Hører du til blant de som elsker å finne sin egen usjenerte plass i naturen når du skal på bobiltur? Det har du til felles med forfatteren av en ny bok med oversikt over plasser for fricamping.
– Jeg var interessert i usjenerte plasser, gjerne i nærheten av naturen for å slippe utestemmer fra morgen til kveld. Jeg syntes det skulle være unødvendig å betale over kr. 200,- for overnatting når man har alt i bilen og ikke trenger noe servicetilbud, sier forfatter Tor Nordahl. Han gir ut boka ”Free Campers Guide to Norway” med over 500 plasser å fricampe på sitt eget forlag, ReiseMedia AS.
Nordahl forteller at han over noen år har samlet inn informasjon fra flere kilder, ikke minst med bruk av Google Maps og Gulesider over områder av interesse. Ved hjelp av satellittbilder i disse tjenestene har han zoomet seg inn.
– Det er ganske lett å se potensielle områder ved siden av veien som kan egne seg for fricamping, forteller han. Flere av stedene har han verifisert med besøk på plassen for fotografering og filming med drone. Oversikten over tømmeplasser har han i hovedsak funnet med bruk at vegvesenets oversikt med posisjoner på skilt for tømmestasjon.
Landet er delt inn i seks områder. Hvert område i boka er delt opp i ”Freecamp”, ”Free Parking”, ”Rest Area” og ”Service Area”.
Hver oppføring har navn, GPS-posisjon (WGS-84 med desimal), ikoner som viser hva du kan forvente deg på stedet, underlag, antall plasser og hvor lange bobiler det er plass til. De fleste plassene har også et bilde fra stedet og en kort beskrivelse på inntil tre setninger.
Forfatteren skriver tidlig i boka at han fraråder å oppholde seg på parkeringsplasser og rasteplasser i mer enn 24 timer. Her informerer han også om at du ikke skal bruke markiser og utemøbler på disse stedene.
På hver oppføring er det også en QR-kode. Den kan du lese med mobiltelefonen din og ledes til en side for den enkelte plassen. Der finner du den samme informasjonen som i boka. Du kan så klikke deg videre. Der finner du en kartlenke som åpner kart-app-en i telefonen. Forfatteren opplyser at det her også skal fylles på med ekstra informasjon om den enkelte plass. Vi fant imidlertid ingen plasser med ytterligere informasjon og forfatteren forteller at nettsidene fortsatt er under utvikling.
Boka ”Free Campers Guide to Norway” er på engelsk og har 216 sider, den har robust innbinding med spiralrygg og er trykket på solid papir. Den koster kr 395 og kan kjøpes i bokhandel eller direkte fra forlaget.
Forfatteren har tatt på seg en umulig oppgave. 500 plasser å fricampe er nok kun en liten del av de mulighetene som finnes. Men bli ikke overrasket om du får selskap neste gang du reiser til ditt ”gjemmested”. Det kan bli trangt om plassen enkelte steder. Finnmarkingene trenger nok ikke være så redde for å få avslørt sine yndlingsplasser. Der er det vesentlig lenger mellom de kartlagte plassene enn i resten av landet.
Selv er vi godt fornøyd med at flere av våre favoritter ikke er oppdaget. Så det er ikke helt sikkert at du får besøk neste gang du er på din bortgjemte favorittplass. Bobilverden.no har ikke testet boka i praksis.
Vi gjør oppmerksom på at Bobilverden.no og Bobilplassen.no har felles utgiver.
Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Hvor får man kjøpt den boken om Free Campers Norway 2019?