Over 5000 gratis overnattingsmuligheter

I åtte europeiske land kan du overnatte gratis utenfor pub-er, gårdsutsalg, destillerier, håndverksutsalg, på bondegårder og vingårder. Du kan bo der i 24 timer uten at det koster deg noe som helst. Tilbudet er beregnet for bobilister som ikke trenger fasiliteter utenfor bobilen.

Nettverkene av gratis overnattingsplasser har ofte svært varierte tilbud. Foto: Pintrip.

Det viktigste med disse tilbudene er kanskje ikke at de er gratis, men at de åpner for opplevelser og kontakt med lokalbefolkningen som du ellers ikke ville fått. Ikke alle stedene er like sjarmerende, men med litt erfaring vil du lettere få en følelse av hvor det kan være hyggeligst å stå.

Felles for disse plassene er at du får lov til å stå på stedets eiendom i 24 timer. Ved ankomst blir du anvist hvor du kan stå. Hovedregelen er at du ikke får tilgang til noen fasiliteter og at vertskapet ikke skal oppfattes som en campingvert. Du er gjest på en privat eiendom og bør forholde deg til det. Svært ofte får du likevel lov til å benytte søppelkassen, men regelen er at du spør først om du er i tvil. Katalogene for de ulike gjestenettene angir hvilke fasiliteter du eventuelt kan få tilgang til.

Du er velkommen til å se på deres utstillinger, vinsmakinger eller hva det måtte være som er tilbudet på stedet. Det er i prinsippet ingen kjøpetvang, men å kjøpe varer du likevel trenger er en hyggelig gest.

Kjøp katalogen før du reiser
En kostnad skal du likevel ta. Du skal kjøpe katalogen for det enkelte land før du reiser. Da får du også med et merke du skal feste på frontruta for å vise at du har adgang til et gratis opphold. Mange steder er de ikke så nøye på å sjekke dette merket, men om mange sniker seg unna å kjøpe katalogen så vil det undergrave tilbudet.

Så langt vi har funnet ut var det Frankrike som var først ute med dette konseptet. France Passion ble etablert i 1993 og har dannet mønster for dette tilbudet. Det har senere spredd seg til Spania, Tyskland, Storbritannia, Sveits, Danmark, Sverige og Norge. Kanskje finnes det enda fler, som vi ikke har oppdaget.

Artikkelforfatteren har først og fremst erfaringer fra overnattinger på franske vingårder. Foto: Knut Randem.

France Passion
Vi begynner med den eldste og den vi selv har mest erfaring med. France Passion har i årets katalog 2000 overnattingssteder. De aller fleste er vingårder der du er velkommen til en vinsmaking, men også vanlige bondegårder med gårdsbutikk har også kommet med. Årets katalog koster 30 EUR.

Brit Stops
Den britiske tjenesten er muligens den som har størst variasjon i hvilke typer overnattingssteder du får tilgang til. Pub-er og restauranter er trolig mer representert her enn i andre land. Brit Stops har i år 1000 overnattingssteder i sin katalog. Den koster 28 GBP pluss porto.

Espana Discovery
Den spanske tjenesten, Espana Discovery, har 250 overnattingsplasser på vingårder, bondegårder, utenfor bodegaer og restauranter, men selger også et kart til 800 gratis parkerings- og serviceplasser. Enkelte av overnattingsstedene vil det være knyttet kostnader til, men dette skal framgå i katalogen. I 2020 koster katalogen 29 EUR og kartet over serviceområdene 7 EUR.

Swede Stops kommer i år med sin sjette utgave. Foto: Swede Stops.

Swede Stops
I Sverige har et bobilpar i seks år utgitt Swede Stops. Årets katalog koster 280 SEK pluss porto og inneholder 75 overnattingssteder på den svenske landsbygda. Normalt tilbys ingen tjenester, men enkelte av vertene tilbyr strøm for en ekstra kostnad. Enkelte verter ønsker at du ringer på forhånd for å varsle din ankomst.

De fleste av nettverkene har også nettutgave for de som kjøper katalogen. Foto: Pintrip.

Pintrip
I Danmark startet en slik tjeneste opp i fjor med et lite antall overnattingssteder i katalogen. I sin andre utgave har Pintrip fått med 245 overnattingssteder. I Danmark spenner disse overnattingsplassene over et vidt spekter av virksomheter. Bondegårder, vingårder, desillerier, restauranter, håndverksutsalg mv. er med i katalogen som i år koster 299 DKK pluss porto. Ingen av plassene har etter danske regler lov til å flere enn tre overnattingsplasser. Noen av vertene ønsker at du melder deg på telefon før ankomst.

Landvergnügen
Tyskland har to slike nettverk. Det største er Landvergnügen, som har 600 overnattingssteder. Disse er hovedsaklig på bondegårder. Katalogen koster i 2020 34,90 EUR pluss porto.

Winzeratlas
Det andre tyske nettverket utgjøres av om lag 200 vingårder, vinprodusenter og vinkooperativer oppført i katalogen Winzeratlas. Dette nettverket omfatter hovedsaklig Tyskland, men har nå med overnattingssteder også i Østerrike, Syd-Tyrol, Alsace og Ungarn.

Swiss Terroir
Det sveitsiske tilbudet fra Swiss Terroir er det eneste av disse tilbudene Bobilverden.no ikke har skrevet om tidligere. Deres katalog omfatter ca 50 overnattingssteder hos håndverkere, bønder, vinprodusenter, osteprodusenter, sjokoladeprodusenter og andre. Deres katalog koster i 2020 35 EUR.

Norwegian Farm Stays (tjenesten avviklet 2021)
I Norge har en bobilist utviklet app-en Norwegian Farm Stays. App-en kjøpes der du vanligvis kjøper app-er og inneholder 26 overnattingssteder.

De fleste tjenestene utgir altså en katalog. Disse er som regel tilgjengelig fra 1. mars og gjelder fram til samme dato neste år.

Ofte står du tett på beboerne på gården. Også tettere enn på dette bildet fra Medoc. Foto: Knut Randem.

Det er ikke alle språk som blir forstått like godt, men om du har en sporty holdning til å prøve å forstå språk du ikke kan, så går dette bra. Det kan til og med være veldig morsomt og trivelig. Svært få steder blir det fullt. Som oftest står du alene på overnattingsstedet.

Med forbehold om at redaksjonen selv ikke har benyttet seg av alle tilbudene vil vi likevel anbefale denne ferieformen i kombinasjon med bobilplasser og campingplasser. Det blir mange god minner etter slike besøk.

Det er lagt inn noen lenker i teksten over til saker vi har skrevet tidligere, men det er flere. Bruk søkefeltet så finner du dem. Et tilsvarende italiensk tilbud ble lagt ned for et par år siden, men kan være omtalt enkelte steder.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Lenker til de enkelte tjenestene:
France Passion
Brit Stops
Espana Descovery
Landvergnügen
Winzeratlas
Pintrip
Swede Stops
Swiss Terroir

Del dette med andre:

  6 comments for “Over 5000 gratis overnattingsmuligheter

 1. Hei. Takk for tipset. Prøvde å kjøpe Winzeratlas boken, men får ikke opp Norge som alternativ fo bestilling. Har dere noe erfaring med dette

 2. Heisan, veldig bra artikkel. Vi prøvde France Passion for to år siden og ble strålende fornøyd. I år planlegger vi tur til Nord-Italia og prøver finne tilsvarende tilbud. Så langt har jeg funnet at https://www.agricamper-italia.com/en reklamerer for å ha tatt over for Fattore Amico som la ned for noen år siden. Jeg finner ingen som skriver om erfaringer med AgriCamper. Har du noen erfaring eller kjennskap til denne tjenesten ?

  Mvh Espen E.

  • Takk skal du ha. Som du skriver så ga Fattore Amico opp for noen år siden. Vi vet ikke noe om hvor langt Agricamper har kommet. Mulig jeg er blind, men jeg kan ikke se noe tall for hvor mange verter de har. Da kan det vel ikke være så alt for mange..?
   Om du prøver dem vil vi gjerne høre om dine erfaringer.

  • Det har nok sin naturlige forklaring. Dette sa eieren da vi omtalte app-en i 2018:
   ”Norwegian Farm Stays” finnes foreløpig kun i en utgave for Androide-telefoner. Å drifte en app for Iphone er dyrere så han avventer salget før han går videre.
   Det ble sagt i denne saken: https://bobilverden.no/ny-app-for-gratis-overnatting-i-norge/
   Vi ser jo at det har vært dårlig interesse fra vertene, så det er nok grunnen. Vi testet den på vår egen Androide-telefon og glemte denne biten i farten…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *