Pass på hvor du parkerer – det er flomtid

Snøsmelting og regnvær gir flomvarsel i store deler av landet. Pass på hvor du parkerer bobilen så du kan gå tørrskodd når du våkner.

Økt vannføring i bekker og elver er naturlig på våren, og trenger ikke nødvendigvis føre til skader. Men det er godt å være forberedt på det verste, understreker If. Foto: Morguefile/CC

NVE oppjustert i går flomvarselet for Altavassdraget nedenfor Altadammen til oransje nivå. Varselet er i dag utvidet og omfatter også området mellom Tromsø og Porsanger. Fra før gjaldt varselet for Altaelva nedenfor Altadammen i Vest-Finnmark og sidevassdrag som Tverrelva, Eibyelva og Sarvvesjohka samt Lakselva i Kviby.

– Oransje nivå er en alvorlig situasjon som forekommer sjelden og kan medføre alvorlige skader. NVE følger situasjonen tett i samarbeid med Statkraft som regulerer hovedvassdraget, sier Anne Fleig, vakthavende hydrolog i NVE i en pressemelding.

NVE har også sendt ut flomvarsel på gult nivå for store deler av Troms og Finnmark, inkludert Finnmarksvidda. Det ventes at flommen vil øke i de fleste elver som følge av vedvarende og økende snøsmelting, samt noe regn tirsdag.

Som følge av stigende temperatur og økende snøsmelting og regn er det økende fare for jord- og flomskred på gult nivå i deler av Troms og Finnmark.

Flom også i sør og midt
NVE oppjusterte i går flomvarselet opp til oransje nivå for Trysilvassdraget og Krøderen. Dette er en sjelden situasjon som kan føre til alvorlige skader. Flomvarselet på gult nivå for Glomma er utvidet og omfatter nå også deler lengre nedstrøms, fra Øyeren til Fredrikstad. Det er også flomfare i vestlige deler av Innlandet, Viken og fjellområder i Agder, Vestfold og Telemark. Situasjonen er svært følsom for regnbyger og regn som ventes i kveld og tirsdag morgen.

– Vannføringen i Trysilelva er i ferd å nå oransje nivå som følge av sterk snøsmelting, sier Anne Fleig, flomvakt i NVE. Situasjonen er svært følsom for endringer i temperatur og mulig regn tirsdag morgen, tilføyer Fleig.

Vannføringen har nå tatt seg opp igjen i Glomma grunnet varmt vær og mye snøsmelting. Vannstanden i Øyeren stiger sakte og ventes å nå gult.
– På grunn av døgnvariasjoner i smelting og forsinkelser i vassdragene er vannføring eller vannstand i elver ventet å være lavest cirka midt på dagen og høyest mot kvelden og natten, sier Anne Fleig til varsom.no.
Regnet som ventes tirsdag morgen kan bidra til ytterligere økning i vannføring i Glomma og høyere vannstand i Øyeren.

– Flommen i Krøderen og Sperillen ventes å nå oransje nivå i løpet av tirsdag. Toppen ventes å bli nådd i løpet av onsdag eller torsdag, forteller Fleig.

Det er moderat flomfare i Numedalslågen og Skiensvassdraget. Flere magasiner er tappet ned, men regn kan øke tilsiget.

Vedvarende snøsmelting og regn gir økende fare for jord-, sørpe- og flomskred på deler av Sørlandet, Østlandet og Trøndelag.

– Har du bil, bobil eller campingvogn som står utsatt til, bør du flytte denne til et tørt og trygt sted først som sist, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. Han advarer om at endringene i vannføringen kan komme raskt.

Du kan følge med på varsom.no for løpende varsel. Yr.no er også en god kilde for å følge utviklingen. Om du står på en utsatt campingplass bør du sjekke med driverne om hvilke tiltak de eventuelt tar.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *