Nortrip: Overveldet over responsen

Det første ordentlige driftsåret for Nortrip har gått langt over gründernes forventninger. Etter pilot-prosjektet i fjor har de nå 120 verter der medlemmene kan overnatte gratis og komme tett på den lokale opplevelsen.

Patrik Alesand og resten av gjengen bak Nortrip er overveldet over responsen de har fått. Foto: Privat.

– Det har vært et eventyr, et fantastisk år, sier Patrik Alesand. Han fungerer som daglig leder i den entusiastisk gjengen som har tatt konseptet til Norge.

Konseptet stammer fra Frankrike der France Passion i 30 år har tilbudt sine medlemmer gratis overnatting for bobiler i inntil 24 timer på vingårder og hos en del andre gårdbrukere. Normalt blir ingen fasiliteter tilbudt. Du må med andre ord være selvforsynt.
I andre land har vertene en annen profil og i Norge er det i stor grad små bedrifter og småskalaprodusenter som har blitt med som verter.

Les også: 20 000 gratis overnattingsplasser for bobiler

– Vi satt sammen om kvelden 17. mai i fjor, og sendte da inn vår første søknad om næringsstøtte slik at vi kunne starte utviklingsarbeidet. Juni ble en intens arbeidsmåned og 1. juli kunne vi lansere vår pilot som bestod av en app der vi hadde 30 verter.

– Fram til Caravanmessen laget vi også en bok med omtale av vertene. Den var også nødvendig for å bli medlem i det europeiske nettverket for tilsvarende tilbud, Fefi. Til høsten stiller vi på messe i Düsseldorf sammen med våre kollegaer fra flere av landene med tilsvarende konsept.

De fikk umiddelbart gode tilbakemeldinger. Vertene ble evaluert og utpå høsten ble alle oppringt med nesten bare gode tilbakemeldinger, forteller Alesand.

Justert til første hele driftsår
Flere av vertene har justert litt på plasseringene av bobilene i forhold til drift og egen bolig. Dette var nytt for alle.

– Det er mange som bare har plass til en bobil av gangen?
– De fleste har nok startet litt forsiktig, men vi har inntrykk av at de ofte finner løsninger for flere. Flere av vertene har plass til fem eller flere bobiler, sier Alesand.

– Vi støtter dem også i driften. Noen har startet gårdsturisme etter kontakten med oss. Jeg har selv bakgrunn fra varehandel så vi har variert kompetanse å bidra med. Vårt ønske er at vertene skal ha et godt tilpasset tilbud til de av gjestene som velger å handle noe.

Blant vertene finnes spesialbutikker, bryggerier, bønder og opplevelsesbedrifter for å nevne noe av variasjonen blant dem. Han nevner også Eidsfoss som et eksempel. Der har bygda gått sammen om å trekke Nortrip-medlemmer til seg med flere vertskap i bygda.

Kjøpepress?
– Konseptet bygger jo på gratis overnatting, men uten kjøpetvang. Blir det ikke lett et kjøpepress?
– Vi vil at bobilfolket skal oppleve noe unikt. En del av opplevelsene er å komme tett på, smake og kanskje kjøpe de lokalt produserte produktene. Det skal ikke være noe kjøpepress.

Men en ting må du kjøpe, medlemskapet i Nortrip er obligatorisk for å benytte tilbudene hos vertene. For det én overnatting ofte kan koste, får bobilfolket tilgang til app, bok og medlemskort. Medlemskapet må aktivt fornyes hver vår. Om du vil vite mer om dette kan du gå til nortrip.no.

– Vi har sendt ut parkeringsskilt til vertene. På disse er det en QR-kode. Om du snubler over en vert gjør den det mulig å melde seg inn på stedet, så sender vi bok og medlemskort, reklamerer Alesand.

– Hvor går veien videre?
– Vi skal utvide antall verter. Det kommer fortløpende inn nye som straks blir lagt inn i app-en. Ideen sprer seg ofte gjennom vertenes nettverk der de anbefaler hverandre. Så nå er vi der at vertene begynner å ta kontakt med oss, avslutter Alesand.

Tove Martinsen er en av 120 verter som har åpnet for overnatting i bobil for medlemmer i Nortrip. Foto: Privat.

Strikkebutikk med laksefiske
På gården Østduun i Grong ligger Strikkeburet i et stort fjøs. De er en av Nortrips verter og byr på tre overnattingsplasser for bobiler, 200 kvm strikkebutikk, gårdsmuseum, laksefiske i Namsen med leid stang på timebasis og trampoline til de minste. Dermed er det tilbud til alle i familien. Også hunden skal det være greit å lufte her.

Tove Martinsen, som driver Strikkeburet, forteller at de synes det har vært veldig fint å være Nortrip-vert.

– Vi har hatt en fire, fem overnattinger i uka. Det kommer både utlendinger og masse nordmenn på besøk. Noen synes det er for tidlig å legge seg til for natta, men kommer likevel innom fordi de har blitt kjent med oss gjennom Nortrip.

Martinsen synes Nortrip er et fantastisk konsept og varsler at de kommer til å fortsette å være vertskap.
Den siste helga i juli fyller de en hel åker med bobiler og arrangerer strikkecamp med strikking, grilling og kos for fjerde gang. Og for den som ikke strikker så venter kanskje laksen i Namsen?

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *