Ny rekord i tysk bobilsalg

Mens salget av bobiler i Norge og Sverige i år har tatt et hvileskjær, fosser salget fram til ny salgsrekord i Tyskland etter tre kvartaler i 2019.

Bobilsalget fosser fram i Tyskland. Foto: Knut Randem.

I Sverige har bobilsalget i de tre første kvartalene nærmest blitt halvert i forhold til året før. Bonus-malus-avgiften får skylden for det. I Norge har salget i år tatt et hvileskjær og ligger på et nivå omtrent lik 2017 etter rekordåret 2018.

I Tyskland viser salgstallene at kurvene fortsetter å peke oppover. Der ble det registrert 47 543 bobiler i de tre første kvartalene i år, melder Ampnet som siterer tall fra det tyske bransjeforbundet. Det er en økning på hele 15,9 prosent.

De tre landene har de senere årene fulgt hverandre med rekordøkninger nesten hvert eneste år. I år peker kurvene hver sin vei, men september viser en motsatt tendens i Skandinavia kontra Tyskland. Da sank nemlig registreringene av nye bobiler med 6,3 prosent i Tyskland. Det var likevel det nest beste septemberresultatet i historien med 2083 kjøretøy. I den samme måneden økte salget av campingvogner med over 20 prosent.

Selv om Sverige har det som samlet må betegnes som katastrofetall så viser likevel tallene oppgang utover i 2019. Det er et resultat av at bobilene som ble registrert før bonus-malus-avgiften etter hvert blir solgt og gir plass for andre nyregistreringer. De forhåndsregistrerte ”bonus-malus-bobilene” registreres nå som brukt i statistikken selv om de fortsatt er fabrikknye. Slik var det også i Norge da vi hadde ”euro 5-registreringene”, som forstyrret statistikken noen måneder tidligere.

Også i Norge viste tallene økning i bobilsalget mot slutten av de tre første kvartalene.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Nedgang i bobilsalget, men opp igjen i september

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *