Opprør i nord – etablerer ny forening

Landsmøtet i Norsk Bobilforening fikk en stormfull start da «halve landet» forlot møtet. Nå etableres en ny bobilforening med base i nord.

Mørke skyer samlet seg over årsmøtet i Norsk Bobilforening på vakre Årsøya i Selbu. Foto: Årsøya fritidspark.

Påstand står mot påstand, men det synes å være enighet om noe: Landsmøtet i Norsk Bobilforening nektet å godkjenne delegatene fra Nordland fordi de først var valgt på årets årsmøte i regionen. Etter vedtektene skulle de vært valgt et år tidligere.

Landsmøtet kunne valgt å se bort fra dette og godkjent delegatene fra Nordland, men etter en skriftlig avstemming ble disse delegatene ikke godkjent. Resultatet var at region Midt og Nord stilte seg solidarisk med Nordland og alle forlot landsmøtet.

Det skal også være enighet om at valgkomiteen var delt på midten etter de samme linjene. Det forelå derfor en delt innstilling fra komiteen. Valgkomiteen har én representant fra hver av de seks regionene.

Stifter Nordenfjeldske Bobilforening
Siden landsmøtet i august har personer i nord arbeidet med å etablere en ny organisasjon. Denne uka har et interimstyre ledet av Arnold Pedersen sendt ut en invitasjon til medlemskap i sin nye forening Nordenfjeldske Bobilforening.

Arnold Pedersen stifter ny forening. Foto: Privat.

– Jeg har vært i landsstyret i 10 år. De første årene var det fred og fordragelighet. De siste årene har det hardnet til ettersom regionene øst og vest har ønsket større innflytelse, sier Pedersen.
– For to år siden fikk ikke de tre nordligste regionene noen representanter i Arbeidsutvalget.

Pedersen har også sterke meninger om forarbeidet til årets landsmøte i Norsk Bobilforening. Han mener det har vært feil i innkalling, sakspapirer er sendt ut for sent slik at sakene ikke kunne behandles i regionene og at ingen av de tre nordligste landsstyremedlemmene (lederne i regionene) har vært involvert i behandlingen av landsmøtedokumentene.

Slik styres Norsk Bobilforening
Landsstyret er Norsk Bobilforenings høyeste myndighet mellom landsmøtene. Landsstyret skal bestå av leder, nestleder og et styremedlem valgt av landsmøtet samt lederne i de seks regionene.
I den siste perioden har landsstyret bestått av seks personer fra regionene i sør og tre fra regionene i nord.

Et arbeidsutvalg bestående av leder, nestleder og et valgt styremedlem skal følge opp driften av foreningen. I den siste perioden kom disse tre fra regionene i Sør-Norge.

Landsmøtet er organisasjonens høyeste myndighet og samles hvert annet år. Det består av landsstyret samt delegater fra alle regionene. Antall delegater følger en fordelingsnøkkel etter antall medlemmer i regionen.

Beklager det som skjer
Jan Utengen er president i Norsk Bobilforening. Han tar selvkritikk på et punkt når det gjelder innkallingen, selv om han mener vedtektene er fulgt. Landsmøtet ble kunngjort som et landsmøtetreff, men det skulle kommet tydeligere fram at dette var et landsmøte.

Jan Utengen leder Norsk Bobilforening. Foto: Privat.

Bobilverden.no har tatt kontakt med Utengen for å høre hvorfor Nordlands delegater ikke ble godkjent av landsmøtet.

– På landsstyremøtet før årsmøtet drøftet vi denne situasjonen. Etter møtet regnet jeg med at delegatene fra Nordland ville blitt godkjent. Vi hadde en tilsvarende situasjon for to år siden, sier Utengen. Han vil ikke spekulere i hvorfor det ikke gikk slik, men må forholde seg til vedtaket som ble gjort.

Utengen ser likevel ikke bort fra at avstemmingen kan ha sammenheng med de to innstillingene fra valgkomiteen.
– Går du noen få år tilbake så hadde vi den motsatte sammensetningen av styrende organer, sier Utengen og sikter til periodene da blant annet presidenten i fire perioder kom fra nord.

Han forteller at arbeidsutvalget i utgangspunktet møtes en gang i måneden. Landsstyret har i 2023 hatt fire møter. Tre av dem før landsmøtet.

Blir gjerne landsdekkende
Arnold Pedersen er fornøyd med responsen de har fått om sin nye forening de første dagene etter at den ble lansert. Han forteller at de også har fått henvendelser om medlemskap fra regioner i sør. De må gjerne bli medlemmer. Nordenfjeldske Bobilforening er ikke forbeholdt de som bor i de nordligste fylkene, sier han.

– Hva skal Nordenfjeldske jobbe med av saker?

– Vi skal jobbe for bobilfolket. Vi skal sette fokus mot myndigheter og med de samme sakene som Norsk Bobilforening etter innspill fra medlemmene, forklarer Pedersen.
– Det er positivt at flere organisasjoner jobber med de samme sakene.

Pedersen sikter mot å avvikle et stiftelsesmøte før nyttår. Det blir trolig et digitalt møte for de som melder seg til interimstyret. Et første ordinært årsmøte skal etter planen holdes i nord i juni neste år.

Jan Utengen i Norsk Bobilforening er derimot tvilende til om flere foreninger vil gi mer innflytelse.
– Jeg synes det er trist med en ny forening. Vi har mer slagkraft med én sterk forening, sier Utengen.

Etter det Bobilverden.no erfarer utgjør medlemmene i de tre nordligste regionene om lag en tredjedel av medlemmene i Norsk Bobilforening.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  5 comments for “Opprør i nord – etablerer ny forening

 1. Flott at noen tar tak i dette og sørger for at ikke folket nord for Sinsenkrysset blir overkjørt.. Jeg er per nu ikke medlem av bibilforeninga, men melder meg gjerne inn i Nordenfjeldske.

 2. Hva skal dere med disse foreninger,betale penger til bare tull.
  Nå må dere se å våkne opp, Dette trenger ingen av oss,meld dere til helvete ut av all denne dritten.
  Bortkastet penger,dere finner alt dere trenger på nettet.

  • Men bedre rammefaktorer for bobiler ønsker omtrent alle. Som å kunne kjøre skiltet fart, billige bomsatser, EU kontroll som personbiler, dekkutrustning som personbiler på bobiler over 3,5t, flere tømmestasjoner og bobilparkeringer, kjøre 4,25t på B førerkortet, o.s.v. Dette skjer ikke ved å søke på nett.
   Men og være medlem av en organisasjon som arbeider for det er bortkastede penger?
   Benyttes noen av medlemsfordelene de har kan medlemskontingenten være spart inn mange ganger.
   Så utrykket spare seg til fant, forstår man ved å lese slike uttalelser!
   Ved å være medlem av en interesseorganisasjon som arbeider for bedre rammefaktorer for den fritidsinteressen man har, støtter man arbeidet og ved å benytte tilbudet de har og medlemsfordelene er muligheten stor for at penger er spart og en får en mer sosial fritidsinteresse.

 3. Blir ikkje dette å gå feil veg?. I staden for å etablere nye organisasjonar for bubilfolket og desimere påvirkningskrafta, burde ein heller bruke ressursane for å slå saman dei interesseorganisasjonane som er til ein slagferdig organisasjon som dekkjer heile kongeriket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *