Og så er det jul igjen – noen starter tidlig

Julemarkeder er alltid en hyggelig avveksling i den grå og dystre november og førjulstiden i desember. De neste ukene braker det i vei med svenske julemarkeder. Ja, et sted startet de allerede den første helgen i november.

Jul på Liseberg. Foto: Liseberg.

Det kan være mange grunner til å ta en tur til grannen. I november og desember er julemarkedene gode påskudd for å ta seg en tur.
Visit Sweden har laget en større oversikt over slike julemarkeder og vi har under plukket ut noen av de mest relevante. De bugner av nisser, pepperkaker, kranser, julegodter, julegaver og opplevelser. Alle lenker i teksten er til eksterne nettsteder som har mer informasjon om det enkelte arrangementet.

Nääs Slott. Foto: Åsa Dahlgren.

Vi begynner i Vestsverige
Over hele Västsverige, den grensenære regionen som strekker seg fra Svinesund til Göteborg, finnes det drøssevis med hyggelige julemarkeder. På Nääs Fabriker, kun 15 minutter fra Göteborg, finner du et gammelt industrimiljø fylt med julehygge. Første adventshelgen kan du handle julegaver og pynt på det storstilte julemarkedet.

Rundt omkring på regionens mange herregårder arrangeres det også koselige julemarkeder i historiske omgivelser. På Forsviks Bruk får du være med tilbake til en tradisjonell julefeiring anno 1906. Spaser blant rekkene av forskjellige utstillere på et tidsriktig marked og smak på julegodter. Forsvik er et levende museum der du kan få et innblikk i verftet, smia og kvernen. Baldersnäs Herregård er et annet sted som samler noen av Sveriges dyktigste snekkere og håndverkere som selger sine produkter på julemessen.
Hvis du vil oppleve julen ved havet er Smögens julemarked stedet å besøke. Her pyntes havnen med lys og julepynt, og lokale utstillere selger varer laget med kjærlighet og omhu. Julemarkedet avsluttes med et vakkert fakkeltog, som ender med en julekonsert i Smögens kirke.

Datoer:
Julemarked på Baldersnäs Herregård: 18.–20. november og 6.–8. desember
Julemarked på Nääs Fabrikker: 30. november – 1. desember
Julemarked på Forsviks Bruk: 14. desember
Vinter-Smögens julemarked: 20. november

Julemarkedet i Haga. Foto: Ingeborg Lindseth.

Gøteborg blir juleby
Göteborg kaller seg selv julebyen. Her er det jul i alle mulige varianter gjennom hele november og desember. På Liseberg pyntes fornøyelsesparken til et glitrende vinterlandskap med tusenvis av julelys og Nordens største julemarked med forskjellig tema, som design, middelalder og tradisjon.
Gunnebo Slott, like utenfor byen stelles det i stand til et stemningsfullt julemarked i et sjarmerende 1700-talls miljø. Mens i de gamle Kronhusbodarna i sentrum får du gammeldags julestemning med hjemmelaget håndverk og smakfulle delikatesser til salgs.
Er du derimot ute etter mer unike gaver kan du legge turen innom julemarkedene À la London, og på Röda Sten konsthall. De tilbyr moderne design og kunsthåndverk til salgs i inspirerende miljøer. I den koselige bydelen Haga kan du oppleve bydelssjarm med nisjebutikker og kaféer i kombinasjon med et hyggelig julemarked. Og har du lyst til å få med deg den vakre vinterkledde skjærgården i Göteborg, må du ta turen innom øya Hönö Klåva en av helgene i desember, når det arrangeres julemarked blant de adventspyntede fiskebåtene.

Datoer:
Julemarked på Liseberg: 15.–17., 22.–24. og 28.–30. november, samt 1., 4.–8., 10.–23. og 26.–30. desember
Gunnebo Julemarked: 15.–17., 22.–24. og 30. november og 1. desember
Kronhusjul: 30. november 21. desember
À la London: 22.–24. november
Jul i Haga: Hver lørdag og søndag fra 30. november til 22. desember
Skärdården i Advent: 30. november og 7., 14. og 21. desember
Röda Sten Konsthall: 29. november–1. desember

Tradisjonelt julemarked ved Falu Gruva. Foto: Per Erikson.

Kulturelle og tradisjonelle julemarkeder i Dalarna
I den tradisjonsrike regionen Dalarna blir det gjennom hele førjulstiden arrangert koselige julemarkeder, som sikrer julestemning.
Verket i Avesta forvandles til en stemningsfull nisseborg med alle julens tilhørende dufter, lyder og lys. Selvfølgelig også med nissen på plass.
Nusnäs, stedet der den berømte dalahesten lages, kan du oppleve julemarked med lykter, fakler, dufter og stemningsfull musikk. Når du først er i innlandsregionen må du ikke glemme å få med deg julemarkedet i verdensarven Falu Gruva. Gruvenissene tar i mot barnas ønskelister og det blir guidede turer i gruva, i tillegg til et tradisjonelt julemarked fylt med lokalprodusert mat, kranser, brente mandler og masse annet julegodt.

Datoer:
Tomtemarknad i Verket: 14.–15. desember
Julemarked i Nusnäs: 24. november
Gammeldags julemarked i Falu Gruva: 8. desember

Julestemning på Tjolöholm Slott i Halland. Foto: Will Rose.

Julemarkeder i Halland
Kystregionen sør for Göteborg holder ingenting tilbake i førjulstiden. På det herskapelige slottet Tjolöholm holdes det tre store julemarkeder i november, med alt som hører julen til. Opplev ekte svensk slottsjul, som vi ikke finner i Norge.

Delikatesser til salgs på Tjolöholm julemarked. Foto Will Rose

Litt lenger øst i Halland, på det kulturhistoriske miljøet Äskhults by, blir det gammeldags julemarked, akkurat sånn det var før i tiden. Det lille bakeriet i Idala disker opp med skinkesmørbrød, julegrøt og lussekatter, og gårdsnissen lytter til barnas ønskelister.

I Halland finnes det mange historiske bygg hvor det i førjulstiden blir arrangert stemningsfulle julemarkeder. En av disse er markedet på Varbergs festning, som er et tradisjonelt julemarked fylt med julens delikatesser, som pølser, ost, marsipan, godteri og vakre blomster. Samtidig som julemarkedet går av stabelen kaster også modige badenymfer seg ut i havet på det årlige “Juldoppet”. Også slottet i Halmstad fylles med julestemning og lokalprodusert mat og håndverk i desember.

Helt sør i regionen, på Wapnö gård, spres julegleden med over 150 utstillere. Her oser det julestemning av hele gården med levende lys, julesanger, fakler og juletrær. Ta med familien på julemarkedet for å handle julegaver, men også for å besøke dyrene i fjøset, prøvesitte traktoren eller synge julesanger med nissekoret.

Datoer:
Julemarked på Tjolöholm Slott: 15.–27., 22.–24. og 28. november–1. desember
Gammeldags julemarked på Halmstad Slott: 15. desember
Julemarked på Varbergs festning: 1. desember
Wapnö julmässa: 21.–24. og 29. november–1. desember
Julemarked i Äskhults by: 7.–8. Desember

Middelalderjul i Visby. Foto: Anna Sundström.

Middelalderjul på Gotland
På Sveriges største øy finner du er av nabolandets mest unike julemarkeder når “Medeltida Jul” inntar verdensarvbyen Visby første helgen i desember. Opplev riddere, julebord, teater og ildshow – alt i middelalderens ånd. Gå heller ikke glipp av en autentisk middelalder-opplevelse på kroene Bistra Haren og Kapitelhusgården i byen.
Øya har flere koselige julemarkeder å by på, og fra 23.–24. november kan du kjøpe med deg gotlandske kvalitetsprodukter, som håndverk, hjemmestrikka ullsokker og velsmakende bakverk på Gotlands julemarked på Wisby Strand.

Dato:
Julemarked på Wisbystrand: 23.–24. november
Medeltida Jul: 07.–08. desember

Julemarkeder i Örebro
Mellom Stockholm og Oslo finner du regionen Örebrö. Hver søndag i advent arrangeres det julemarked i den historiske gamlebyen i Örebro, kalt Wadköping. Blant de skjeve trehusene kan du handle julepynt, håndverk, mat og alt annet som hører julen til.
I regi av Svenska Slottsmässor arrangeres det også julemarked på Dylta Bruk, 1,5 mil utenfor Örebro by. Dylta bruk er en ærverdig herregård med aner fra 1740-tallet. Her kan du prøvesmake juledelikatesser og kjøpe håndverk direkte fra lokale produsenter.

Datoer:
Julemarked i Wadköping: 24. november, 1., 8. og 15. desember
Tradisjonell julemesse på Dylta Bruk: 8.–10. november

Kalmar slotts julemarked Foto: Destination Kalmar.

Julemarked i Småland
Småland er den folkekjære forfatteren Astrid Lindgrens hjemsted og på Astrid Lindgrens Näs blir det nostalgisk jul med marked, musikalsk underholdning, opptredener og tradisjonelt håndverk. Opplev svensk jul som i de berømte bøkene om Emil og Vi i Bakkebygrenda.
Det berømte Glasriket i Småland forvandles hvert år til et koselig vinterlandskap med snø, lys og boder når det årlige julemarkedet åpner for besøkende. Fem millioner julelys, flere tusen graner, karuseller og sirkusopptredener er noe av det som vil foregår på Kosta i november.

Gå heller ikke glipp av en eventyrlig julestemning på Kalmar slott i byen med samme navn. Julemessen går for å være en av Sveriges vakreste og her finner du noen av landets beste smeder, lysstøpere, snekkere og tekstilmakere. Gamlebyen i Eksjö vet også hvordan de stiller i stand til et stemningsfullt julemarked, og her blir du tatt med 100 år tilbake i tid. Hestehovene klinger mot brosteinen og duften av gløgg og støpte lys fyller gatene rundt den gamle tre-bebyggelsen.

Huseby sør for Växjö arrangeres det som omtales som Nordens største julemarked med 170 utstillere, men her tar de også betalt kr 100 for å slippe deg inn.

Datoer:
Huseby: 9. – 17. november
Kosta Julemarked: 9. november – 30. desember. Torsdag –søndager
Julemarked på Astrid Lindgrens Näs: 13.–15. desember
Julemarked på Kalmar Slott: 28. november – 1. desember
Eksjö julemarked: 7.–8. desember

Julemarked i Gamla Stan. Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se.

Julemarkeder i Stockholm
Julemarkedet på Stortorget i Gamla Stan er det julemarkedet i Sverige som har holdt koken lengst. Markedet har sin opprinnelse i middelaldermarkedene i Stockholm og startet allerede i 1837. Bodene er åpne hver dag fra 23. november til 23. desember.
Skansen i Stockholm kan du oppleve tradisjonell svensk julefeiring alle adventshelgene. Ta deg en dans rundt granen, titt inn i stuer for å se hvordan julefeiringen foregikk før i tiden og lag noen fine julekort i verkstedet.

Datoer:
Julemarked i Gamla Stan: hver dag fra 23. november til 23. desember
Skansen julemarked: Hver adventshelg i desember

Jamtli julemarked i Jämtland. Foto: Erik Westberg.

Julemarkeder i Jämtland Härjedalen
I vinterbyen Åre, kun et par timer fra Trøndelag, kan du møte nissen i hans koselige julestue og handle i markedsbodene på torget. Kombiner en shoppingtur på julemarkedet med en aktiv helgetur i ski-eldorado.
Hvert år lokkes årlig 20 000 besøkende til Jamtli julemarkedet i Östersund. Jamtli kan by på alt som er koselig med julen og morsomme aktiviteter for barna, som juleverksted, hundespann og hest og slede.

Datoer:
Julemarked på Åre Torg: 22.-24. desember
Jamtli julemarked: 6.-8. desember.

Oversikten fra Visit Sweden inneholder dessverre ingen opplysninger om julemarkeder lenger nord i Sverige, men de finnes sikkert…

Oppdatering: Kiruna har julemarked 1. desember.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Hovedkilde: Visit Sweden

Del dette med andre:

  2 comments for “Og så er det jul igjen – noen starter tidlig

  1. Har dere en oversikt over julemarkeder i Norge? Interessant for meg som ikke bor i de sentrale østlandsområder 😉

    • Det er svært vanskelig å finne en samlet oversikt over norske julemarkeder, men vi gjør et forsøk i neste uke. Vi har også lagt til Kiruna som en oppdatering over om det hjelper deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *