Østlendingene reiser lengst

bobilparkering

Foto: Knut Randem

I gjennomsnitt benytter vi bobilen 72 døgn i året. 25 av dem i utlandet. Det framgår av en undersøkelse gjennomført blant medlemmene i Norsk Bobilforening. En tredjedel av svarene kom fra Hordaland og Rogaland. 78 prosent har vært utenlands i løpet av året, men det er østlendingene som er mest på farten utenfor egen region.

Det var nesten 2000 medlemmer som fullførte besvarelsen av undersøkelsen, som ble gjennomført på nettet. Ikke overraskende viser undersøkelsen at en tredjedel av bobilistene befinner seg i Hordaland (18 prosent) og Rogaland (14 prosent). Færrest bobiler er det i Hedmark (1 prosent) mens Sogn og Fjordane, Oppland og Oslo ligger 1 prosent høyere.

Gjennomsnittsalderen på norske bobilister er 59 år og 79 prosent befinner seg i aldersgruppen mellom 50 og 70 år. Bare 1 prosent er yngre enn 40 år.
De fleste trives best med å reise på tur i den regionen der de bor. Unntaket er bobilister på Østlandet som benytter hele Norge som reisemål. Det er også disse som reiser mest til utlandet. Det er særlig bobilister på Sørlandet og i Nord-Norge som velger reisemål i nærområdet.
78 prosent av bobilistene har vært utenlands i 2012. Uavhengig av hvor det reises, så er opphold ved sjøen og i eller nær byer de mest populære stedene – hhv 88 og 80 prosent viser undersøkelsen.

Forskjellige behov
Hvordan vi vil overnatte er godt fordelt på ulike svaralternativer. Dersom deltakerne måtte velge den viktigste overnattingsformen, så seirer sentrumsnær parkering med få fasiliteter og lav prisklasse.
Da deltakerne skulle prioritere de tre viktigste overnattingsformene kom enkle campingplasser med få fasiliteter og lav pris på andre plass. Tredjevalget var sentrumsnære bobilparkerninger med gode fasiliteter og høy pris.
På tilrettelagt overnattingsplass er 43 prosent villige til å betale inntil kr 200 per døgn mens 30 prosent synes kr 150 er nok. Overraskende mange – 22 prosent – var villige til å betale inntil kr 250. Svært få er villige til å betale mer for tilrettelagt overnatting.
Undersøkelsen viser at det er trønderne som er mest betalingsvillige. Betalingsvilligheten synker med stigende alder.

Undersøkelsen er gjennomført av Norsk Turistutvikling og er gjengitt i Bobilens desemberutgave. Sammen med Norsk Bobilforening stod også Oppland fylkeskommune og Norsk Campingnettverk bak undersøkelsen. Det var kun medlemmer i Norsk Bobilforening som ble invitert til å svare på undersøkelsen.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *