Pris til rasteplass i Ryfylke

Rasteplassen Ostasteidn langs Nasjonal turistveg Ryfylke prises med Betongelementprisen 2019. Prisen tildeles KAP – Kontor for Arkitektur og Design for deres arbeid med rasteplassen.

Det er først og fremst servicebygget som har fenget juryens oppmerksomhet. Foto: Fin-Serck Hanssen.

– Det er spesielt den innvendige bruken av betongelementer som er interessant og nyskapende. Tekstilforskaling er en uvanlig teknikk. Arkitekten forteller at prosjektet har vært preget av utviklingsarbeid med prøving og feiling, mener juryen. Den ser det også prisverdig at de har våget å tenke nytt og stå løpet ut.

– Vi er veldig stolte over det arbeidet som ble gjort på Ostasteidn. Det var godt samarbeid mellom entreprenør, arkitekt og byggherre hele vegen, noe vi også ser i det ferdige produktet, sier strekningsansvarlig for Nasjonal turistveg Ryfylke, Fredrik Fløgstad i en pressemelding.

Ostasteidn ligger rett nord for Sandsfjordbrua på vestsiden av Sandsfjorden. Foto: Jarle Lunde.

Rasteplassen Ostasteidn er på vestsida av Sandsfjorden, ved fylkesvei 46 i Suldal kommune. Utsiktspunktet ligger i et landskap der kunstneren Lars Hertervigs fant sine motiver og arkitekturen på rasteplassen er inspirert av dette.
Rasteplassen består av tre hovedelementer. En gangbane leder besøkende til sitteplasser som er nordvendt, og med utsikt innover Sandsfjorden. Besøkende kan også bruke en benk ved den skadeskutte bergknausen som gir naturlig le mot vinden. Det tredje hovedelementet i prosjektet er selve servicebygget, formet som en organisk og vridd konstruksjon utført i betongelementer, glass, stål og glassfiber.
Disse tre hovedelementene ligger som hjørner i en trekant og forbindes med lette gitterriststier i glassfiber som ligger i terrenget med ledelys i bakken som viser vei i mørket.
Plassen ble ferdigstilt i 2018.

Det enkle servicebygget består av tre rom; to toalettrom og et teknisk rom. Hvert rom er formet av et organisk betongelement betongelementer og konstruktiv plasstøpt betong på utsiden. Bygningen er utført som en isolert sandwichkonstruksjon.

Rasteplassens grep, både selve landskapsutformingen så vel som sammenhengen mellom servicebygget og de øvrige rasteplasselementene, fungerer godt, skriver juryen i sin begrunnelse.
Hovedfokus for prisen er selve servicebygget som juryen finner unik i form og utførelse.

Det er spesielt den innvendige bruken av betongelementer som er interessant og nyskapende. Den koniske formen gjør at de myke foldene på innsiden blir tettere opp mot taket og overlyset. Lysinnslippet i toppen spiller sammen med både små krumninger i overflaten øverst, og med større og slakere folder nedover veggen til å skape spennende lys- skyggevirkninger i rommet. Prosjektet forholder seg bevisst til få og enkle materialer som settes sammen med fin og enkel detaljering. Det nennsomme forhold til detaljeringen vises godt i dørinnsetting, lyslister, våtromsinstallasjoner med mer, begrunner juryen.

En rasteplass skal også ha et sitteområde. Foto: Fin-Serck Hanssen.

Prisen deles ut i kategorien rasteplass og utsiktspunkt. Betongelementprisen gis som anerkjennelse for talentfull og god arkitektonisk bruk av betongelementer i et byggverk. Det er en arkitekturpris stiftet av Betong-elementforeningen, Norske arkitekters landsforening og Rådgivende Ingeniørers Forening.

Byggherre: Statens Vegvesen, Arkitekt: KAP kontor for Arkitektur og Plan AS, Landskapsarkitekt: LARK Landskap AS, Betongelement: Tunge Ting AS, Rådgivere: Procon Rådgivende Ingeniører AS og Multiconsult AS.

Tekst: Redaksjonen

.

.

Del dette med andre:
Anbefalt innhold:
Rasteplass på turistvei blir fornyet og får tømmestasjon

Det lages mange flotte rasteplasser langs Nasjonale turistveger, men sjelden blir de utstyrt med tømmestasjoner. I dette tilfellet samarbeider Statens Read more

Rondane – omfattende oppgradering av rasteplass

Rasteplassen ved Strømbu er hovedinnfallsport til Rondane fra øst og ligger mellom fylkesvegen og Atnaelva. Nå blir plassen flomsikret og Read more

Nasjonal turistveg Hardanger får ny rasteplass

Rasteplass med tak og romslig parkeringsplass. Det lover Turistvegseksjonen i Statens vegvesen når den nå forbereder arbeidet med ny rasteplass Read more

Fortsatt redusert satsning på Nasjonale turistveger

Regjeringen fortsetter å redusere bevilgningene til Nasjonale turistveger. Dermed blir framdriften lavere enn forutsatt i Nasjonal transportplan. Innsatsen skal også Read more

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *