Opplev sennepsbyen

Enten du liker den eller ikke så har du helt sikkert hørt om Dijon-sennep. Men byen er så mye mer; Imponerende museer, et rikt kulturliv, trivelige gater og torg. Og ikke minst noe for deg som er glad i mat.

Hver by sin triumfbue. Her på Place Darcy i Dijon. Foto: Knut Randem.

Dijon ligger i Bourgogne i Frankrike og er mest kjent for sin berømte Dijon-sennep, som har vært produsert i området siden 1600-tallet. Sennepen er laget av en blanding av syltede sennepsfrø, eddik og krydder og er kjent for sin distinkte, sterk smak.

Sennepen spiller en viktig rolle i byens historie og kultur, og har blitt en viktig del av Bourgognes matkultur. I dag er Dijon-sennep en av de mest kjente merkevarene i regionen, og blir eksportert til hele verden.

Her får du kjøpt sennep i alle varianter. For de mest autentiske sennepsopplevelsene, kan du besøke noen av de små, familiedrevne butikkene som har spesialisert seg på produksjon og salg av Dijon-sennep. Her kan du få mulighet til å prøve en rekke forskjellige sennepstyper, og kjøpe noen av de mest eksklusive variantene. Det finnes selvfølgelig også et Musée de la Maille om du er en skikkelig senneps-nerd.

Bare 2 km fra campingplassen og i randsonen av sentrum ligger et senter for fransk mat- og vinkultur. Foto: Knut Randem.

Senter for matkultur
Byen har et eget senter for matopplevelser – Cité internationale de la Gastronomie & du vin. Senteret ligger strategisk til omtrent midtveis mellom den kommunale campingplassen og sentrum.

I det moderne senteret for matkultur kan du lære om det tradisjonelle franske kjøkkenet. Foto: Knut Randem.

I dette senteret kan du velge hvor mye du vil se og betale inngangsbillett deretter. En stor del av tilbudet er også gratis. Om du er interessert i fransk matkultur kan du her se alle de tradisjonelle rettene utstilt og lese om hvordan de lages. Selv om du ikke er så stiv i fransk får du en god del ut av opplevelsen som er pedagogisk lagt opp.

I matkultursenteret kan du kjøp billett til en vinsmaking. Foto: Knut Randem.

I dette senteret kan du selvfølgelig kjøpe deg en smaking av ulike viner. I et gammelt kapell er det innredet en utstilling om hvordan vin produseres og du kan spise et godt måltid.

I dette gamle kapellet viser matkultursenteret deg med moderne hjelpemidler hvordan vin produseres og hva jordsmon betyr. Foto: Knut Randem.

Senteret har også et utvalg av spesialiserte kvalitetsbutikker hvor du kan kjøpe ost, grønnsaker, frukt, kjøtt, fisk og andre spesialiteter i de ulike butikkene. Ikke det billigste stedet å handle, men kvaliteten er det ikke noe å si på.

Matkultursenteret har flere flotte spesialbutikker. Tomater er ikke alltid røde. Foto: Knut Randem.

Følg ugla
Gjennom Dijon sentrum kan du følge en «ugle-sti». Om du følger denne merkede løypa vil du komme forbi en rekke av byens severdigheter. Denne «stien» ender på den ene siden av Dijons Notre Dame. På veggen er det innfelt en ugle. Man tror i hvert fall det er en ugle. Gjennom årene er den slitt fordi overtro beskriver at den som stryker over ugla med venstre hånd vil få oppfylt sitt ønske. Ugla er trolig steinhoggeren eller arkitektens personlige merke.

Det er så mange som har strøket den med venstre hånd mens de har ønsket seg noe, at du knapt kan se om det er en ugle på veggen av Notre Dame. Skaff deg kartet til den merkede “ugle-stien” for å oppdage sentrum. Foto: Knut Randem.

Palais des ducs de Bourgogne – hertugens palass – skjuler flere århundre med historie. Det er en staselig bygning som i dag blant annet rommer turistinformasjon, byens rådhus og et kunstmuseum.

Palais des ducs de Bourgogne på Place de la Libération er i dag både rådhus, kunstmueum og turistinformasjon. Bak fotografen er det tett i tett med serveringssteder. Foto: Knut Randem.

Musée des Beaux-Arts er et stort museum som dekker mange stilarter og tidsepoker i fransk kultur. Absolutt verd et besøk. Det finnes også flere små museer med gratis inngang.

Place du Bareuzai Place du Bareuzai er et torg omgitt av historiske bygninger og en elegant fontene som er datert tilbake til 1600-tallet. Her finner du også bindingsverkshus fra Middelalderen.

Rundt Place du Bareuzai kan du også se hus fra Middelalderen. Foto: Knut Randem.

Parc de la Colombière er den stor park sør for byen. Den er svært populær for turer og kanskje en piknik. Parken ble etablert allerede på 1600-tallet. Ellers er det jo mer enn nok av spisesteder i byen – på torg og plasser, i smågater og i mindre parker. Du skal ikke gå sulten fra Dijon.

En kirke/katedral med navnet Notre Dame (vår frue) finner du i mange franske byer – også i Dijon. Foto: Knut Randem.

Her kan du bo
Den kommunale campingplassen, Camping du Lac Kir, – N 47°19’16.7 – E 5°00’39.4 – ligger bare 2-3 km fra Dijon sentrum. Her kan du bo enten på noen få litt utrivelige plasser utenfor bommen eller på gress med god plass inne på den langstrakte plassen. Vår anbefaling er å velge en plass inne på gress.

Campingplassen ligger i en større park så her er det stille og rolig.

De to første kilometerne mot sentrum går eller sykler du i park eller på sykkelvei inntil du kommer til sentrumsgatene.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *