Øyhopping langs gullkysten

Øygarden på langs er en reise gjennom særegen miks av fascinerende kystnatur, dramatisk historie og et moderne Norge som er oppflasket på olje, gass og oppdrettslaks.

Rongesundbrua – en av 17 broer med lange og korte spenn som binder øyriket sammen.

Øyhopping langs det vi freidig kaller gullkysten, går på veier med gul stripe – men også langs veier der gult i midten bare er en drøm. Vi feier over øyer og gjennom tre kommuner som snart blir én og blir etter 2020 hetende Øygarden. Du vil fort oppdage at navnet treffer når du hopper fra fastlandet og over til strilelandet via riksvei 555 og Sotrabroen.

Konglen utenfor Sartor Storsenter er et artig blikkfang.

I øyekroken vil du etter få kilometer skimte et av Norges største og mest suksessrike kjøpesenter. Sartor Storsenter kan umiddelbart virke litt feilplassert. Det vil aldri vinne pris for årets vakreste bygg, men senteret og dets naboskap er en massiv dokumentasjon på strilenes teft for å gjøre gull av gråstein. Utenfor senteret står en diger kongle.

Kystmuseet ligger vakkert til og er verdt en visitt. Servicepunkt for bobiler like ved.

Oljealderen
Vi tar nordover/til høyre på riksvei 561 i den første rundkjøringen man kommer til, og etter en knapp mil passeres Ågotnes, en første smakebit på oljealderen. Sving av i rundkjøringen retning Ågotnes/Vindenes. Strengt tatt ikke akkurat noe besøksmål. Oljerigger i opplag og rigger på service har gitt solide inntekter i flere tiår, men veldig mange mistet jobben da oljeprisen gikk til bunns. Dimensjonene på kontorbygg og haller forteller hvorfor så mange mennesker blir uten arbeid når oljeindustrien er i trøbbel..

Denne «betongsoppen» er omtrent det eneste man ser av pengemaskinene i Øygarden.

Karrig land
Nye kilometer gjennom karrig land der du stedvis er ledsaget av en solid høyspentlinje. Grønn fossekraft i store mengder må til når vi skal foredle gassen og oljen innenfor rammen av akseptable utslipp. I dette landskapet finnes ingen bølgende kornåkrer og kilometerlange potetåkrer. Dette var åkerlandet til fiskerbonden, en fattigslig tilværelse for svært mange på småbrukene her ute. Oljeindustrien i videste betydning ble frelsen. Arbeidsplasser til sjøs, på plattformer og på land. Ufattelige 22 milliarder er investert på Kollsnes og Stura, og de små bygdelagene ble i byggeperioden invadert av 15.000 anleggsarbeidere. Troll-feltet 65 kilometer ute i havet er et av verdens største gassfelt, og kjekt å vite at her er det staten, det norske folk som er største andelseier.

Det er dimensjoner over det oljeindustrien sender til lands for service.

Flammetårn
Det nærmeste vi kommer gigantanleggene er ilden fra flammetåret på Kollsnes og den sopplignende installasjonen på Sture. Den tidligere fattig-kommunen Øygarden har brukt mye skatteinntekter på modernisert infrastruktur. Det ligger i genene hos kystfolket å sette tæring etter næring.Fiskeoppdrett er en annen stor levevei, og her ute er det råd å komme tett på en næring som har skapt både millionærer og milliardærer norskekysten rundt. Det finnes et eget besøksanlegg i Blomvåg. Litt utenfor allfarvei på Toftøy kan man besøke restene av et bølgekraftverk, idealistenes forsøk på å temme havet. Det er vakkert der ute en stille dag midtsommers, men når mektige vinder fra vest blåser seg opp, er det bare skaperverket som holder stand.

Grønne drømmer
Byggeriet startet i en tid da begrepet grønn energi knapt inngikk i dagligtalen.
Nå ligger restene av de tidligste grønne visjoner som en ruinhaug i en kommune som har tjent seg rik på gass og olje. Bobilplassen på Rong (se den i Bobilplassen.no) ligger bare en behagelig sykkeltur unna dette besøksmålet ved enden av Bølgekraftvegen, og i samme rennet ligger det til rette for å svinge nedom Ormhilleren der de første menneskene slo seg ned for 4000 år siden. I dag er området en populær badeplass.

Restene av de første forsøk på å skape grønn energi av storhavet, i dag et spennende besøksmål.

Reise i tid
Broene binder øyene sammen. I dag er det vanskelig å forestille seg at du måtte med tre ferger for komme deg lengst nord i Øygarden. Spenstige konstruksjoner strekker seg over smale og litt breiere sund. Hele øyriket er tatt i bruk. Du har forsert 17 broer ut fra Bergen innen hjulene stanser helt nord på Hellesøy. Sjåfør og mannskap kan krysse av for en reise i tid. Byturen fra Hellesøy som før var en dagstur, er nå unnagjort på halvannen time. Den elegante Rongesundet bru sto ferdig i 1986.

Destinasjon Hellesøy – her sløyer hobbyfiskerne fangsten.

Sammenslåing
Flere omveltninger er i vente. Tre kommuner skal bli til én, i pakt med sentralmaktens visjoner for det moderniserte Bygde-Norge. Dette flittige folkeslag som kaller seg striler, sløste ikke vekk sin tilmålte tid på krangel. I 2020 heter alt sammen Øygarden, ca. 70 kilometer fra det nordligste til det sørligste. Omstilling er ikke noe nymotens for dette folkeslaget der fiskerbonden er turistvert i rorbuene, oljearbeider eller lakseoppdretter. Her ute har havet gjennom alle tider sikret inntekter og mat på bordet.

På toppen av Fjell festning er det lov å tro at du ser til Shetland.

Krigsminner
Øyhopperne vender nesen sørover igjen til vi kobler oss på riksvei 555 i Fjell kommune, midtveis i den nye storkommunen, og noen kilometer forbi det gamle kommunesenteret ligger parkeringen til Fjell festning på venstre side. Turen til toppen er en behagelig vandring på kjøreveien tyskerne bygget opp til anlegget. Oppe fra toppen er utsikten formidabel. Det er lov å innbille seg at du ser nausta rett vest på Shetland. Okkupasjonsmakten hadde sans for strategiske posisjoner når de anla det som skulle forsvare deres erobringer.

Etterlatenskaper fra siste krig på Fjell festning.

Nordsjøfartmuseet i Telavåg forteller et stykke dramatisk krigshistorie.

Gigantisk gitar
Vi fortsetter videre sørover veksler mellom velfriserte boligfelt, småbruk og idylliske naustmiljø og noen grønne jorder. Dette miljøet inspirerte kystens poet – Johannes Kleppevik. Visene hans bidro til at både innfødte og tilreisende gjenoppdaget og oppgraderte sitt nære miljø til en felles kulturarv. Kleppevik’en er hedret med en gigantisk gitar på terskelen til en populær turløype. Legg Stranda skule, Tveitane inn på GPS’en. Turen til fjells betinger gode sko, men utsikten er verdt hver eneste svetteperle.

Visesangeren som ga strilekulturen et kjempeløft, er hedret med en gitar du kan gå på.

Vi ruller videre sørover, og også her er det langt mellom de endeløse grønne enger. Veien er til gjengjeld periodevis smal og til dels svingete. Vi legger kursen mot Telavåg og Nordsjøfartmuseet. Det er verdt å få med seg denne dramatiske biten av den norske krigshistorien.

Det er plass til både sjøfarende og dem på mange hjul i Glesvær.

En liten tabbe
Legg hjemveien nedom det gamle handelssted Glesvær. Landkrabber kan kose seg i kafeen, og de med sans for kajakk og havdønning kan hive seg på turer med kyndige guider. Her ute – på terskelen til uendeligheten, har man våget å dekorere den karrige natur med et særegent kunstverk. Vi overlater til de besøkende øye å finne hva kunstneren Kyrre Grepp kaller en tabbe begått av dem som monterte kunstverket hans. God parkering også for større kjøretøy.

Dristige skulpturer i havkanten i Glesvær, signert Kyrre Grepp.

Kystlandskap
Hvis været er laglig anbefales en ekspedisjon til fots langs Nordsjøløypa som her strekker seg helt til Telavåg. Deler av turen går gjennom et særegent vestnorsk kystlandskap.
Vi runder av med bobilplasseen i Kleppe båthavn (se den i Bobilplassen.no). Ta en telefon for å være sikker på plass. Hjemover/nordover anbefales den noe bedre veien på østsiden av Sotra. Det er ikke noe poeng – verken praktisk eller økonomisk, å ta den vesle fergen mellom Klokkarvik og Hjellestad.

Sjø og land hand i hand lengst sør hos Kleppe båtlag.

Børs og katedral
Skuffende lite er synlig av det svarte gullet, så bruk fantasien når du står på sykkelstien langs myrlandet nord i Øygarden. Under hjulene, i tykke rør strømmer det verdier for milliarder. Men midt i pengebingen i et av verdens rikeste land brisker man seg ikke med himmelstrebende skyskrapere og gater der gullbutikkene ligger tett. Salmene synges som alltid med inderlighet i bedehusene, og Kiwi og Coop gir folket det daglige brød. Oljestrilene har bevart både troen og roen, og våre rikspolitikere har fordelt oljepengene med litt til oss alle. Likhets-Norge er i grunnen ganske ålreit.

Veis ende – på en rødmalt benk på Hellesøy.

Tekst og foto: Magne Reigstad, BoCM
Tidligere trykket i Bobil- og CaravanMagasinet

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *