisterende kunder får fornyet forsikringen.
Når du passerer 70 år vil du også merke at det dukker opp begrensninger i vilkårene for erstatning for eksempel med lavere erstatningsbeløp. Det er også eksempler på at ulykkesdekningen og erstatning for død opphører når du passerer 75 eller 80 år. Så les vilkårene før du avgjør hva som er billigst.
Vi har ikke greid å lage den fasiten vi ønsket å lage, men håper dette likevel vil være til hjelp. Du kan selv gå til Finansportalen, Forbrukerrådets portal, og be om tilbud fra selskapene som har registrert seg der. Du finner Finansportalen her.
Bobilverden.no tar ikke ansvar for mulige feil eller misforståelser i artikkelen.
Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no
Les også: Risikerer millionregning etter ferieturen – selv med reiseforsikring