Over og under vann i Müritz

Innendørs og utendørs i Tysklands største ferskvannsakvarium.

Alltid greit å vite hva som rører seg under overflaten i sjøen der man har tenkt å bade eller padle i kajakk eller kano. Müritzeum gir deg kunnskap om det meste.

Tysklands største ferskvannsakvarium ligger i Waren i hjertet av Meklenburg-Vorpommern og sagnomsuste Mecklenburgische Seenplatte. Dette er delstat der nasjonalparker og vernede områder ligger tett. Müritz-Nasjonalpark er en av dem, og parken har grenselinje ut mot innsjøen som har gitt den navn. Müritz er landets nest største innsjø og i høysesongen er det mildt sagt livlig båttrafikk på dette innlandshavet, ikke minst med seilbåter.

Når du ankommer et nytt område i bobil eller med vogna på slep, tar det alltid litt tid å gjøre seg kjent med attraksjoner og avstander, sykkelveier og vandreruter. Müritzeum gir en flying start på hva som er i vente for den som vil trenge litt dypere nedi sakene. Her kan vi stå ansikt til ansikt med fisken som unngikk å bli spist av sin egen familie, og den ser ut til å ha det greit uten familien rundt seg. Natur i originalutgave i det gedigne akvariet forteller mange slags historier.

Tett på dyre- og fugleliv fra innsiden av det fantastiske museumsanlegget.

Smart teksting
I dette anlegget har ledelsen innsett at veiledende tekster på engelsk er smart når målet er å få minst 200.000 årlige besøkende innom dørene til stedet de har døpt det velklingende navn «De 1000 sjøers hus». Det er anlagt med halve huset ute i Herrensee, og rundt sjøen er det laget en flott turløype med innlagte aktiviteter. Siste år besøkte 160.000 mennesker dette fantastiske anlegget som har tilgodesett barna med lekeareal også utendørs.

Nå som vi er blitt mer bevisst på at vi lever i klimaendringenes tid, er det greit med en kjapp ekspedisjon bakover i tusenårene. Tidsreisen i Müritzeum forteller på moderne interaktivt vis at vår hardt prøvede klode har vært gjennom skiftende epoker, men museet nøyer seg med å guide oss gjennom de siste 25.000 årene. I museet finnes en kopi av nederste delen av en eik som har levd i 1000 år i dette området – og eika holder det gående!

Vel blåst for mannskap og skipshund på en sommerstille innsjø.

Nyttig klimalære
Åkerlandet i denne del av Tyskland kan stedvis synes uendelig vidt, men regionen mangler heller ikke skoger med tilhørende fugleliv. Både fuglelivet og skogen er tilgodesett med informative opplegg der vi også får lære om myrenes betydning i det store klimaregnskapet. Nyttig viten også for nordmenn etter fjorårets oppstuss omkring plantejord hentet fra utenlandske myrer.

Mecklenburgische Seenplatte som ligger mellom Rostock og Berlin, var et mer eller mindre lukket ferieparadis for oss i vest så lenge Tyskland var delt. Men alt i 1990 ble Müritz-Nasjonalpark etablert og favner nå over 322 kvadratkilometer. Det er rikelig med gode kart å få kjøpt både for dem som vil bruke beina og de syklende, og alle nyter godt av gjennomgående godt merkede løyper.

Beliggenheten ved innsjøen har åpenbart inspirert eieren av dette spisestedet i Waren.

Camping øker
Nordmenn som tar ferger fra Trelleborg til Rostock eller Sassnitz lander i Meklenburg-Vorpommern, og veien til de 1000 sjøer er kort. Delstaten har lite industri og turisme er blitt et stort satsingsområde. De må ha lykkes et stykke på vei for siste statistikk sier at camping har økt med 10 prosent. Det henger ifølge myndighetene sammen med oppgradering av plasser, bedre markedsføring i utlandet og flere bobilplasser inne i byene.

Sentrum i Waren ble sanert tidlig i 70-årene.

Tyskerne dominerer naturlig nok på bobilplasser og campingplasser, men innslaget av utlendinger øker sakte, men sikkert. Ifølge Tysklands Turistkontor var det 1.033.584 utenlandske overnattinger i delstaten i 2016, en økning på 1,2 prosent.
De fleste turistene søker etter natur og aktiviteter. Syklister på gjennomreise i Europa har 10 kontinentale ruter de kan følge, og sykkelkartene viser i tillegg 25 rundturer. Og så ligger de tusen sjøene der. Müritz er veldig stor, men det er nok av småsjøer innimellom. Det er rikelig med steder å leie seg en kano, kajakk og der tilhørende redningsvester.

Husk padlekartet
Det er fornuftig å skaffe seg et skikkelig padlekart og rådføre seg med utleier før rutene legges. Mecklenburgische Seenplatte er gjennomgående ganske flate saker så her er det ikke mange høydedrag å navigere etter slik man er vant til fra norske kystrøk og innsjøer. Men i dette flate landet kan det også feie vinder som får det til rasle heftig i sivet, og motvind er motvind i alle farvann.

Ingen slipper om bord i utleiekanoen før instruktøren har gjort unna alvorspraten.

Vår kanoutleier sa at det også er smart å ha med vann og litt niste for en time eller to med padleårene forbruker både væske og energi. Kartene vil fortelle hvor det er mulig å finne et spisested, og grunnleggende for all ferdsel er selvsagt respekt for natur og skilter.
Og de som først tok turen innom Müritzeum, vil kunne kommentere med kjennermine når bevingede og pelskledde blant nasjonalparkens innbyggere dukker opp på turstien eller i tretoppene.

Fiske selv eller oppsøke nærmeste Imbiss, valget er ditt.

Tekst og foto: Magne Reigstad, Bobil- og Caravanmagasinet (BoCM)

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *