Ny tysk veiavgift kan gi problemer for “usynlige” bobiler

Fra i dag innfører Tyskland en veiavgift som i prinsippet omfatter alle kjøretøy over 3 500 kg.

Kjøretøy som verken er bestemt for godstrafikk eller brukes til dette, er fritatt for veiavgift, men det må synes at det er en bobil. Foto: Knut Randem.

Den tidligere “lastebilavgiften” for kjøretøy over 7 500 kg har fra i dag blitt flyttet ned til kjøretøy over 3 500 kg. Kjøretøyene som omfattes vil automatisk motta faktura fra Toll Collect.

Kjøretøy som verken er bestemt for godstrafikk eller brukes til dette, er fritatt for veiavgift. Det finnes også andre unntak.

Bobiler over 3 500 kg omfattes altså ikke av endringen, men innkrevings-systemet krever at det kan kjenne igjen bilen din som en bobil – eller en buss.

Ser bobilen din ut som en bobil, skal du altså gå klar av avgiften.

Biler som er permanent ombygget og utstyrt med bo-fasiliteter som toalett, dusj, senger, kokemuligheter og oppholdsrom er også unntatt avgift selv om kjøretøykategorien ellers ville blitt avkrevd avgift, skriver Promobil, som igjen siterer ADAC.

Ettersom egne ombygginger ikke vil kunne identifiseres som bobil ved første øyekast, vil de bli ilagt veiavgift av det automatiske registreringssystemet.

Eiere av kjøretøy som ikke kan identifiseres som en bobil kan på forhånd registrere seg hos Toll Collect for å spare seg selv for trøbbel i ettertid.

Dersom ditt bo-kjøretøy er delvis innredet til varetransport finnes egne regler, som vi ikke har omtalt her. Hovedprinsippet er imidlertid at minst halvparten av bruksarealet skal være til bo-formål.

Du finner dybdeinformasjon om veiavgiften og skjemaer på norsk hos Toll Collect.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *