Nye regler for EU-kontroll

Fra februar 2019 vil siste siffer i registreringsnummeret ikke lenger bestemme kontrolltidspunktet. Det blir også nye krav til de som utfører kontrollen.

Fristene for periodisk kjøretøykontroll (PKK) – EU-kontroll endres i februar. Illustrtasjonsfoto: Knut Randem.

Hvert år er gjennomføres det over 2 millioner EU-kontroller i Norge. Omtrent en tredel av disse er etterkontroller. Hvilken måned kjøretøyet må være kontrollert og godkjent bestemmes av siste sifferet i registreringsnummeret. Neste år blir det endringer.

– Fra februar vil kontrollfristen bestemmes av dato for førstegangsregistrering og siste godkjente kontroll, uavhengig av tallene i registreringsnummeret ditt. For de fleste bileiere betyr det at de kan kontrollere bilen når de vil så lenge den blir godkjent innen to år etter siste godkjente kontroll, forklarer avdelingsdirektør Henning Harsem i Statens vegvesen i en pressemelding.

Dermed blir det enklere for de som har kontrolltidspunkt mens bobilen står i vinteropplag eller er på langtur utenlands.

Endres over tid
Den nye ordningen vil fases inn etter hvert som kjøretøyene er til kontroll.
– Det er ikke slik at alle biler plutselig får ny frist i februar. Den fristen du har gjelder til det gjennomføres en ny kontroll, forklarer Harsem.

Kontrollintervallene forblir de samme som i dag, det vil si at personbiler stort sett skal inn første gang etter fire år og deretter annethvert år, mens kjøretøy over 7500 kg skal inn hvert år (gjelder ikke bobiler i kjøretøygruppe M1).

Det blir også nye krav om en egen opplæring for de som utfører EU-kontrollen.

– I dag er det bare krav til virksomheten som utfører kontrollen, men nå blir det krav om opplæring og personlig godkjenning av nye kontrollører og tekniske ledere. Målet er bedre, likere og mer trafikksikre kontroller, sier Harsem.
For de som allerede jobber som kontrollører og tekniske ledere i dag vil det bli en egen overgangsordning.

Når skal du kontrolleres neste gang? Det finner du her (ekstern lenke).

Tekst: Redaksjonen
Kilde: Pressemelding

Del dette med andre:

  1 comment for “Nye regler for EU-kontroll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *