Nye regler for reise med kjæledyr

For katt er det ikke lenger påkrevd med bendelormbehandling. Men tar du med en hund inn i Norge må du la vetrinæren behandle den. Foto: Knut Randem

Nå må katten ha pass for å komme inn i Sverige. Foto: Knut Randem

Fra i dag har EU innført nye regler for reise med kjæledyr over landegrensene. De norske forskriftene er forsinket, men du må likevel forholde deg til et nytt regelverk fra 29. desember 2014.

Inntil de nye norske forskriftene trer i kraft gjelder dagens forskrifter. Men på et område må du forholde deg til de nye forskriftene allerede nå. For å reise med katt til Sverige, som er EU-medlem, kreves det nå kjæledyrpass.

Grunnen til at det nå kreves kjæledyrpass for katt er at Sverige innfører like krav for hund, katt og ilder fra i dag. Dermed forsvinner et tidligere unntak for identifikasjonskravet mellom Norge og Sverige.
Inntil den norske forskriften trer i kraft trenger ikke svenske katter annen identifikasjon enn dokumentasjon for at katten er svensk. ID-papirer, stamtavle eller vaksinasjonspapirer skal fungere greit for svensker på vei til Norge. Norske katter på tur til Sverige må derimot forholde seg til det nye kravet om kjæledyrpass. For norske katter, som har vært i Sverige og som skal tilbake til Norge, er det ingen endring.

Norske og svenske katter trenger i følge Mattilsynet ID-merking og pass for reise eller retur til Sverige, men de trenger ikke rabiesvaksine eller behandling mot revens dvergbendelmark/-orm.

Nye pass med nye forskrifter
De nye norske forskriftene trer i kraft tidligst i slutten av mars. Da vil det også bli utstedt nye pass med høyere sikkerhet og bedre plass til å føre inn behandlinger og vaksineringer. Disse passene skal benyttes både for både hund og katt, men kommer tidligst når den nye norske forskriften trer i kraft. Inntil da skal de gamle passene benyttes. Også nye pass som utstedes i første kvartal vil være av gammel type.

I følge Mattilsynet kan det være land i EU som ikke er klar over at den norske forskriften og de norske kjæledyrpassene er forsinket. Du kan dermed risikere å måtte gå en ekstra runde for å forklare dette ved kontroll. Mellom Sverige og Norge vil grensekontrollørene ganske sikkert være oppdatert slik at du ikke får problemer når du viser et gammelt norsk kjæledyrpass.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *