Pigg og piggfritt testet i bremsetest

Allerede ved 6 mm mønster er piggfritt bedre enn piggdekk på is, mener Motors dekktester. Foto: Knut Randem.

Allerede ved 6 mm mønster er piggfritt bedre enn piggdekk på is, mener Motors dekktester. Foto: Knut Randem.

Nye piggdekk er bedre enn piggfritt på is. Når dekkene er noe slitt, har de piggfrie dekkene kortest bremselengde både på is og snø. Det framgår av en test bladet Motor har gjennomført.

Testen viser at nye dekk med og uten pigg presterer omtrent likt på snøføre. På is vil derimot nye piggdekk både ha kortest bremsestrekning, bedre sidegrep og akselrasjon.

Når dekkene er slitt til 6 mm mønsterdybde viser testen et vesentlig annet resultat. Da er det de piggfrie dekkene som har den korteste bremsestrekningen på is. Dette blir enda tydeligere når dekkene er slitt til et mønster på 3 mm.

Valgets kval. Pigg eller piggfritt? Foto: Knut Randem.

Valgets kval. Pigg eller piggfritt? Foto: Knut Randem.

NAF/Motor oppgir at årsaken til denne overraskende forandringen er at gripeevnen til piggene blir betydelig redusert med slitasje.

– De piggfrie dekkene får fortsatt god effekt av sin myke gummiblanding, mens piggdekkenes hardere gummi griper dårligere på isen, sier Rune Korsvoll, mangeårig dekktester i Motor. Han legger til at de piggfrie er bedre enn piggdekkene også under bremsing og framkommelighet på snø.

Nye vinterdekk har en mønsterdybde på 8-10 mm. Lovkravet til mønsterdybde på vinterdekk er 3 mm for biler under 3500 kg mens NAF anbefaler medlemmene å skifte dekk på 4 mm. Biler over 3500 kg kan ikke ha vinterdekk med mindre enn 5 mm mønsterdybde. (Oppdatert: Denne regelen ble endret høsten 2016).

Motors test viser at det beste nye piggdekket stopper på 17,5 meter kortere distanse enn det beste piggfrie dekket i bremsetest på is fra 50 km/t. Når mønsterdybden er 6 mm stopper beste piggfrie dekk på tre meter kortere distanse enn piggdekket.

Ved oppbremsing fra 80 km/t på snø viser testen bare små forskjeller, men de piggfrie dekkene stanser på noe kortere distanse på alle de tre slitasjenivåene. Avstanden øker til fordel for piggfrie dekk ved økt slitasje.

Les også: Krav til vinterdekk og mønsterdybde

Ekstern lenke: Motors dekktest

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *