Ny fartsgrense for bobiler

Så er det slutt på 80 km/t som maksimal hastighet for bobiler over 3500 kg.

Så er det slutt på 80 km/t som maksimal hastighet for bobiler under 7500 kg.

Har du følt deg som en sinke i trafikken fordi du ikke har hatt lov til å kjøre like raskt som andre? Høringsfristen for ny fartsgrense gikk ut 2. mars. Nå er den godkjent.

Inntil i dag har maksimalt tillatt hastighet for bobiler mellom 3500 kg og 7500 kg vært 80 km/t. Nå endres reglene slik at du kan følge trafikken i samme tempo som andre personbiler.

Det var en av grunnene til at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i dag kom til Caravanmessen. Han ville selv presentere for bobilfolket de endringene som trer i kraft i dag.

I Vegdirektoratets høringsforslag, som ble sendt ut i desember i fjor, ble det foreslått at bobiler i kjøretøygruppe M1 over 3500 kg skal kunne kjøre i inntil 110 km/t når det er skiltet for slik hastighet. Blir hastigheten økt utover dette vil det også omfatte bobilene om ikke andre vedtak gjøres.
Det finnes ingen øvre vektgrense for kjøretøy i gruppe M1. Det er derfor lagt inn en vektbegrensning på 7500 kg for å kunne følge skiltet hastighet. Bobiler i kjøretøygruppe M1 over 7500 kg må derfor fortsatt kjøre i maksimalt 80 km/t.

Dette betyr at Norge og Sverige får samme bestemmelse for bobiler under 7500 kg. De kan følge skiltet hastighet. I Danmark er høyeste tillatte hastighet 80 km/t og i Finland kan disse bobilene på bestemte vilkår kjøre i 100 km/t. Tyskland har også en øvre hastighet på 100 km/t for bobiler opp til 7500 kg.

Med den nye hastighetsbestemmelsen blir dette den ny toppfarten for bobiler under 7500 kg.

Med den nye hastighetsbestemmelsen blir dette den ny toppfarten for bobiler under 7500 kg.

Vegdirektoratet skrev i høringen at det er god grunn til å tro at store bobiler allerede i dag kjører med høyere hastighet enn 80 km/t. De tror derfor ikke at en ny fartsgrense vil føre til at den generelle hastigheten på veiene vil øke betydelig.

Vegtrafikklovens paragraf 13, punkt 4 har blitt endret slik at den nå lyder (endringen i kursiv):
”På vegstrekninger med særskilt fartsgrense høyere enn 80 km i timen må motorvogn med tillatt totalvekt over 3 500 kg eller motorvogn med tilhenger ikke kjøres fortere enn 80 km i timen. Forbudet i første setning gjelder ikke utrykningskjøretøy, og motorvogn i klasse M1 opp til 7500 kg.”

Endringen av fartsgrensen gjelder fra i dag.

Oppdatert: Etter revidering av loven er dette og flere andre punkt som ble endret samtidig hjemlet i forskrift.

Les også: Dekk og kjetting på bobil – nye regler
Les også: Forskriftsendring gir ny bredde for bobiler

Del dette med andre:

  12 comments for “Ny fartsgrense for bobiler

  • Tror nok ikke han har vært alene om å få dette til.
   Men, den som er budbringer blir jo ofte «skutt på», så det er kanskje greitt om han får «sole seg i glansen også». 🙂

 1. Hva i pøsen har skjedd med vegdirektoratet? Sjekka virkeligheten og tilpasset reglene? Det er virkelig nytt fra den kanten. Håper det kommer masse mer i den retningen.

  • Sitat fra artikkelen:
   — Vegtrafikklovens paragraf 13, punkt 4 har blitt endret slik at den nå lyder:
   ”På vegstrekninger med særskilt fartsgrense høyere enn 80 km i timen må motorvogn med tillatt totalvekt over 3 500 kg eller motorvogn med tilhenger ikke kjøres fortere enn 80 km i timen. Forbudet i første setning gjelder ikke utrykningskjøretøy, og motorvogn i klasse M1 opp til 7500 kg.” —

   Campingvogn er, og har vel alltid vært regnet som tilhenger og ikke kjøretøygruppe M1 ?

 2. Har sett dette nu pr 090223, å kan ikke se noen steder i lovdata om dette som det blir referert til.
  Kjøretøy gruppe M1/ bobil inntil 7.500 kg.
  Paragraf 13

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *