På Tour til Frankrike i 2016?

Tour-kart 2016For noen dager siden ble løypa for neste års Tour de France presentert. Så nå er det bare å begynne planleggingen av neste års ferie – om du har tenkt deg på de kanter da…

Tour de France 2016 starter ved Mont-Saint-Michel i Normandie lørdag 2. juli. Fram til målgang i Paris søndag 24. juli har deltakerne lagt 21 etapper og 3519 km bak seg. Da har de syklet gjennom store deler av Frankrike og har også vært en tur innom Spania, Andorra og Sveits.

Å se Tour de France fra en plass i løypa kan være en opplevelse enten du følger med på sykkelsporten eller ikke. Folkelivet og det som skjer rundt løpet kan gi mer glede enn de sekundene eller minuttene det tar for lagene å passere plassen du har slått deg ned.

Det er ikke alltid starten for en etappe er på samme sted som forrige etappe ble avsluttet. Sjekk derfor ruta for den enkelte etappe på løpets hjemmeside. Der kan du også studere løypeprofilene.

Starten på Tour de France 2016 går på klosterøya Mont-Saint-Michel. Foto: Knut Randem.

Starten på Tour de France 2016 går ved klosterøya Mont-Saint-Michel. Foto: Knut Randem.

Etter starten ved klosterøya Mont-Saint-Michel, som i seg selv er verd et besøk, blir det etappestart i Saint-Lo og Granville i Normandie før løpet beveger seg sørover med etappestart i Saumur i Loire. Har du smakt en musserende vin med en stor L på etiketten, så er det her du kjøper den.
Deretter er det etappestart i Limoges, nesten midt i Frankrike før løpet beveger seg sørover til Arpajon-sur-Cère og L’Isle-Jourdain og så mot de bratte bakkene i Pyreneene med start på den åttende etappen i Pau.
Deretter blir det en snartur til Spania med start i Val D’arán og Andorra med start i Escaldes-Engordany.
Så bærer det ned i lavlandet igjen med etappestart i Carcassonne hvor den store attraksjonen er middlealderbyen. Så er vi over i Rhonedalen med start i Bourg-Saint-Andéol og Montélimar. Med neste start i Bourg-en-Bresse beveger løpet seg østover mot Alpene og flere klatreetapper.
Etter en hviledag starter den syttende etappen i Bern i Sveits. Så er vi tilbake i Frankrike med etappestart i Sallanches, Albertville og Megève. Etter disse klatreetappene flyr hele sirkuset opp til Chantilly nord for Paris for å sykle den aller siste etappen. Den ender på Champs-Élysées i Paris 24. juli.

Og så kom Touren. Foto: Knut Randem.

Og så kom Touren. Foto: Knut Randem.

Noen korte råd
Bobilverden har sett flere etapper av Tour de France fordelt over noen år. Litt avhengig av hva du vil oppleve og hvordan du vil oppleve det, har du flere muligheter.
I byene hvor det er etappestart eller –mål er det mer fest og folkeliv enn ute i løypa. Men det er også mange ”nøkkelbyer” ute i løypene som konkurrerer om å lage den beste rammen rundt løypa. Felles for byene er at du antakelig er nødt til å enten være tidlig ute eller bestille plass på en campingplass på forhånd. Der fricamper du sjelden.

Ute i løypa er du friere og også der er det mye folkeliv. Finn deg en bakke. Der samler folk seg, og det er der det er mest å se. På flatene fyker løpet så raskt forbi at det nesten ikke er moro. I de mest populære bakkene må du komme et par dager i forveien, ja kanskje ennå tidligere. Skal du inn i løypa med en bobil, bør du uansett være på plass dagen før løpet. Både for å få en god plass og fordi veiene stenges tidlig på løpsdagen.

Under Tour de France hersker det mer eller mindre unntakstilstand på veiene løpet følger. Utenfor byene kan du parkere nesten hvor som helst – så lenge du greier å få alle hjulene utenfor den hvite kantlinja. God tur!

Vi skal senere se på de norske ”variantene” av Tour de France.

Les også: Nordmenn på gamle trakter

Her er det rigget og klart for å heie på de norske deltakerne. Foto: Knut Randem.

Her er det rigget og klart for å heie på de norske deltakerne. Foto: Knut Randem.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *