Ny klimalov gir mange miljøsoner

Spania har hatt miljøsoner i noen få byer siden 2018. En ny klimalov skal utvide antall byer enormt. Fristen er satt til 1. januar, men det spekuleres i utsettelser.

Det blir mange nye miljøsoner i Spania. Utlendinger kan ikke kjøpe spansk miljømerke, men f. eks. tyske og franske miljømerker aksepteres.

I mai vedtok Spania sin første klimalov. I den beskrives hvordan landet skal gå mot en grønnere framtid der landet skal være klimanøytralt i 2050.

For å komme dit er det satt opp en rekke målsettinger. Et tiltak som påvirker deg som reiser på bobiltur til Spania er kravet om å opprette miljøsoner i nær sagt alle kommuner.

Allerede fra 1. januar 2023 er alle kommuner med mer enn 50 000 innbyggere pålagt å etablere miljøsoner for biltrafikken. Dersom kommunen har områder med sterk luftforurensning gjelder kravet også for kommuner med over 20 000 innbyggere.

I høst har den spanske foreningen av kommuner og provinser (FEMP) bedt om utsettelse i et år før kravet gjøres gjeldende. De skal savne definisjoner for krav og hvordan miljøsonene skal gjennomføres. Andre spekulerer i om det er lokal motvilje mot å innføre miljøsonene før et valg i mai er avholdt. Selv om dette er et statlig påbud, skal mange være redde for effekten på valgresultatet om miljøsonen gjennomføres like før.

Vel, dette er spekulasjoner og viser at tidspunktet for innføringen av nye miljøsoner kan bli utsatt.

Fem spanske byer har lenge hatt miljøsoner ved behov eller permanent. Reglene kan virke uoversiktlige og utenlandske bobiler skal ikke ha miljømerke på bilen, men skal eventuelt registreres i lokalt register. Spania aksepterer imidlertid både franske og tyske miljømerker.

Disse byene er: Sevilla (ved behov), Valencia (ved behov), Valladolid (ved behov ), Madrid (gjelder euro 3 og lavere) og Barcelona (gjelder euro 3 og lavere, utenlandsk biler skal registreres).

For å holde oversikt over gjeldende regler uten å lete for mye, kan du bruke en nyttig app fra Green-Zones, som du du kan lese mer om her. Green-Zones er for øvrig forhandler av en rekke miljømerker i ulike land, men det koster deg ekstra kronasjer å gjøre det lettvint.

Opplysningene om at tyske og franske miljømerker aksepteres ble lagt til 28.11.22, kl 18.45.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Ny klimalov gir mange miljøsoner

  1. Hei! Denne linken går til det Spanske vegdirektoratets opplysninger om miljømerke, og den har (utrolig nok) link til oversettelse til flere andre europeiske språk.
    https://sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/distintivo-ambiental/equivalencia-distintivo-ambiental-ue.shtml
    Slik jeg leser dette er det ikke mulig for utenlandskregistrerte kjøretøyer å få spanske miljøoblater, men de franske og tyske oblatene blir godkjent i Spania i den grad de oppfyller tilsvarende krav.

    • Takk for nyttig tilleggsinfo, Tor. Spanjolene er likevil ikke helt konsekvente. I følge Green-Zones må utenlandske biler registrere seg i Barcelonas miljøsone, men ikke i de andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *