På messetur i ny bobil for rullestol

Vibeke Konglevoll betjener fjernkontrollen til rullestolheisen, men Jostein Konglevoll kan også betjene den alene. Foto: Knut Randem.

Vibeke Konglevoll betjener fjernkontrollen til rullestolheisen, men Jostein Konglevoll kan også betjene den alene. Foto: Knut Randem.

Bobilverden er på messecampen under Caravanmessen, snakker litt med folk her og der og har øynene åpne slik vi pleier. Og der, der er det jammen en bobil med rullestol utenfor. La oss høre hvordan de klarer seg med den i bobilen.

Vibeke og Jostein Konglevoll er lutter velvillige når de hører at vi har fått flere spørsmål om bobiler for rullestolbrukere.
Det viser seg at de ikke sitter utenfor sin egen bobil. Deres er Hymeren i SL-størrelsen på plassen ved siden av. Den er bare en uke gammel og står fortsatt på prøveskilt. Jomfruturen gikk til Caravanmessen hvor de står på en plass uten strøm.
– Vi har solcellepanel på taket og klarer oss bra uten tilkobling til strøm, forteller Jostein Konglevoll. Det er han som sitter i rullestol etter at han for syv år siden ble lam i løpet av noen dager.
Sammen driver Vilde og Jostein Konglevoll Bruvoll camping & hytter i Hundvin. Det har de gjort i over 20 år. De har derfor campinglivet både som jobb og lidenskap.

Da Bobilverden snakket med dem fredagen i messeuka, hadde de vært på messa hele dagen, kjøpt noen småting og hilst på mye kjentfolk. De skulle bli til søndag, så det ble kanskje flere turer til Lillestrøm.

Bobilen er altså en Hymer. Den er i B-SL-utførelse, men bærer navnet Hymer Paravano etter selskapet som foretar tilpasningen til rullestolbrukeren i samarbeid med Hymer. Bobilen kan tilpasses på ulike måter slik at den passer for de aktuelle brukerne. Graden av rullestoltilpasning kan derfor variere.
Dette er en bobil over 3500 kg.

Utenfra skiller ikke denne bobilen seg fra andre Hymere – bortsett fra den ekstra brede døra. Rullestolheisen legger du nesten ikke merke til. Kontrollpanelet for rullestolheisen sitter på en lang kabel.
Inne er tilpasningene mer synlige, men for Vibeke og Jostein har det ikke vært nødvendig å gjøre alle de tilpasningene som er mulig. Vibeke kjører bilen og hun rekker opp i de øverste skapene…
Det er plassen på gulvet som du først legger merke til når du kommer inn. Her skal det være plass til å manøvrere en enkel rullestol rundt mellom salong, kjøkken, bad og soverom.
Bilen har tverrstilt dobbelseng bak og foran den går badet på tvers av bilen. Det vil si at det er badegulv tvers over og dusj med sittemulighet på den ene siden og svingbar vask på den andre.

– Vi henvendte oss først til den lokale Hymer-forhandleren, men de greide ikke å komme opp med et tilbud til oss. Det har de senere beklaget. For oss ble derfor løsningen å kjøpe bilen av et firma som driver med parallellimport, forteller Konglevoll.

– Har dere sett andre aktuelle merker underveis i denne prosessen?
– Rimor var det eneste alternativet vi fant, men den må fra Italia til Tyskland for å bygges om hos et firma som har spesialisert seg på dette..

Besøker du campingplassen til Vibeke og Jostein Konglevoll får du sikkert høre mer om deres erfaringer. Dersom du kjenner til andre bobiler – gjerne mindre – som kan tilpasses rullestolbrukere, send gjerne et tips til redaksjonen.

Les også: Bobil for rullestolbrukere
Les også: Bobil for bevegelseshemmede

Del dette med andre:

  3 comments for “På messetur i ny bobil for rullestol

  1. Kona mi sitter i rullestol. Vi har slått fra oss bobilalternativet, inntil jeg fant på nettet at det finnes bobiler tilpasset rullestolbrukere.
    Vi prøver nå å orientere oss i muligheten og er ontressert o mulig forhandler.

  2. Hei,
    Jeg er sterkt bevegelse hemmet. Jeg går med staver på flat mark. jeg sliter med å gå i trapper (ex. inngangsparti til bobil) Jeg trenger støttearmer på toalettet og min. 50 cm høyde fra gulv til topp seng (gjerne mer) Bilen må ha automat gearkasse og kl. 1 sertifikat.

  3. Jeg har en diagnose som heter Dystrofia Myotonika type 2, altså en arvelig muskesvinnslidelse. Det medfører stadig svakere muskelmasse og jeg kommer sannsynligvis til å måtte ta i bruk rullestol i verste fall. Det å dra på tur har blitt stadig vanskeligere i og med at jeg ikke lenger kan klare å gå trapper, og må ha gode støttehåndtak og forhøyet toalett til hjelp. En handicap tilpasset bobil hadde vært en ønskedrøm for oss, men de er jo så forbasket kostbare. Jeg hadde sertifikat klasse C1 tidligere, men så etterhvert at jeg ikke ville klare å komme meg inn i en så høy bil, så jeg lot sertifikatet bli ugyldig og har nå kun BE sertifikatet tilbake.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *