Nytt bobilmerke bygd i Sverige for røffe opplevelser

Det er ikke hver dag det introduseres et nytt bobilmerke. Det skjedde i dag på messa Caravan Salon i Düsseldorf. Modellene som lanseres er mer enn velutrustede.

Dovra ble i ettermiddag presentert offentlig for første gang. Foto:Knut Randem

Dovra er bygd i Sverige og produsenten lover at den er bygd for de store opplevelsene. Og det er spesielle opplevelser det tenkes på når 4×4, vinsj og doble kroker foran er standard. En solid takgrind med plenty av arbeidslys og andre ekstralys understreker det robuste preget.

Røft preg. Foto: Knut Randem

Den er bygd på Mercedes Sprinter med 2 liter Turbo diesel på 190 hk med ni trinns automat og alle sikkerhetsassistenter fra Mercedes. Dovra skal alltid leveres med alle tilvalg som standard utrustning, lover produsenten.

Dovra. Foto: Knut Randem

Oppvarmingen besørges av Alde 3030 Plus med Free flow varmtvann og Webasto med varmeveksler. Det elektriske utstyret fra Victron omfatter 400 Ah litium batteri, MPPT regulator på 50 A, batteristyringssystem og en inverter på 3 000 W. Den har også en generator på 250A.

To sengeplasser i den minste utgaven. Foto: Knut Randem

Et eget batteri på 190 Ah skal levere strøm til utvendige LED-lys. Solcellepanelene, som kan tråkkes på, er på 400 W. Dette er et merke for de som ønsker å være helt uavhengige, mener Dovra selv.

Tradisjonell lagringsplass under sengene. Foto: Knut Randem

Wi-fi leveres med utvendig og innvendig antenne. To gassflasker og duo-controll hører også med i standardutrustningen. Vanntankene er på hhv 105 og 100 liter inn og ut. 360 grader kamerasystem, navigasjon og integrert alarm og også en del av pakka.

Alle funksjoner i bobilen kan styres fra MBUX-panelet eller fra et ditto panel over skyvedøra. Manuelle brytere finnes også om du skyr skjermer.

Salong med plass til fire. Foto: Knut Randem

Produktutviklingen har pågått i tre år og ingenting er overlatt til tilfeldighetene, lover Dovra.
– Vår vision har vært å skape en bobil som er lett å stelle slik at du kan konsentrere deg om det viktigste – dine eventyr, skriver Dovra i sin presentasjon.

De understreker det med å gi fem års garanti på bodelsutstyret mens Mercedes byr på sin garanti i to år.

Ved verdenspremieren viser Dovra prototypen av den minste av de to modellene: RIG X-610 på 4 100 kg med en lengde på 610 cm. Den lengre modellen er RIG X-730 med en vekt på 5 380 kg og en lengde på 754 cm. Egenvekten er hhv 3630 og 4150 kg. Begge registreres for fire personer, men bare den lengste har senger til fire personer.

Johan Ingvarsson og Johan Särefors er grunnleggerne av Dovra. I år produseres de første 15 bobilene. Deretter avgjør markedet, forteller de. Foto: Knut Randem

Foreløpig finnes ingen forhandler i Norge, men i Sverige vil de to modellene koste 2,5 og 2,7 millioner SEK.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  12 comments for “Nytt bobilmerke bygd i Sverige for røffe opplevelser

  1. Den likte jeg. Savner noen viktige detaljer.
    Hvor mye bakkeklaring har den?
    Har den reduksjonsgir?
    Difflock?
    Og ikke minst maks tillatt tilhengervekt/ vogntogvekt? 😉

    • The latest Sprinter 4×4 drivetrain («4matic») no longer has a separate reduction gear, but the 1st gear of the 9 gear automatic gearbox is about as low as the former reduction gear (from Mercedes – there are lower, but extremely expensive aftermarket offers) was.

      With the legal speed limits for cars above 3.5 t you might eventually choose a shorter axle transmission, since otherwise you will never need 9th gear?

      Difflock – is not available from Mercedes, but Dovra could get one from Iglhaut or others – again: That’s not cheap.

      Greetings from Germany
      Rolf

  2. Tøff satsing, men vekt og pris vil nok fort bli en utfordring.. og ikke minst gjøre det tøft når den uunngåelige overgangen til el står rett rundt hjørnet(dessverre).

  3. «Begge registreres for fire personer, men bare den lengste har senger til fire personer.» I Norge er det vel fortsatt sånn at det er antall soveplasser som avgjør hvor mange personer det kan være ombord underveis.

  4. Jeg savner opplysninger om drivsystemet. Er det montert reduksjonsgear, låsing av sentraldifferensial ,dvs låsing mellom fram og bakaksel. Sperre på fram og bakaksel.

    Min Sprinter har dette utstyret, bygget av Oberaigner i Tyskland. De leverer ikke dette lenger.

    Jeg ser av bildene, at stigevinkelen ved fram og bakakselen er ødelagt av fancy utstyr.

    Mvh Steinarontour.

    • Det er en standard Mercedes sprinter. Der er det ikke noe reduksjonsgir nei.

      Angående diffsperrer så kan det kansje finnes bake.. men ta en titt på mercedes hjemmeside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *