Ny bok: Det gode liv langs landeveien

Det var med dette dråget på 1800 kg den rullende campinghistorien startet. Foto: The National Motor Museum Trust.

Bobil er en del av campinglivet og campinghistorien. I en ny bok som utgis i dag tar forfatteren oss med bakover i tid for å se hvor det hele startet. Men det er ikke bare historie. Forfatteren ser også på dagens campingtrender og hvordan vi bruker bobiler campingvogner og telt. En bok for entusiastene blant oss.

Geir Svardal har skrevet en trivelig bok om livet langs landeveien. Foto: Kai Jensen.

”Campinglivet har en egen plass i den norske folkesjela. Til tross for velferdsøkning, nye ferieformer og billige flybilletter, strømmer vi fortsatt til campingplassene, og salget av vogner, bobiler og telt er rekordhøyt. Hva er det vi elsker så høyt med camping?” skriver forlaget i sin omtale av boka journalist Geir Svardal i Vi Menn Bobil har skrevet.

Forfatterens svar står i kontrast til dette. Han mener tvert om at bobilsalget øker så voldsomt fordi vi har fått bedre råd. Om vi ser på situasjonen i dag. Campinglivet var i andre land opprinnelig for de bedre bemidlede før det ble vanlige folks rimelige ferieform. I dag har campinglivet noe for en hver lommebok. I Norge var det da også arbeiderbevegelsen, bøndene og bilorganisasjonene som dro i gang campinglivet.

Første bobil i 1902
Forfatteren har tatt et dypdykk i campinghistorien. Det er interessant å lese at den første bobilen ble laget så tidlig som i 1902. Det skjedde i Frankrike. Likevel var det først år etter andre verdenskrig at bobil begynte å bli en faktor. Eksplosjonen har skjedd de siste 20 årene, men det er en spennende historie som fører fram til i dag.

Denne bobilen ble produsert av Arve Opshal. Foto: Arve Opsahl AS.

Svardal tar oss også med gjennom flere norske forsøk på å få i gang bobilproduksjon. Blant annet forteller han om Arve Opsahl og Bjølseths bobilproduksjon. Verken de eller andre nådde store volumer. Han tar også veien innom andre pionerer i produksjonen av campingbiler, som for eksempel Truls Farner som var tidlig ute. Og visste du at Kroken antakelig er årsaken til at en av de store bobilprodusentene i Europa begynte å produsere bobiler?

Det startet med campingvogner
I boka tar forfatteren oss tilbake til 1885 og det som regnes som verdens første campingvogn. Den var ni meter lang, ble trukket av hester og var luksuriøst utstyrt. At noen av de første campingvognene hadde egen avdeling for tjenerskapet viser hvilken kundegruppe som var først ute.

Men dette skulle endre seg. Svardal tar oss gjennom utviklingen av både campingvogn, telt, campinghytter og bobiler fram til i dag og gir både veiledning om kjøp og bruk av bobilen.

Boka er organisert i syv kapitler; Historie, Campingplasser, Telt, Hytter, Campingvogner, Bobil og Drømmeplasser. Her er det mange bilder som bringer nostalgiske tanker til egen oppvekst, men bildebruken trekker oss fram til dagens opplevelser med gode naturbilder og moderne bobiler og vogner.

Boka er etter vår mening et must for den som vil kjenne sin campinghistorie. Den er på 238 sider i et behagelig format. Boka selges i bokhandlere. Den er også tilbudt for salg hos forhandlere i bransjen.

Geir Svardal: Camping. Det gode liv langs landeveien. Utgitt på Spartacus forlag. Veiledende pris er kr 349.

Tekst. Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *