Om to uker åpner Europa

Det har ikke vært forbudt å reise, men regjeringens reiseråd har vært entydig siden i fjor: Ikke reis på unødvendige reiser. Det mener den et par uker til, men så oppheves reiserådet.

5. juli 2021 blir D-dagen for utenlandsreiser. Foto: Knut Randem.

Fra og med 5. juli opphever Utenriksdepartementet (UD) reiserådet for EØS/Schengen, Storbritannia og de landene på EUs tredjelandsliste FHI anser som trygge. Da er det heller ingen grunn for forsikringsselskapene å holde igjen på reiseforsikringen.

Fra 5. juli vil Helse- og omsorgsdepartementet og Utenriksdepartementet også gjøre jevnlige vurderinger av reiser til landene på EUs tredjelandsliste. Dette gjøres basert på FHIs faglige råd.

UD kan i samråd med helsemyndighetene på kort varsel utstede reiseråd dersom land får særlig høy forekomst av smitte, mutasjoner eller kapasitetsproblemer i helsevesenet.

Den enkelte må selv avgjøre om en reise er trygg å gjennomføre basert på informasjon om lokale forhold og dialog med sitt forsikringsselskap, i tillegg til UDs reiseråd og reiseinformasjon, skriver regjeringen i en pressemelding i dag. Det er altså viktig å følge med på råd og informasjon fra lokale myndigheter.

UD vil på normal måte utstede reiseråd for land i konflikt eller med andre sikkerhetsutfordringer som ikke er pandemirelaterte.

Selv om deler av reiserådet oppheves opprettholdes regelen om innreisekarantene fra land med høy smitte. Terskelen for innreisekarantene endres til samme nivå som EU fra 5. juli.

Reiserådet for resten av verden blir vurdert på nytt i begynnelsen av august.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  2 comments for “Om to uker åpner Europa

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *