Radio og navigasjon med mobilen på bobilens skjerm

Du vil gjerne høre norsk radio også når du kjører utenlands. Det er mulig, men da får du også et nytt navigasjonssystem i bobilen. Apple CarPlay og Android Auto gir deg flere nye muligheter. Vi testet dataforbruket.

Navigasjonen blir som på mobilen, men med litt tilpasning til formatet. Navnet på radiokanalen vises under. Foto: Knut Randem.

Stadig flere bobiler blir utrustet med større skjermer i dashbordet for å betjene radio og navigasjon. Stadig flere får også mulighet til å koble til mobilen slik at tjenestene i denne kan benyttes. Til det brukes enten Apple CarPlay eller Android Auto avhengig av hvilken type mobiltelefon du har.

Det gir mange åpenbare fordeler å bruke mobiltelefonen i kombinasjon med den store skjermen til stereoanlegget, men hva koster datatrafikken du drar på deg?

Vår test tok utgangspunkt i et ønske om å kunne høre på norske radiokanaler mens vi var på vei til messa Caravan Salon i Düsseldorf tidligere i høst.

Enkelt grensesnitt
Du kobler mobilen til multimedieanlegget med en kabel eller via blåtann. Her er mulighetene litt ulike avhengig av hva du har, så sjekk anvisningene for ditt anlegg. Hos oss lå det et uttak for dette formålet, en kabel derfra til mobilen og anlegget fant automatisk ut at vi hadde en Android-telefon. For vår del har anlegget senere sagt i fra at Android Auto er tilgjengelig på blåtann, et trykk skal da koble oss sammen.

Straks vi koblet inn kabelen speilet vi automatisk Google Maps på den store skjermen. Ønsket radio-app kunne åpnes på mobilen og ønsket kanal spilte.

Når først Android Auto var i drift måtte vi også bruke navigasjonsapper på mobiltelefonen. Google Maps ble benyttet og ga en god opplevelse som på mange måter var bedre enn Alpine-anleggets egen navigasjon. Andre app-er eller nettsider med kartlenker ga sømløs navigering. Bruken var rett og slett som på mobilen, men tilpasset bilbruk.

Vår test startet i København og gikk underveis til Düsseldorf. Det er en strekning på om lag 80 mil der vi hørte på radio og navigerte hele veien med oppdaterte kart.
Systemet leste også opp sms-er som kom inn. Det er praktisk når du kjører alene og ikke skal fikle med telefonen. Vi kunne også svare på sms-ene ved å snakke til anlegget. Det ble noen morsomme formuleringer, men med litt trening greide systemet å gjenta hva vi dikterte slik at vi kunne godkjenne og si «send».

Det fungerte stort sett utmerket, men hva kostet det?

Vårt dataforbruk (inkludert litt jobb underveis) var på 800 Mb. Vi har en solid datapakke så det kostet oss ingenting der og da. Løsningen fungerer utmerket så lenge du har en datapakke som matcher forbruket. Noen abonnement setter ned datahastigheten når en gitt kvote er brukt. Vi har ikke testet om det påvirker kvaliteten.

Tilbake i Norge lytter vi igjen på vår utmerkede DAB-radio og navigerer med bilens navigasjonssystem, men kanskje bytter vi til mobilen for godt?
Apples CarPlay fungerer på tilsvarende måte.

Har du gode erfaringer og tips for bruk av Apple CarPlay eller Android Auto i bobilen så fyll gjerne på i kommentarfeltet.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  3 comments for “Radio og navigasjon med mobilen på bobilens skjerm

  1. Android Auto fungerer utmerket. Finnes en del kjekke apper også som man kan legge til. Kan styre alt fra lys hjemme, til temperatur i Stua via Google Assistanten bare med å snakke til den i bilen. Veldig kjekt etter en helgetur hvor man ønsker å komme hjem til oppvarmet/opplyst hus eller bare for å skru av vannkranen.

    Er oftere innom diverse podcasts, youtube Music og spotify en radiokanaler på tur. Det fungerer også strålende å styre disse med bilens knapper på rattet for å kontrollere appene for dette i anrdoid autoen.

    For teknisk interesserte. – Fikk enda mer glede av det etter jeg tok i bruk AAWireless (Indiegogo prosjekt), både på Audien og Bobilen som har Naviceiver Zenec Z-E3766 installert. – Da slipper man å koble telefon til usb ledningen hver gang og telefon kobler seg til AA på navieen trådløst..

  2. Vi bruker Apple Carplay og Google maps for da ser vi angitt fartsgrense på stedet (OBS ikke skiltvisning så bruk det med forbehold) Visning av fartsgrense må slåes på i Google Maps appen på tlf. Morro er det også at Siri forstår min sørlandsk dialekt bedre og bedre 🙂

  3. Vi bruker Apple Carplay og Google maps for da ser vi angitt fartsgrense på stedet og vi kan høre radio programmer og podkaster fra NRK appen. (OBS ikke skiltvisning så bruk det med forbehold) Visning av fartsgrense må slåes på i Google Maps appen på tlf. Morro er det også at Siri forstår min sørlandsk dialekt bedre og bedre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *