De siste årene har mange valgt å dra på norgesferie. Det er bare å følge E6, men i nord er veiene gjerne trange og kronglete. Fergeforbindelse knytter E6 og landsdelene sammen, og i Nordland må du gjennom trange og lange tunneler som ikke alle bobilspeil overlever.
Kjører du fra sør til nord, eller fra nord til sør, så er Ballangen Camping nesten på grensa mellom Nordland og Troms en campingplass det er verdt å avlegge et besøk. Spesielt dersom været viser seg fra sin fineste side.
Fire mil nord for Ballangen etter E6 ligger Narvik, og derfra igjen er det ti mil til Harstad, hvis man ikke har tenkt seg å følge E10 hele veien til Lofoten. For å komme til Ballangen fra sør langs E6 må man ta ferge over Tysfjorden.
Over 60.000 fiskevann
Fra Ballangen kan man følge E6 nordover hele veien til Alta, Skaidi, Lakselv, Tanabru og helt opp til Kirkenes.
Underveis kan du ta avstikkere fra E6 og besøke for eksempel vakre Senja (men vær forberedt på smale veier), Tromsø, eller lenger nord til Hammerfest, Nordkapp, Havøysund, for å nevne kanskje noen av de mest kjente reisemålene i Vest-Finnmark.
Siden artikkelforfatteren selv er fra Hammerfest må jeg bare skryte av byens flotte bobilparkering, og som har utsikt over Sørøysundet og innseilinga til byen.
Øst-Finnmark har også mange spennende steder å dra til med campingvogn, bobil, eller for å ligge i telt. Det er rikelig med fiskemuligheter i Finnmark, og ifølge Finnmarkseiendommen (FeFo) kan du fiske etter innlandsfisk i over 60.000 fiskevann.
Storfiskens rike
Sørøya i Finnmark er absolutt verd å besøke. Spesielt dersom du liker å fange storfisk. Dit kommer man ved å kjøre fra Alta til Øksfjord, og ta ferge over til Hasvik. Eller du kan ta hurtigbåt fra Hammerfest, eller fly fra både Tromsø og Hammerfest.
Nordkapp kjenner de fleste til, men ønsker du å se bratte fjell og klipper og stor sjans for å se havørn, kan den nasjonale turistveien til Havøysund være verdt å kjøre. Også Øst-Finnmark har mye mer å by på enn det er plass til, men vi kan trekke fram det fraflyttede fiskeværet Hamningberg, ytterst på Varangerhalvøya. Her venter en kjøretur i barsk natur og månelandskap. Vardøs historie og heksebrenningen på 1600-tallet interesserer også mange.
Ferge mellom nord og sør
Liker du ferskvannsfiske er det ørret og røye som dominerer i Vest-Finnmark, men på indre strøk og østover i Finnmark er også fiskeartene harr, sik, gjedde, abbor og lake vanlig. FeFo er grunneier, og forvalter ca. 95 prosent av arealene og det meste av innlandsfiske. Og Finnmark har selvsagt flere kjente lakseelver. (les mer om fiske og jakt på fefo.no).
Om vi går tilbake til Ballangen i Nordland igjen, må man som nevnt ta ferge over Tysfjorden for å komme seg mellom landsdelene. Det vil si mellom E6-strekningen Skarberget og Bognes, men man kan også ta ferge mellom Bognes og Lødingen for å korte ned på for eksempel turen til eller fra Lofoten eller Harstad. Man kan også ta ferge mellom Skutvik og Svolvær om man skal til Lofoten.
Kan kjøre Sverige/Finland
På E6 fra Fauske og nordover mot Innhavet, før man kommer til Ballangen, er må man kjøre gjennom de tre trange tunellene Løkthaugen tunnel, Kobbskartunnelen og Tømmersnestunnelen.
Det kan nevnes at det i Mo i Rana, litt sør for de tre tunnelene, ofte selges speil til spesielt bobileiere som har vært uheldig.
E6 binder som nevnt Norge sammen. Fra Mo i Rana kan du kjøre videre sørover i landet, men du kan også svinge over til vårt naboland Sverige dersom du ønsker å unngå tunnelene og kjøre en omvei via Kiruna til Narvik.
Det samme kan du gjøre lenger nord i Sverige også, kjøre over til Kilpisjärvi på finsk side og komme inn på E6 igjen i Skibotn.
Raskest og kortest
I Finnmark er det grenseoverganger til Finland ved Kautokeino, Karasjok og Utsjok. Fra Finnmark er det vanlig for mange å kjøre gjennom Finland, gjerne til Haparanda og krysse over til svensk side, og deretter følge E4 gjennom Sverige mot sør.
E4 er både raskeste og korteste vei fra Finnmark til for eksempel Oslo, og selvsagt motsatt. Har du allerede vært på norgesferie, men ikke kom deg lenger enn til Lofoten eller Senja og fortsatt har lyst til å oppleve Troms og Finnmark. Da er dette en «snarvei», men husk å følg med på langtidsprognosene på yr.no og hos Meteorologisk institutt.
I flott sommervær så anbefales det på det sterkeste å for eksempel tilbringe nattetimene på Nordkapp-platået. Den flotte opplevelsen har selv mange finnmarkinger gått glipp av. Så det er bare å starte å planlegge årets sommerferie i nord.
Tekst og foto: Bjørn Egil Jakobsen, BoCM