Oppgradert komfort og sikkerhet

Kjøring med gassdrift av kjøleskap og varme kan være farlig om du kommer ut i en ulykke. I noen land er det også forbudt å bruke gassen mens du kjører. Med nødvendig utstyr kan du likevel kjøre trygt og lovlig med gassen i drift.

Nye DuoControl montert på to tyske flasker. I midten MonoControl. Foto: Knut Randem.

Det er ingen nyhet at det finnnes kræsjsensorer som gjør det lovlig og trygt å kjøre med for eksempel gassdrift på kjøleskapet. Truma DuoControl og MonoControl er to gassregulatorer med denne funksjonen.

Truma benyttet anledningen på reiselivsmessa CMT i Stuttgart til å lansere nye utgaver av Duo- og MonoControl CS. Begge inkluderer kræsj-sensor som blokkerer gassen om det skulle skje en ulykke i en hastighet på 15-20 km/t eller mer. Da vil ikke gass kunne lekke ut fra utstyr skadet i en kollisjon.

DuoControl for veggmontering påmontert gassfilter. Foto: Knut Randem.

DuoControl leveres i to utgaver, en for horisontal og en for vertikal montering i gassrommet. Foruten å fungere som en kræsj-sensor ved uhell, brukes den i det daglig til å automatisk skifte over til ny gassflaske om den ene går tom. Du kan også bytte flaske manuelt ved å vri enheten. Mange bobiler har utstyr i sitt betjeningspanel som kan kobles til DuoControl slik at du kan se der når den er koblet over på flaske nummer to. Da er det på tide å skifte den første flaska før også den andre går tom.

MonoControl betjener kun en flaske og fungerer også som kræsjsensor. Det er først og fremst i det ytre endringene har skjedd. Begge har blitt mer kompakte i den nye utgaven og funksjonen i kræsjsensoren har blitt bedre synlig ved at en gul tapp spretter ut når sikringen er aktivert. Den kan trykkes inn for å koble til gassen igjen. Til systemet hører også en liten stopper montert på slangen (slangebruddsikring), helt inntil gassflaska. Mange tror kanskje dette er kræsjsensoren, men det er det ikke – selv om den stenger for gassflaska dersom gjennomstrømningen öker for mye.

De nye gassregulatorene oppfyller i følge Truma kravene i et EU-direktiv om oppvarming i motorkjøretøy. Prisene skal ligge på om lag 1600 og 1100 kroner.

Nytt gassfilter
Truma lanserer samtidig et nytt gassfilter. Det har bajonettfatning og er lett å åpne. Truma anbefaler at det løse filteret i beholderen sjekkes ved hvert skifte av gassflaske. Filteret skal fange opp partikler og olje i gassen slik at det ikke transporteres inn i kjøleskap og andre forbrukere og gjør skade der.

Gassfilter med den utskiftbare filterputa ved siden av. Foto: Knut Randem.

Det nye gassfilteret kommer i handelen i mars 2019 samtidig som de nye regulatorene.

Truma lanserte samtidig en større utgave av klimanlegget Aventa compact plus. Bobilverden.no omtalte lillebroren på 1700 W da den ble lansert i høst. Som varslet da kommer det nå en storbror på 2200 W. Storebror veier 29,5 kg og er dermed en lettvekter.

Aventa compact plus, 2200w. Foto: Knut Randem.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *