Pandemien gir stor etterspørsel etter bobiler

Salget av bobiler fortsetter å øke. Omsetningen av brukte bobiler setter nye rekorder. Nye bobiler øker også, men mange har problemer med for få biler på lager.

Det blir stadig flere bobiler på norske veier. Foto: Knut Randem.

Hittil i år er det solgt 5 198 brukte bobiler. Det er 723 flere enn i fjor og er en økning på 16,2 prosent. Om lag halvparten av disse selges erfaringsmessig gjennom organiserte forhandlere. De resterende selges privat eller gjennom uorganiserte forhandlere.

I 2019 ble det solgt 3 737 brukte bobiler og i 2018 3 598. Og i toppåret for nye bobiler i 2017, ble det omsatt 3 575 brukte bobiler mot 3 444 i 2016.

De siste fem årene har dermed vært en kontinuerlig opptur for salget av brukte bobiler. De første årene var veksten moderat, men både i fjor og i år har veksten vært betydelig.

– Det er ingen tvil om at pandemien har satt fart i bruktmarkedet, sier generalsekretær Geir Holm i Norges Caravanbransjeforbund.

Nytt øker, men har problemer med leveranser
Det er ikke bare brukte bobiler som selger godt. Hittil i år har nye bobiler hatt en økning på 9,8 prosent. Mai har en markant nedgang, uten at det forstyrrer økningen etter fem måneder. I fjor var også mange utleveringer i mars og april forsinket på grunn av nedstengningen.

Men det er også andre grunner til at veksten i nybilsalget stagnerer:
– At det går tregere i nybilsalget skyldes helt klart at mange forhandlere ikke har fått 2021-modellene, sier Holm. Både de som er bestilt av kunder og de som er ledige for salg kommer alt for sent inn i til landet. Dette er en problemstilling Bobilverden.no forutså allerede for et halvt år siden. Forsinkelsene fra fjorårets nedstengninger på fabrikkene har forplantet seg til 2021. Samtidig er salget i spesielt Tyskland eksepsjonelt godt. Produksjonskapasiteten strekkes dermed til det ytterste.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: 2021: Utsolgt fra fabrikk

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *