Nytt førerkort, og det store rosa blir ugyldig

Alle som bestiller nytt førerkort vil fra 1. september i år få førerkort med ny design. Statens vegvesen minner samtidig om at de store rosa førerkortene blir ugyldige om få måneder.

John Erik Kristiansen med det nye førerkortet. Foto:Statens vegvesen.

– Det nye førerkortdesignet gir økt sikkerhet mot forfalskning og er lettere å kontrollere. Kortet er produsert i polykarbonat og har samme format som dagens førerkort (kredittkortstørrelse), forteller senioringeniør John Erik Kristiansen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Hva er nytt?
– Førerkortet har ny design med nasjonalmerket plassert i øverste venstre hjørne og er trykt med et optisk variabelt blekk som skifter fra grønt til blått ved å betrakte kortet fra forskjellige vinkler. På forsiden av førerkortet vil det være to identiske bilder, ett i liten og ett i større utgave av innehaver. Dette skal bidra til enklere kontroll av kortets ekthet, sier John Erik Kristiansen..

Det er lagt inn flere nye sikkerhetselementer i førerkortene, slik som blant annet et optisk variabelt sikkerhetselement, sikkerhetsmønster, unikt serienummer og en QR-kode. I mikroteksten på baksiden av førerkortet finner man nå Kvenfolkets sang «Hyvän illan».

Slik ser årets nye førerkort ut. Klikk for større bilde.

Ikke krav om utskifting av førerkort i kredittkortstørrelse
Statens vegvesen gjør oppmerksom på at det ikke er krav om å skifte ut tidligere førerkortmodeller i kredittkortstørrelse.

Derimot er de store rosa plastlaminerte papirførerkortene (Wien-modell 1-2 i A7-format) ikke gyldige etter nyttår og må fornyes innen 1. januar 2023. Har du et slik førerkort bør du snarest mulig bestille nytt.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *