Prestisjepris til rasteplass på nasjonal turistveg

Toalettbygget ved Skjervsfossen i Granvin, Nasjonal turistveg Hardanger. Arkitekt for toalettbygget: Fortunen v. Nils J. Mannsåker Landskapsarkitekt: Østengen og Bergo as. Foto: Steinar Skaar/Statens vegvesen

Nasjonale turistveger satser på design og naturopplevelser. Naturen ligger der. Arkitektur og kunst blir tilført som en ekstra opplevelse til reisende. Flere av installasjonene er premiert. Denne gangen er det utviklingen rundt Skjervsfossen som hylles internasjonalt.

Det er Fortunen AS som har vunnet den internasjonale prestisjeprisen – World Architecture News – Small Spaces Award 2016 for prosjektet Skjervsfossen.

Skjervsfossen er ett servicebygg med rasteplass tilknyttet de velkjente Nasjonale turistveger i Norge. Foruten det prisvinnende servicebygget ved toppen av fossen, består anlegget av et tilrettelagt nettverk av stier, trapper, utsiktspunkt, hvileplasser, rast og parkering. Anlegget ved Skjervsfossen åpnet i 2016.

Jurymedlem Adam Tither i WAN awards sier:
“Du ville aldri trodd det var der, men når du oppdager og kjenner opplevelsen av elven og fjellsiden ved bruk av bygget er det vel verdt et ekstraordinært besøk.”

Utsikt over dalføret mellom Skjervsfossen og Granvin fra utsiktspunktet Hylla, Nasjonal turistveg Hardanger. Arkitekt/landskapsarkitekt: Østengen og Bergo as. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen

Skjervsfossen
På veien mellom Granvin og Voss ligger Skjervsfossen. Skjervsfossen er en av to fosser tett i tett med ett fall på 150 meter. Selve bygningen er plassert i ett større åpent naturlandskap og utnytter den brede utsikten mot de bratte fjellsidene og det storslåtte dalføret. Mot elven er fasaden utført i rustfritt stål som speiler og reflekterer elven og skogen på motsatt side. Bygget er utført i hardangerskifer og rustfritt stål, innvendig kledd med kryssfiner.

Målet vårt var å lage ett stykke arkitektur, som gir opplevingen av å være en bit tatt ut av naturen. Vi tror vi har lykkes med det sier daglig leder, Nils Johan Mannsåker, ved Fortunen.
I juryens begrunnelse heter det blant annet at «Fortunen har fremhevet og forbedret opplevelsen av det naturlige landskapet, uten å konkurrere med det». Juryen karakteriserer dessuten bygget som «en unik og overraskende opplevelse».

Toalettbygg og parkeringsplass ved Skjervsfossen i Granvin, Nasjonal turistveg Hardanger. Arkitekt for toalettbygget: Fortunen v. Nils J. Mannsåker Landskapsarkitekt: Østengen og Bergo as. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen

De nasjonale turistveger
18 veger er nøye valgt ut som Nasjonale turistveger. På disse strekningene finner du utsiktspunkt og rasteplasser med arkitektur og kunst som forsterker opplevelsen av
det vakre landskapet man kjører gjennom. For Nasjonale turistveger handler det om at vegen ikke bare er transport, men også en inngang til økt forståelse for natur, kultur og historie.

Per Ritzler, Statens vegvesen, Turistvegseksjonen sier:
“Det er med glede vi ser at Fortunen har fått pris for servicebygget på Skjervsfossen. Samtidig, som byggherre av Turistveginstallasjonene, tolker vi prisen i all ydmykhet som en indikasjon på at vi tenker riktig og er på rett vei med design og arkitektur langs 18 Nasjonale turistveger”.

WAN Awards er verdens største arkitekturvurdering. I sitt åttende år deltar ca. 1.400 prosjekter fra 76 land, vurdert av 317 internasjonale dommere. Prisen deles ut innenfor et 20-talls kategorier der Small Spaces er en av disse.

WAN Small Spaces Awards er en kategori som feirer småskala arkitektur, prisen ønsker å fremheve og fokusere på nære og mer atmosfæriske prosjekter som presser designere til å gjøre mer ut av mindre.

Ved siden av prisvinner Fortunen AS med arkitekt Nils Johan Mannsåker, har også Østengen & Bergo Landskapsarkitekter designet nye Skjervsfossen. Oppdragsgiver var Statens vegvesen ved Vossapakko og Turistvegseksjonen. Entreprenør: Aakerholt Steen og Lund AS.

Det er det du ikke ser på bildet som er premiert. Foto: Roger Ellingsen/Statens vegvesen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *