Opp og ned i vekt…

Inspektør Svein Romuld i Biltilsynet erfarer at bobilister har god kontroll på vekta. Foto: Knut Randem.

Inspektør Svein Romuld i Biltilsynet erfarer at bobilister har god kontroll på vekta. Foto: Knut Randem.

Det er lettere å gå opp i vekt enn ned. Det gjelder både bobil og sjåfør, men sjåføren kan gjøre det mange ganger. Tror du bobilen kan registreres opp og ned i vekt med nye eiere?

Statens vegvesen var representert på Caravanmessen med en informasjonsstand og en ”veltepetter”. ”Veltepetter” er et skall av en personbil montert på en henger. Denne benytter Biltilsynet for å demonstrere viktigheten av å benytte setebeltene. Svært mange ville prøve å bli snurret rundt og kjenne hvordan det er å henge opp ned. Ellers sto personalet til rådighet for å svare på spørsmål.

– Vi har hatt veldig godt besøk på standen, sier Svein Romuld. Han er inspektør i Biltilsynet på Romerike. Mange har spørsmål.
– Mange spør om hva de må gjøre for å kunne kjøre noe større enn det de har i dag, forteller han.
– Hva med vekt? spør vi .
Hørte vi et lite sukk før Romuld svarer?
– Bobilister spør mye om vekt og hva de skal gjøre for å endre totalvekta på bobilen.
Og svaret Romuld i korthet gir er at det er enkelt å justere opp, men noe vanskeligere å justere vekta ned.
– De fleste bobiler er født med to CoC (Certificate of Conformity – EU-deklarasjon om bilens egenskaper. red. anm.).
Veier bobilen for eksempel under 3500 kg og du ønsker å oppgradere den til høyere vekt må du ta med deg CoC-dokumentet, som viser at bilen tåler høyere vekt, til trafikkstasjonen. Har du ikke dokumentet, kan forhandleren skaffe det.

– Det er en enkel prosess om papirene er i orden. Har du en bobil over 3500 kg og ønsker å senke vekta til under 3500 kg er det litt vanskeligere, forteller Romuld.
– Da må det gjøres en teknisk endring av bilen. Dette skal være en endring beskrevet av produsenten. Utskifting av støtdempere kan være en slik endring.

Overraskelsen
Så slipper han informasjonen som kanskje vil overraske mange; En bil kan endre vekt kun en gang. Det betyr at dersom en tidligere eier har fått endret vekta opp, kan ikke du endre den ned igjen.
– Bobilen kan ikke tas opp og ned i vekt etter ulike eieres ønsker. Hver bil kan kun endre totalvekt en gang, sier Romuld.

(Oppdatering: Fra 2016 er denne regelen endret)

– Kontrollerer dere bobiler spesielt i vektkontroller?
– På Romerike har vi aldri hatt spesielle vektkontroller rettet mot bobiler. Kommer de i kontroll er det som del av en vanlig kontroll. Vi ser an om en bobil ser tung ut før vi tar den på vekta. Det er ellers sjelden bobiler blir stanset, sier Romuld. Han legger til at han har inntrykk av at de fleste bobilister har god kontroll på vekta.

Les også: Den forbannede vekten
Les også: Stole på vektene?
Les også: Trøbbel med vekta? Ikke så dyrt å ta førerkort C1
Les også: Enklere vektendring for bobiler

Del dette med andre:

  11 comments for “Opp og ned i vekt…

 1. Dette viser hvor lite realistisk Vegvesenet er. Snakker så prektig om sikkerhet… Å registrere ned vekta krever selvsagt ikke endring av bilen. Akkurat som om det skulle være ulovlig å kjøre uten full last? At bilens understell må nedgraderes for å være trygg med mindre vekt? Ute i den virkelige verden er det omvendt.
  Og at det er mulig å gjøre en endring i vekt bare en gang? Hvilken hensikt tjener det?

 2. Det er ikke nevnt noe om alder.
  Jeg hadde førerkort for minibuss frem til 70 årsdagen. Jeg tenkte ikke over at jeg burde forny til C1.
  Jeg er nå 78 år og kunne tenke med å få tilbake C1-førerkort for å kunne kjøre en noe tyngre bobil en 3500kg.
  Hvordan kan jeg eventuelt gå frem for å oppnå dette?

 3. Hva med å øke vekt fra 5000 kg opp til 5500 kg? Er det mulig?
  Eller må man betale himla mye?

   • Hei jeg har en bobil 1997 mod med totalvekt på 3500 kg men er totalt umulig å ikke få overvekt med 3 pers enda den er regga for 6 stk er 500 kg i nyttelast står det men dette er bare tull jeg har kontakta forhandlere å masse annet for å få tak i dette coc dok men umulig det også får å se om jeg kan øke totalvekt biltilsynet kan heller ikke hjelpe er dette ment slik for att dem skal få tatt noen som prøver så godt dem kan på å få ordna noe men hjelp nei.. noen som vet hva man kan gjøre for å få tak i coc

 4. Hei jeg har en bobil 1997 mod med totalvekt på 3500 kg men er totalt umulig å ikke få overvekt med 3 pers enda den er regga for 6 stk er 500 kg i nyttelast står det men dette er bare tull jeg har kontakta forhandlere å masse annet for å få tak i dette coc dok men umulig det også får å se om jeg kan øke totalvekt biltilsynet kan heller ikke hjelpe er dette ment slik for att dem skal få tatt noen som prøver så godt dem kan på å få ordna noe men hjelp nei.. noen som vet hva man kan gjøre for å få tak i coc

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *