Nytt toalettsystem spyler med gråvann

Thetford har i fem år arbeidet med et helt nytt system for bruk av vann i bobiler. Løsningen skal gi bedre muligheter for fricamping, sparer vann, gir enklere tømming og renslige løsninger.

Enkelt og renslig når du tømmer. Foto: Thetford.

Det nye systemet fra Thetford kalles iNDUS. Systemet skal gjøre det mulig å vente i opptil syv dager før du må tømme toalett og gråvann. De første bobilprodusentene vil lansere systemet i 2021-modeller denne sommeren.

Systemet består av flere deler, men hovedprinsippene er at gråvannet benyttes til spyling av toalettet og at det er automatisk dosering av sanitærvæsker for de ulike tankene. I tillegg har systemet en renslig løsning på tømmingen, som må gjøres til en tømmestasjon i bakken.

Markedssjef Norbert van Noesel i Thetford forteller at noe av begrunnelsen for systemet er å øke tiden mellom hver tømming, men også å unngå at du tømmer for ofte fordi du ikke vet når du får neste mulighet. Derfor vil en app holde oversikt over tanknivåene og varsle når det er behov for å tømme tanken.

For å starte inne så har Thetford kommet med et nytt toalett med myk lukking av lokket og mulighet for å velge stor eller liten spyling. Toalettet veier bare 7,5 kg.
Toalettet benytter gråvannet når du spyler ned. På vei ned til tanken kværnes avfallet.

Thetfords skisse av prinsippene i systemet.

Doseringen av spylevæske er viktig og det benyttes tre typer sanitærvæske. Disse blir dosert automatisk og skal vare om lag 30 dager. App-en vil varsle når det er nødvendig å skifte ut en av de tre beholderne. I pressekonferansen ble det oppgitt en pris på 30 EUR for en pakke med de tre beholderne.

Sanitærvæsken skiftes enkelt. Et sett med de tre flaskene skal vare i om lag fire uker. Foto: Thetford.

De tre sanitærvæskene jobber sammen og benyttes i gråvann, spylevann og i svartvanntanken.

Dersom du benytter toalett før det er noe gråvann på tanken vil systemet automatisk benytte friskt vann inntil det er gråvann tilgjengelig. På denne måten skal vannforbruket reduseres vesentlig.

Felles tømming
Tømmingen ser svært renslig ut. Du løfter ut en enhet med en slange og plasserer den over sluket. Det er felles tømming av grå- og svartvann. Når tømmeenheten er plassert trykker du på en knapp og tømmingen går automatisk. Først tømmes svartvannstanke, deretter skylles resterende gråvann gjennom svartvannstanken slik at det skylles ut av denne.
App-en gir et varsel når tømmingen er fullført. Den skal også forteller deg hvor nærmeste tømmestasjon befinner seg.

Men hva om du ligger på en campingplass og vil være der mer enn syv dager? Spørsmålet er relevant ettersom de færreste er på flyttefot absolutt hele tiden.
Van Noesel forteller at de nå arbeider med å utvikle en 20 liters tank, som kan benyttes av de som vil slippe å flytte bobilen for å tømme tanken. Tømmeprosedyren er omtrent den samme, men du må naturlig nok gå flere turer for å fullføre en tømming.

Første bobil
Thetfords nye system er allerede installert i Bürstners nye Elegance 2021, som lanseres i sommer. Van Noesel røpet også at Adria er i sluttspurten med å integrere systemet i en modell som også skal lanseres i sommer. Han forteller at flere andre produsenter har vært interessert i å benytte systemet, men det vil bli en gradvis utrulling i industrien.
Etterhvert vil systemet også kunne finne veien til større campingvogner.

Det vil trolig ikke være mulig å bygge systemet inn i en eldre bobil fordi det er en kompleks løsning, sier van Noesel, men de ser fortsatt på hvilke muligheter som finnes.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Nytt avløpssystem rykker inn i flere bobiler
Les også: Do-nyheter fra Thetford

Del dette med andre:

  5 comments for “Nytt toalettsystem spyler med gråvann

 1. Ser bra ut,men vil systemet funke for vintercamping ?
  Og så var det prisen….som ingen skriver om..
  Og hvem av de store satser på dette..

 2. Alltid spennende med nye løsninger.
  Men, hva skjedde med det systemet som har vært omtalt tidligere, gassdrevet forbrennings-toalett?
  Ikke så hipt & kult som det så ut til å kunne bli? 🤔
  For meg virket det som forbrennings-toalett ville være perfekt for bobil, nærmest den ultimate løsningen…….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *