Nytt museum blåser liv i H.C. Andersens eventyr

Sommeren 2021 åpner det nye H.C. Andersens Hus i Odense. Det blir et helt nytt museum med nye vinklinger på historien om Andersens liv og arbeid.

H.C. Andersens eventyr i nytt museum med spennende hage. Foto: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning.

Dette gir alle eventyrelskere enda en god grunn til å besøke hans hjemby Odense og utforske eventyrøya Fyn i hans fotspor. Den ambisiøse museumsbygningen ble designet av den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma.

H.C. Andersen er en av de mest berømte og leste forfatterne i verdenshistorien, beundret for sine forunderlige eventyr. Fra sommeren 2021 danner hans fantastiske historier også grunnlaget for en helt ny type museum som ikke bare vil formidle om Andersen og hans historie, men som Andersen:

– Først og fremst skal vi inn i eventyrene, for det er dem de aller fleste kjenner til. Tanken er ikke å fortelle eventyrene, men å formidle gjenkjennelsen av dem og inspirere til videre lesning av H.C. Andersen, sier museumsdirektør i Odense Bymuseer, Torben Grøngaard Jeppesen i en pressemelding.

Et nytt museum gir liv til H.C. Andersens eventyr Foto: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning.

Museets visjon er å romliggjøre opplevelsen av Andersens litterære univers. Her skal et kunstneriskrom iscenesettes, hvor arkitektur, lyd, lys og en strøm av bilder, skaper nye møter mellom de besøkende og Andersens eventyr.

– H.C. Andersens kunstneriske univers er fantastisk fordi det snur opp ned på forestillingene om verden du trodde du kjente, men uten å bytte det ut med noe annet. Hans eventyr peker ikke på en entydig sannhet, men på det åpne – til verdens under og mangfold. I H.C. Andersens Hus, opprettholder vi tvetydigheten ved å bruke Andersens egne kunstneriske strategier som utgangspunkt for utformingen av hagen, huset og utstillingen. Dette vil du også merkes på de mange kunstneriske bidragene som blir en del av museet, sier Creative Director i HC Andersens Hus, Henrik Lübker.

Poetisk museumsbygg i særklasse
H.C. Andersens hus ble tegnet av den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma og hans designstudio, som blant annet står bak den nye olympiske stadion i Tokyo. I designprosessen har den anerkjente arkitekten blant annet hentet inspirasjon fra eventyret Fyrtøyet. Treet i historien avslører en underjordisk verden som på mirakuløst vis åpner nye perspektiver for betrakterens øyne.

H.C. Andersens hjem ligger i den sjarmerende gamlebyen. Foto: Odense City Museums.

Selve museumsbygningen dekker et område på 5600 kvadratmeter. Her finner du blant annet et barnehus og et underjordisk museum som fletter seg sammen med en omkringliggende magisk hage. I tillegg vil museet bestå av et bredt spekter av moderne teknologier og scenografiske metoder som til sammen vil styrke opplevelsen og gi liv til Andersens magiske univers, beskrives det i pressemeldingen.

Oppdatert: Museet åpner 30. juni 2021.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *