Øst har møtt vest

Reisemobilhafen Berlin i Spandau. Foto: Knut Randem.

Det er mange år siden muren falt og Berlin ble gjenforent med seg selv. Det har skjedd mye disse årene, men fortsatt kan du se spor av det gamle Øst-Berlin.
Berlin er en by du kan besøke hele året og den har stor spennvidde i tilbudet. For oss bobilister er det spesielt interessant at Berlin har flere bobilparkeringer – stellplatzer å by på. Vi har tatt en titt på noen av dem.

Få land kan bobilparkering så godt som Tyskland. Berlin er intet unntak. Her finnes det minst fire bobilparkeringer med god kommunikasjon inn til sentrum. En av dem ligger til og med innenfor t-baneringen rundt den sentrale delen av byen.

Vi har besøkt WohnmobilPark Berlin, Reisemobilstation Berlin Mitte og Reisemobilhafen Berlin. I tillegg ligger Köpenicker Hof øst i byen
i kort avstand til S-bahnstasjonen Köpenick og tog som raskt tar deg inn til Alexanderplatz, sentrum i det gamle Øst-Berlin.
Fra Alexanderplatz kan du gå Unter den Linden, passere shoppinggata Friedrichstrasse, Brandenburger Tor og inn i det gamle Vest-Berlin. Bare på denne korte strekningen har du passert nok å se på og oppleve i flere dager.

Reisemobilhafen Berlin, Spandau

Servicebygget i Reisemobilhafen, Berlin i Spandau. Foto: Knut Randem.

På motsatt side, i Spandau ligger Reisemobilhafen Berlin. Den ligger en 25 minutters spasertur fra U-bahnstasjonen Altstadt Spandau, men det går også buss omtrent fra bobilparkeringen og til Spandau på seks minutter. Herfra går det S- og U-bahntog inn til sentrale Berlin på noen minutter. Eller rettere sagt, det er ti holdeplasser fra Altstadt Spandau til Zoologischer Garten øverst i handlegata Kurfürstendamm hvor det er et yrende folkeliv. Du kan selvfølgelig gå av et par holdeplasser tidligere og tråkle deg i spennende sidegater og ned til Kurfürstendamm.
Reisemobilhafen Berlin ligger i et rolig område, gir ikke inntrykk av luksus, men gir et greit inntrykk. Dusj og toaletter finnes. Tømme og fyllemuligheter er det også. Selvfølgelig også strøm. Plassen er åpen hele året, men resepsjonen er åpen for innsjekking i to perioder i løpet av dagen. Det er også plass til litt større biler. Plassen er ikke inngjerdet.
I Altstadt Spandau finnes deler av den gamle bymuren og det er godt med restauranter og butikker blant annet i gågater. Spandau byr på mer av det samme, men er et mer pulserende kommunikasjonssentrum. Askanierring70 – www.womotreff.de.

Reisemobilstation Berlin Mitte

Innkjøringen til Reisemobilstation Berlin Mitte. Den mest sentralt plasserte bobilparkeringen i byen. Foto: Knut Randem.

 

Kort vei til naboen og kort vei til sentrum fra Reisemobilstation Berlin Mitte. Foto: Knut Randem.

Inngjerdet og beliggende mot en sentrumsgate ligger Reisemobilstation Berlin Mitte nær knutepunktet Wedding på ringbanen rundt sentrale Berlin. Her er det kun fire holdeplasser inn til stasjonen Friedrichstrasse, som ligger på hovedbanestrekningen gjennom Berlin.
Plassen er inngjerdet, toaletter og dusj er plassert i små kontainere og gir ikke spesielt godt inntrykk. Tømming, fylling og strøm har de selvfølgelig, men du må regne med at det i hvert fall på en del av plassene blir meget kort vei til naboen.
Her er det plass til biler også over ni meter – i følge prislista. Det er åpent hele året. Resepsjonen er åpent i perioder i løpet av dagen. Dette er den mest sentrale bobilparkeringen i Berlin.
Chausseestrasse 82 – www.reisemobilstation.com. (Denne plassen meldes stengt fra januar 2016)

Reisemobilhafen Berlin, Alt Tegel

Reisemobilhafen Berlin, Alt Tegel er vår favoritt i Berlin. Foto: Knut Randem.

Rent og pent pluss vaskemaskin og tørketrommel i Alt Tegel. Foto: Knut Randem.

Ved E26/111 fra Hamburg ligger Reisemobilhafen Berlin bare 15 minutters gange fra U-bahnstasjonen Alt Tegel Det er 15 raske stasjoner inn til Friedrichstrasse. Dette er desidert den beste av de tre plassene Bobilverden besøkte i Berlin. Her er det ulik størrelse på plassene, og du betaler deretter.
Servicebygget med toaletter og dusjer er lekkert med fliser og ser rent og velholdt ut. Her er det også vaskemaskin og tørketrommel (3 EUR).
Tømming, fylling og strøm er selvfølgelig på plass.
Plassen ligger et par hundre meter fra E26/111 så du vil høre et jevnt sus fra veien, men om du ikke er for ømtålig bør det gå fint.
Plassen er inngjerdet og det er kodelås på porten.
I nærområdet er Alt Tegel en relativt gammel by(del) med restauranter og kjøpesenter.
Waldmannsluster Damm 12-14 – www.stellplatz-berlin.de. (Plassen er stengt fra 31. oktober 2020.)

Alle plassene er åpne hele året og prisene kan variere med sesong og størrelse på bobilen. Sjekk hjemmesidene for oppdaterte priser, men vi kan røpe at de ligger mellom 10 og 20 euro/natt avhengig av beliggenhet og størrelse på bobilen.
Bobilverden besøkte ikke stedene med bobil. Plassene kan derfor oppleves annerledes i praktisk bruk. Fortell gjerne om dine erfaringer under. Og har du tips om flere bobilparkeringer i sentrale Berlin, så fortell om dem også.

Del dette med andre:

  8 comments for “Øst har møtt vest

 1. Bodde på stellplassen i Tegel etpar dager sommer 2011, og det var en grei plass. Ikke alle plassene var så store, men heilt greie. Koselig i Tegel sentrum, og lettvint å komme seg inn til Berlin med banen. Kan anbefales 🙂

 2. hei,vi lå 2 netterpå stellplassen i spandau i sommer.Vi synes det var veldig dårlig standard der.Kommer nok til åprøve en av de andre neste gang.

  • Jeg er enig med deg. På grunn av stengt resepsjon fikk vi ikke sett på sanitæranleggene, som var låst på tre av plassene. På Tegel var det hyggelig betjening og vi fikk se sanitæranlegget. Hele plassen virket også best organisert av de fire.
   Spandau gjorde et bedre inntrykk på meg enn Mitte, men jeg så ikke sanitæranlegget. På Berlin Mitte stod bilene svært tett. Det er ikke noe vi liker. Så selv om den var nærmest sentrum, vil vi nok velge Tegel noen holdeplasser lenger ut når vi kommer igjen med bobil…

 3. Vil gjerne slå eit slag for bubilparkeringa i Oranienburg som godt alternativ til å kjøre inn til Berlin. Nyanlagt plass (2009-10) og felles (flott) sanitæranlegg med gjestehavna. Flott område å sykle i, kort veg til butikk. Vi har vore i Berlin fleire gonger, men kjem nok ikkje til å bruke bubilparkeringane der meir. For dei med interesse for krigshistorie: Kort veg til «arbeidsleiren» Sachsenhausen (der m.a. Arnulf Øverland og Einar Gerhardsen vart internert).

  • Dag-Olav,
   tusen takk for en kjempefin anbefaling! Vi var på rundtur i vårferien i år og fulgte din anbefaling under oppholdet vårt i Berlin. For en flott plass! Reint og fint, god plass, rolig, og lett tilgjengelig selv med større bobil. I gangavstand til jerbane/tbane til Berlin. Og Sachsenhausen var innenfor sykkelavstand. Vi er en familie på seks som hadde en meget flott opplevelse i Oranienburg. Jeg slår også et slag for denne bobilparkeringen.

 4. Denne stellplassen Tegel er en veldig dyr plass, har nå betalt 19 euro for 1 natt med tømming og fylling. Dette er på vinterstid 8.januar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *