Nye sykkelruter i Dalsland

I det vakre landskapet i Dalsland, kun en times kjøretur fra Gøteborg, ligger mil etter mil med fantastiske grusveier – perfekt for gravelsykling.

Gravelsykling oversettes best med sykling på grusveier. Foto: Signe Koch, Westsweden.com

Turistrådet Västsverige og kommunene i Dalsland har utviklet 11 nye sykkelruter, som passer for både bedagelige feriesyklere og mer hardcore landeveissyklere. Her guider de til en tur på to hjul utover det vanlige. Med bobilen som utgangspunkt kan du ta både en- og to-dagers rundturer.

I Dalslands vakre naturlandskap i Vest-Sverige kan du oppleve milevis med idylliske grusveier – perfekt for en fin sykkeltur. I det vestsvenske området ligger det over 500 kilometer med grusveier, fordelt på 11 nye sykkelruter.

Gustavsfors. Foto: Amplifyphoto, Westsweden.com

Sykkelrutene strekker seg gjennom frodige landskap, dype skoger og langs idylliske innsjøer. Dalslands mangfoldige natur er perfekt for alle som ønsker å utforske Sverige på to hjul. Her finner du alt fra lett-syklede stier til spennende terrengstier, små skogsveier og brede landeveier. På en sykkeltur i Dalsland kan du vente deg bilfri sykling, noen av Europas beste grusveier, nasjonale sykkelruter som Unionsleden og Vänerleden, lokale matopplevelser, badstue og bading, elgparker og fantastiske naturopplevelser. Det skriver «Opplev Sverige» i en pressemelding.

Håverud akvedukt er en populær attraksjon i Dalsland som årlig tiltrekker seg mange besøkende. Den fungerer som et krysningspunkt der motorvei, jernbane og vannvei møtes, og tilbyr en særegen opplevelse. Foto: Turistrådet Västsverige.

Gravel kommer fra engelsk og oversettes til grus. Gravelsykling, eller sykling på grus er en retning innenfor sykling som oppstod i USA for omkring 5-10 år siden. Gravelsykling er en mellomting av mountainbike og landeveissykling, hvor man kjører på en racersykkel med dekk som er egnet til grusveier. Velholdte grusveier er grunnleggende for å dyrke gravel – og det finner du i Dalsland. Veiene har stor variasjon og er kuperte, noe som sikrer en morsom og utfordrende sykkelopplevelse, heter det i pressemeldingen.

Dalsland kanal og slusen ved Upperud. Foto: Roger/pressemelding.

– Vi er utrolig fornøyde med å kunne tilby en sykkelopplevelse for både hardbarkede entusiaster og fritidssyklere av alle slag. Dalsland kan tilby noe i særklasse innenfor gravel og samarbeidet med de lokale virksomhetene innenfor sykling, overnatting og mat gir en fantastisk helhetsopplevelse på ferien. Vi ser en økt interesse for aktive opplevelser i kombinasjon med kultur, god mat og sjarmerende overnatting, sier Fredrik Lindén, daglig leder for Turistrådet Västsverige.

Tett på Norge
Området Dalsland ligger i Vest-Sverige og består av de fem kommunene Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud og Åmål. Landskapet ligger ved Sveriges største innsjø Vänern, og grenser til Värmland, Bohuslän, Västergötland og Norge. En tur i Dalsland er som å sykle gjennom et enormt kunstgalleri, med sluser, akvedukter, glitrende vann, dyreliv, historiske herregårder og idylliske røde «stugor» underveis.

Varierende landskap. Her fra Fångefors i Dalsland. Foto: Daniel Breece, Westsweden.com.

I området finnes det mange entusiastiske gründere som bidrar til å gjøre sykkelopplevelsen komplett. De tilbyr sykkelvennlige overnattingssteder, fleksibel utleie, guidede sykkelarrangementer, og hyggelige steder å stoppe for en kopp kaffe eller et måltid.

For sykkelsesongen 2024 er det utviklet 11 forslag til sykkelruter – alle designet som rundturer – med praktiske GPX-filer (eller kart her) og anbefalinger til severdige stopp underveis. De ulike sykkelrutene kan fungere som kortere turer eller mer krevende dagsetapper, alt ettersom hvor mye innsats du vil legge i syklingen. Turene varierer fra 22 km til 93 km, kategorisert etter vanskelighetsgrad og grundig beskrevet.

Landskap i Dalsland. Foto: Alex Vizeo Loris Monteux, Westsweden.com.

Rutene går hovedsakelig på grusveier, hvor du kan sykle i timevis uten å møte en eneste bil. Veiene går gjennom skoger, langs over 2 000 innsjøer, gjennom kulturlandskap og sjarmerende tettsteder. Det er aldri langt til sykkelvennlige overnattingssteder, kafeer og restauranter som gir nødvendig energi. Den nye sykkeldestinasjonen Dalsland er en storsatsing mellom Turistrådet Västverige og de ulike kommunene i Dalsland.

Tekst: Redaksjonen
Kilde: Pressemelding

Del dette med andre:

  1 comment for “Nye sykkelruter i Dalsland

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *