Planlegg Troms og Finnmark med bobil

Du kan lett få en overdose vakker natur i Troms og Finnmark. Foto: Knut Randem.

Du kan lett få en overdose vakker natur i Troms og Finnmark. Foto: Knut Randem.

Sommerdagen varer i to og en halv måned på Nordkapp og over en måned et stykke ned i Nordland. Midnattsola gir liv til folk og fe. En naturens kompensasjon for den lange vinternatta. Hvorfor ikke planlegge Troms og Finnmark i bobil denne sommeren?

Selv utenfor månedene med midnattsol blir nettene korte og dagene lange i Troms og Finnmark. Sommersesongen er derfor lang. ”Søringer” har lett for å sette kursen videre sørover når sommeren kommer, men hvorfor ikke se to av landets flotteste fylker?
Der kan du bruke sommernatta og –dagen til å klatre til nærmeste fjelltopp, være med på utendørsfestivaler, fiske, båtturer til fuglefjell, hvalsafari og sykkelturer mellom hav og fjell. Du får energi med slike mengder lys.

Inni Senjatrollet og fruen er det underholdning for de yngre, men både hus og hage byr på morsomme overraskelser for alle. Foto: Knut Randem.

Inni Senjatrollet og fruen er det underholdning for de yngre, men både hus og hage byr på morsomme overraskelser for alle. Foto: Knut Randem.

Troms er et kompakt fylke med attraksjoner for enhver smak. Verdens nordligste dyrepark, Polar Park (tidligere Polar zoo), finner du i Bardu. Den har de arktiske rovdyrene og andre dyr fra den polare fauna. Senjatrollet er en attraksjon som appellerer først og fremst til den yngre generasjonen. Her er det trollshow og underholdning for de yngste, men det er også verd en stopp for de voksne. Senjatrollet skal være verdens største troll. Her er det også en tømmestasjon.
Norges eldste bevarte handelssted, Havnnes fra 1795, er fortsatt i drift. Her har det vært boplass i 6000 år.

Norges nasjonalfoss
Målselvfossen er kåret til Norges nasjonalfoss og har Europas lengste laksetrapp. Den ble anlagt ved forrige århundreskifte. I midten av juni kan du her studere villaksen på nært hold i laksesjået.

Over hele fylket finner du museer. Nordnorsk Fartøyvernsenter ligger i Hellarbogen i Gratangen, museene i Nord-Troms representerer den kvenske kulturen, gamle handelssteder, sjøsamisk kultur, oppbygningen etter tyskernes brenning av Finnmark og Nord-Troms og gjenreisningshusene.
Midt-Troms Museums forskjellige lokaliteter gir blant annet et lite innblikk i hvordan dølene og fiskarbonden levde.
I tillegg finnes det forsvarsmuseum på Setermoen. Nordmennene stoppet den tyske invasjonshæren i Gratangen i begynnelsen av andre verdenskrig.

Fra den tilrettelagte rasteplassen på Nasjonal turistveg Senja har du flott utsikt til Djevelens tanngard. Foto: Knut Randem.

Fra den tilrettelagte rasteplassen Tungeneset på Nasjonal turistveg Senja har du flott utsikt til Djevelens tanngard. Foto: Knut Randem.

I Skaland kan du våkne til denne utsikten i båthavna. Foto: Knut Randem.

I Skaland kan du våkne til denne utsikten i båthavna. Foto: Knut Randem.

Nasjonal turistveg på Senja

I Botnhamn kan du ta ferge til Tromsø og overnatte her. Foto: Knut Randem.

I Botnhamn kan du ta ferge til Tromsø og overnatte her. Foto: Knut Randem.

Nasjonal turisveg Senja går mellom Gryllefjord og Botnhamn med en avstikker til Husøy (der damene dro med TV2). Veien går blant annet forbi Djevelens tanngard – den dramatisk takkede fjellkjeden. Husøy har bobilparkering ved enden av moloen som forbinder øya med Senja. I Skaland er det en uformell overnattingsmulighet i båthavna. Også i Botnhavn er det bobilplasser ved fergeleiet.

Husøy i bakgrunnen har sin egen bobilplass. Foto: Knut Randem.

Husøy i bakgrunnen har sin egen bobilplass. Foto: Knut Randem.

På Lyngenhalvøya finnes det om lag 140 isbreer. Fjellmassivet er flere steder gjennomskåret av tverrgående fjellpass. Det mest markante fjellpasset går langs fjordarmen Kjosen fra Svensby til Lyngseidet.

Reisaelva har gjennom årtusener skåret seg ned i fjellvidda og dannet den langstrakte Reisadalen som er kjerneområdet i Reisa nasjonalpark. Trange daler og kløfter, mektige fosser og raviner preger deler av nasjonalparken.
Fossen Mollis er med sitt fall på 269 meter særlig imponerende, og i den mektige Imofossen styrter to elver utfor loddrette granittvegger og møtes i en trang dal med tallrike jettegryter.
Her har også rovfuglene gode betingelser. Fjellvåken er mest tallrik, men fjellvandrere med et våkent øye kan også oppdage kongeørn, tårnfalk og jaktfalk. I nasjonalparken er det både jerv, gaupe og fjellrev.

Nasjonalparken Øvre Dividalen ligger i indre Troms. Dette er en av Nord-Norges mest varierte villmarker. Øvre Dividal har en felles bjørnebestand med områder på svensk side, og nesten årlig observeres det binne med unger. Området har også faste bestander av fjellrev og gaupe, og det forekommer streifdyr av ulv.

Ånderdalen nasjonalpark er karakteristisk for den varierte nordlige kystnaturen. Golde fjell med heier og glissen bjørkeskog preger mye av nasjonalparken. Mellom fjellene finner du flere vann og brede elver med hissige stryk og fosser. Skogen av kystfuru inneholder enkelte trær som er opptil 500 år gamle.

Foruten de nevnte bobilplassene er det bobilplasser (bobilparkeringer) i Jøkelfjord, Oksfjord, Sommarøy og Tromsø. Det er også rikelig med plasser som egner seg for fricamping og den ultimate frihetsfølelsen.

Bobilplasser (bobilparkeringer) i Troms finner du her.

Les også: I bobil til Troms og Finnmark, del 2

Utsiktspunktet i Bergsbotn på Nasjonal turistveg Senja. Foto: Knut Randem.

Utsiktspunktet i Bergsbotn på Nasjonal turistveg Senja. Foto: Knut Randem.

Kilder: VisitNorway, Wikipedia m.fl.

Del dette med andre:

  3 comments for “Planlegg Troms og Finnmark med bobil

    • Takk for hyggelig tilbakemelding.
      Bobilverden.no er et fagblad med fortløpende innholdsproduksjon og ikke en reiseguide. Vi regner derfor med at leserne skjønner at informasjon i artiklene er slik de var på publiseringstidspunktet.
      Vi har publisert flere tusen artikler. Å kontrollere alle opplysninger i gamle artikler er derfor en uoverkommelig oppgave for vår lille redaksjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *