– Pass på vekten

Å kjøpe en brukt bobil kan være en fin oppfyllelse av feriedrømmen, men pass på at du ikke kjøper katta i sekken, advarer Forbrukerrådet.
– Vårt første tips for å unngå bobiltrøbbel er å bruke kontrakt. Det andre er å få bobilen undersøkt på et verksted, eller en som kan bobil, før du slår til. Det vil kunne spare deg for store ergrelser, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes. 

Ble det kun bygget ti av disse? Dersom du kjenner historien om Bjølseth bobiler, del gjerne din kunnskap i kommentarfeltet under. Foto: Knut Randem.

Foto: Knut Randem.

De fleste har vanlig førerkort klasse B som gir rett til å kjøre en bil opp til 3500 kilo. En bobil veier gjerne mer enn det etter at inventar, utstyr, bagasje og porta-potti (bobiltoalett) er på plass.
– Sjekk vekten på bobilen før du kjøper den, og tenk på hva du skal ha med. Det kan være ganske upraktisk å legge fra seg sykler og bagasje, eller i verste fall medpassasjerer, for å kunne kjøre videre, legger forbrukerservicedirektøren til.
Vekten på bobilen finner du i vognkortet. Der finner du også høyeste tillatte totalvekt. Har du kjøpt en bruktimportert bil, kan noen ha løyet ned vekten på grunn av toll. Det kan også være slik at tidligere eier har gjort endringer som har ført til at den er blitt tyngre. Så undersøk vekten før du kjøper bilen.

Stor fare for fuktskader
De fleste bobiler har flatt tak, og når du kjøper brukt, kan gummien rundt takluken være gammel og morken. Vær derfor ekstra oppmerksom på fukt.
– Se etter ting som tyder på fukt, som mørke flekker i taket, om du ikke kan lukte det. Ta en ekstra titt rundt takluker, sier Flønes.
Dersom du kjøper bobilen av en privatperson, har du begrensede rettigheter i forhold til om du hadde kjøpt den fra en forhandler. Da er det lurt å være ekstra på vakt, og sørge for å undersøke bilen godt.

Sjekk bobilen for pant
Ikke ødelegg ferien med å kjøpe en forgjeldet bobil. I likhet med hos vanlige biler, følger heftelsene bobilen og ikke tidligere eier. I Brønnøysundregistrene kan du sjekke om bobilen er pantsatt. Det er også mulig å sende en SMS. Skriv REGNR, mellom, registreringsnummer på bobilen og send meldingen til 2121.
– Husk også å sjekke hvem som er bobilens rette eier hos Statens vegvesen og om alle nøklene følger med. Kjøper du av en svindler, sitter du som oftest igjen uten verken bil eller penger, sier Ingeborg Flønes.

Utenlandsk bobil
Noen finner drømmebilen i utlandet. Hvis du kjøper bobilen i Europa, kan Forbruker Europa både hjelpe deg med råd og veiledning før du handler, og også hjelpe deg dersom du får problemer i etterkant.
– Spør alltid selger om bobilen er importert, og få det skriftlig. Dersom det viser seg at bilen ikke er tilpasset norsk klima, kan det være noe du kan klage på, avslutter Ingeborg Flønes.
En bil produsert for norske forhold vil være bedre beskyttet mot hardt klima, og for eksempel mot rust på grunn av salting om vinteren. Det er greit å vite før du slår til og kjøper bobilen.

Forbrukerrådets sjekkliste for et sikkert bobilkjøp
Prøvekjør bobilen. Kjøp aldri bobil usett.
Undersøk bobilen nøye. Ta med en bobilkyndig, eller få et verksted til å ta en titt. Se etter fuktskader og ting som tyder på at den er kollisjonsskadet. Sjekk om serviceheftet er riktig utfylt, og sist gang den var EU-godkjent
Sjekk vekten i vognkortet
Sjekk med Brønnøysundregistrene om det er heftelser.
Sjekk hvem som er bilens rette eier, og om alle nøklene følger med.
Spør om det følger garanti med bilen.

Du finner lenke til Forbrukerrådets kontrakt for bobilkjøp i lenkesamlingen under.

(basert på pressemelding fra Forbrukerrådet)

Del dette med andre:

  2 comments for “– Pass på vekten

 1. Gode råd!
  Jeg har kjøpt en bobil som som er helt i grenseland ang. vekt.
  Er det noen som har konkrete opplysninger om konsekvenser ved overvekt. Feks. 150kg over.
  Bilen er reg for 3500.

  • Hei.

   I heldigste fall må du losse 150kg og bare få en bot. I værste fall kan du risikere å måtte gå hjem (hvis du bare har B-sertifikat).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *