Regjeringen letter på reiserestriksjonene

Regjeringen gjør lettelser i sine råd om innenlandsreiser. Vaksinerte blir regnet som beskyttet og frarådes ikke lenger å reise på unødvendige fritidsreiser.

Tre uker etter første stikk kan du reise fritt innenlands. Foto: Knut Randem.

Det har lenge vært et råd om å unngå unødvendige innenlandsreiser for alle, uavhengig av om man er beskyttet eller ikke. Bobilverden.no har tidligere fått regjeringens aksept for at bobiler sidestilles med hytter – dersom man følger de samme reglene. Det innebærer blant annet at man ikke bør reise fra sted til sted. Nå letter regjeringen på denne anbefalingen for vaksinerte.

– Regjeringen har besluttet at vi fra nå av ikke lenger fraråder personer som er beskyttet å dra på unødvendige reiser i Norge, sier Solberg. Som beskyttet regnes vaksinerte og de som har hatt Covid-19 det siste halvåret.

Alle som er fullvaksinert eller som har fått første vaksinedose for minst tre uker siden, og som har oppholdt seg i Norge i ti dager, kan nå reise på fritidsreiser innenlands. Regjeringen forutsetter da at vaksine nummer to tas på avtalt tid.

Utlandet og vaksinesertifikat
– Vi vurderer videre om vaksinerte også kan slippe innreisekarantene. Men vi er avhengige av ordninger som kan dokumentere vaksinestatus på en trygg måte, slik at vi kan forhindre importsmitte, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Ute blant folk kan man ikke vite om det er uvaksinerte personer i risikogruppen i nærheten. Så lenge det fortsatt er mange som er ubeskyttet i samfunnet, og siden vaksinerte i noen tilfeller kan bli smittet og smitte andre, må råd og regler nå være de samme for beskyttede personer som for ubeskyttede i det offentlige rom, sier Høie.

Den første versjonen av det norske koronasertifikatet er nå klar. Den viser testresultat og om du er vaksinert mot korona. Dette kan du se på Helsenorge-appen på telefonen eller på Helsenorge.no, der du også kan skrive ut et pdf-bevis.

– Den foreløpige versjonen er ikke verifiserbar. Den er altså sårbar for at folk kan jukse med falske sertifikater. Vi kan derfor ikke utvide bruken av denne versjonen, forklarer helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Regjeringen ønsker å bruke koronasertifikat til å åpne opp mer og kunne holde mer åpent gjennom resten av pandemien. Dette vil trolig kreve en lovendring og regjeringen har i dag sendt et forslag på høring.

Helsemyndighetene jobber videre med en verifiserbar versjon av koronasertifikatet. Denne versjonen skal etter planen være ferdig tidlig i juni, og vil være egnet for å bruke her i landet. Den siste versjonen, som etter planen kommer i slutten av juni, skal være i tråd med alle EU-krav.

– Den vil man også kunne bruke ved reise til andre land, dersom det blir stilt krav om at man må være vaksinert, ha negativ test eller ha hatt korona for å kunne komme over grensen eller unngå reiserestriksjoner som for eksempel karantene, sier Høie.

Den delen som handler om reising ses i sammenheng med arbeidet i EU om et felles-europeisk rammeverk for koronasertifikat.
– Når vi åpner grensene igjen, må vi ha et system som vi kan stole på – hvor folk ikke kan jukse og legge frem falsk dokumentasjon på at de er vaksinerte, understreker Høie.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Regjeringen letter på reiserestriksjonene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *