Telemark: Unescos verdensarvliste kan inneholde steder, natur og kultur. Norge har åtte oppføringer i lista. Seks av dem er kulturarv, én er industriarv og én er naturarv. Notodden – Rjukan i Telemark er oppført som industriarvsteder.
De mest kjente verdensarvoppføringene i Norge er nok Bryggen i Bergen og Røros bergstad. Men visste du at industrieventyret rundt Norsk Hydro på Notodden og Rjukan ble ført opp på den berømte verdensarvlista for mindre enn et år siden? Den enestående kombinasjonen av industrielle kulturminner, transportveier og den naturlige knyttingen til landskapet viser den nye industrien i begynnelsen av forrige århundre. Dette mener Unesco det er verd å ta vare på og vise for ettertiden.
På Notodden bor du på bobilplassen nesten midt i byen, og deler av verdensarven kan du se fra bobilvinduet. Men gå ut og opp på høyre side av elva til Tinfos og Telemarksgalleriet. Der kan du fordype deg i industrielle prosesser og arbeiderhistorie. Ved Tinfos er det også en kraftstasjon som ser ut som en tysk borg, demninger, tømmerrenne og fossefall.
Når du går nedover igjen holder du mot venstre opp gjennom byen. Sikt deg inn på en høy slank pipe. Den kalles minareten av lokalbefolkningen. Du skjønner hvorfor når du ser den. Dette er egentlig et tårn som skulle suge inn frisk luft til produksjonen. Ikke til arbeiderne altså…
Minareten ligger i den gamle bygningsmassen og restene etter Hydros produksjon. I dette området ligger både den gamle og ”nye” jernbanestasjonen. Dette var nemlig påtenkt som trasé for Bergensbanen, men lokale bønder skal ha nektet å avgi jord til jernbanestrekningen videre.

Over juvet nedenfor hengebrua tok de norske sabotørene seg over under krigen. Vemork i bakgrunnen. Foto: Knut Randem.
Tungvann og helter i Telemark
I Rjukan er Vemork godt kjent av de fleste nordmenn over en minstealder. Her ble det produsert tungtvann og Hitler ville ha det for å produsere atombomber. Sabotasjeaksjonene mot Vemork-anlegget er filmet flere ganger og du kjenner deg sikkert igjen når du går hengebrua over det dype juvet og opp til Vemork.
Da Vemork ble bygget i 1911 var det verdens største kraftstasjon. I en nyere bygning ved siden av pågikk tungtvannsproduksjonen, men i 1977 ble denne delen av anlegget revet. Kraftstasjonen er imidlertid inntakt og drives nå som museum med faste og varierende utstillinger. Blant annet kan du se utstyret som produserte tungtvannet.
På hengebrua over juvet finner du også Norges høyeste permanente strikkhopp. I tilfelle det skulle friste…
Veien inn til parkeringsplassen ved Vemork er grei, men det meste av den er for en bil av gangen. Da er det godt den ikke er så lang.
I Rjukan sentrum kan du se Saaheim kraftstasjon, som i 1915 overtok plassen som verdens største kraftstasjon, industrieventyrets boliger for fabrikkens ulike sosiale lag, industrianlegg og oppe i åsen speilet som bringer sola ned i den trange dalen i mørketida. For å nevne noe.
Du kan også besøke Gaustatoppen 1883 moh og få utsikt til en sjettedel av Norge. Du må ikke gå, men kan ta Gaustabanen opp. Eller ta Krossobanen opp til starten på Hardangervidda, spis på restauranten der eller ta med sykkel og ta turen innover vidda.
Rjukan er ikke spesielt godt tilrettelagt for bobiler og har ingen bobilplass. Vi valgte derfor å kjøre til Autbygde hvor valget falt på Sandvigen camping. Dette er en NCC Topp Camp med store plasser og valgt av mange bobiler. Sjøtveit camping ligger litt lenger øst i Austbygde.
Begge disse campingplassene ligger helt nord i Tinnsjøen.
Når du kjører mellom Notodden og Rjukan kan du velge fylkesvei 37. Den går blant annet langs Tinnsjøen og passerer Mæl. Her er det stasjon for Rjukanbanen og fergeleie. Dette var utskipningshavn for Rjukan over Tinnsjøen. Det var herifra ferga gikk med tungtvann og produksjonsutstyr under krigen. Det skulle sendes til Tyskland, men ferga ble senket av norske sabotører.
Det er i det hele tatt mye relativt nær historie å oppleve i Notodden – Rjukan-området. Mellom de to stedene kan du i sommerhalvåret alternativt velge å kjøre fylkesvei 652 over Tuddal. I følge vår lokale hjemmelsmann skal dette være en naturskjønn rute, men det fikk ikke artikkelforfatteren oppleve da den fortsatt var vinterstengt. Har du kjørt der, er det fint om du legger inne en kommentar under artikkelen.
Uansett hvilken av de to veiene du velger mellom Rjukan og Notodden kommer du også forbi Heddal stavkirke. Det er Norges største og best bevarte stavkirke.
Veien dit
Og hvordan kommer du så hit? Fra Bergen kan du kjøre E134 over Odda og Haukeli til Åmodt hvor du dreier nordover mot Rjukan. Fra Stavanger kan du kjøre over Sirdalsheiene til Dalen og videre til Åmodt. Kommer du fra Kristiansand er Telemarksveien, riksvei 41 det strake alternativet. Fra Oslo kjører du over Kongsberg til Notodden.
Det er uansett mye å oppleve underveis. God tur!
Dette er et reisetips fra redaksjonen.
Les mer: Bobilplassen på Notodden
På Rjukan er det fra i sommer lagd i stand en helt enkel bobilparkering ved rutebilstasjonen midt i sentrum. Den har plass til 15 biler + og er kostnadsfri. 2 min. til sentrum.