Radio med alt i ett

Pioneer holder orden på ryggekamera, navigasjon, radio og mye annet. Dette er vår "gamle" modell. Foto: Knut Randem.

Pioneer holder orden på ryggekamera, navigasjon, radio og mye annet. Dette er vår “gamle” modell. Foto: Knut Randem.

Ryggekamera og navigasjon har ofte sin plass festet på frontruta eller på et mindre passende sted på dashbordet. Ofte er de i veien for utsyn. I tillegg har du kanskje en skjerm på radioen. Mye å følge med på, men denne radioen holder orden på alt – og vet at du kjører bobil…

Bobilverden har et halvt år kjørt med Pioneers AVIC-F950DAB i bobilen. Her er alt samlet på en skjerm. Det har vært en lettelse. Men vi skulle nok ventet til nå med å handle. Mer om det lenger ned.

Vårt dashbord er kjemisk fritt for skjermer med unntak av den innfelte radioen med en 6,1 tommers berøringsskjerm. For det første er radioen en kombinert DAB+ og FM-mottaker. Det gjør at vi kan kjøre med super DAB-lyd der det er utbygd i Norge. I sommer ble den testet fra Oslo til Senja med gode resultater, men den kobler også automatisk over til FM når det ikke er DAB-dekning. FM-nettet skal etter planen slås av i 2017, men Norge ligger i tet og det er mange land rundt oss som ikke har startet utbyggingen av digital radio ennå. Derfor er det gunstig å ha muligheten for å kunne velge FM.

Vi valgte en modell med navigasjon. I tillegg har vi koblet ryggekameraet til radioen. Det betyr at vi vanligvis kjører med splittet skjerm. Vi liker å følge med bakover så derfor viser høyre halvdel kameraet som i et speil. I venstre halvdel ligger kartet synlig. Når vi setter bilen i revers tar ryggekameraet automatisk hele skjermen. Dersom vi har aktivert navigasjon vises kjøreruta i venstre halvdel av skjermen, men foran alle kryss overtar navigasjonen hele skjermen slik at et detaljbilde med kjøreanvisning erstatter kameraet bakover. Oversiktsbildet for navigasjonen ligger fortsatt til venstre. Det er muligens ikke den beste navigasjonen på markedet, men den har vært god for oss. Her er det vel også personlige preferanser som spiller inn.
Radioen, eller multimediesenteret som det bør kalles har også DVD-spiller, som kan kobles til fjernsynsapparatet bakover i bobilen dersom du tar deg brydderiet med å få fram en kabel. Det har ikke vi gjort.

Vi var spente på om det ville bli uoversiktlig å holde orden på ulike skjermbilder, men det har gått helt fint. Når du vil bytte radiostasjon trykker du bare på en knapp og får fram kanalvalget. Deretter trykker du på ”Map” og er tilbake på kart og kamera i skjermen.

Ny modell viser høyde, bredde og vekt
På Caravan salon for et par uker siden viste Pioneer etterfølgeren AVIC-F960DAB-C. Den skulle vi gjerne hatt. Her kan du velge type kjøretøy og legge inn mål og vekt for bobilen slik at den finner egnede ruter for din størrelse. Vi har naturlig nok ikke prøvd den, men det høres veldig bra ut.

Kart for 45 land er forhåndsinstaller, men selve rosinen i pølsa i navigasjonen er at det tyske BordAtlas ligger i systemet ved levering.

At du i tillegg får håndfri tilkobling av mobiltelefonen via blåtann med en strategisk plassert mikrofon, hdmi-utgang, micro-SD, usb-tilkobling og annet ”småtteri” får du ta med på kjøpet. Prisen er om lag 8000 kroner.

Vårt første spørsmål var; Kan vi oppgradere programmene i vår ”gamle” modell og få disse funksjonalitetene?
Dessverre. Pioneers kundeservice svarer at det er umulig fordi de to modellene har helt forskjellige systemer. Så da får vi nøye oss med det ikke ubetydelige antallet poi-er som ligger i vår ”gamle” modell.

NB! Vår beskrivelse av funksjonalitet er basert på vår “gamle” modell. Det kan være ulikheter mellom de to modellene.

Menybildet på AVIC-F960DAB-C. Foto: Pioneer.

Menybildet på AVIC-F960DAB-C. Foto: Pioneer.

Del dette med andre:

  2 comments for “Radio med alt i ett

  1. 950DAB er en flott enhet med mange funksjoner. Stadige nye muligheter dukker opp ettersom man bruker den. Jo; verd noen kroner.. det er den.

    Og på tross av at mange synes at det er nødvendig å fortelle at “GPS? Nei fysjom; det vil vi ikke ha” … Det er ikke feil med skjærmer på dashbordet. Og da mener jeg skjærmer i flertall. Selv har jeg alltid en TomTom med “nærbilde” på kartet; så har jeg en TomTom som er zoomet ut for å holde oversikten. I tillegg har jeg en Pioneer 950DAB. Hva er problemet?

  2. Mange fiat ducato leveres med dette.vi har det i vår bil. Neste gang betaler jeg ekstra for å få det fjernet. Dårligste GPS navigasjon på markedet. Plassering mellom forsetene, lavt gir dårlig sikt til kartet. Har snakket med mange som har det, og nesten alle har annen GPS som de kjører etter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *