Nye kilometer med forbedret E16

Den viktige vinterveien over Filefjell har fått ytterligere 5,4 km forbedret vei. På ti år har Statens vegvesen bygd og utbedret 72,3 kilometer på E16 i Valdres og over Filefjell.

Statssekretær Jakob Bjelland i Samferdselsdepartementet hadde jobben med å forestå den offisielle åpningen av E16 Kvamskleiva. Foto: Per Kollstad.

Det var mange blide og fornøyde folk som deltok på åpningen av 5,4 kilometer lange E16 Kvamskleiva fredag. Den nye trygge snarveien gjennom rasfarlige Kvamskleiva, er 900 meter kortere enn gamlevegen. Det forteller Statens vegvesen i en pressemelding.

E16 over Filefjell er nesten aldri stengt om vinteren. Når andre fjelloverganger mellom øst og vest må stenge, kommer trafikken gjennom Valdres. Fram til fredag har det ofte ført til kø og kork når store lastebiler har kjørt seg fast i Kvamskleiva.

Tre måneder før tiden
E16 Kvamskleiva skulle etter planen åpne i februar 2023. Flere smarte grep, og godt samarbeid mellom Vegvesenet og Hæhre entreprenør er årsaken til at statssekretær Jakob Bjelland kunne skjære gjennom snora tre måneder tidligere med en mer enn 700 år gammel antikvarisk stikkspade fra Valdres.

For et år siden lovet Vegvesenet og Hæhre at veien kunne åpnes før vinteren 2022/2023. Det holdt akkurat. Neste uke kommer snøen og vinteren til Valdres. Et av grepene som ble gjort for å framskynde vegåpning, var å stenge E16 for trafikk ei uke i juni. Slik fikk Hæhre bygd ferdig E16 og fylkesvei 2510 på østsiden av tunnelen i fred for trafikken.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *