Ny bobilguide for analoge bobilister

Bobilguiden for Sørlandet og Østlandet er et nytt oppslagsverk.

I en tid hvor du finner alt på mobilen kan det virke som et dristig prosjekt å lage en papirguide med overnattingssteder for bobiler. Likevel finnes det trolig mange nok som foretrekker å bla i papir framfor mobilen for å finne fram til dagens overnattingssted.

Magne Klann har tidligere utgitt Havneboka for båtfolket. Nå har han tatt mål av seg til å utgi tre bøker som skal dekke hele landet for bobilfolket. Den først boka omhandler Østlandet og Sørlandet. De to neste bøkene skal omhandle Vestlandet, og Nord-Norge og kommer i løpet av et til halvannet år.

Bobilguiden Sørlandet og Østlandet, som den første boka heter, omtaler både campingplasser, bobilplasser og fricamping i skjønn forening område for område. I alt er landsdelen delt inn i 11 områder som til sammen strekker seg fra Lista i sør til Tynset i nord.

Hvert område har en felles innledning.

Hvert distrikt har en kort innledning med et grovt oversiktskart hvor alle plassene i distriktet er avmerket med ulike farger for de tre overnattingsalternativene; campingplass, bobilplass eller fricamping.

Hver plass har normalt en side med et oversiktsbilde, et kart og en beskrivelse av plassen. På noen sider er flere plasser omtalt når de ligger tett på hverandre.

Tekstene som beskriver de enkelte plassene er korte, men likevel informative. Fasilitetene på plassen er markert med symboler. Det er om lag 300 sider med slike omtaler.

Hver plass har sin egen side, men noen ganger omtales flere plasser under ett.

Klann skriver i forordet at han ikke har gjort et forsøk på å gi en komplett oversikt. Likevel er det en imponerende oversikt – spesielt fordi han åpenbart har besøkt samtlige steder som er omtalt. Selv setter vi spesielt pris på de fine oversiktsbildene (dronefoto?). De gir et godt inntrykk av plassen og omgivelsene.

Campingplassene og bobilplassene er organiserte tilbud og greie å lage en oversikt over. Hva som kan karakteriseres som fricamping er derimot en skjønnsmessig vurdering. Det bærer også boka preg av. Plassene som er oppført som fricamping spenner over alt fra rene parkeringsplasser oppmerket for vanlige personbiler til plasser i utmark. Noen plasser egner seg kun for parkering og kanskje bare for soving. Andre for opphold over flere dager.

Det er alltid en fare for at en bok kan legitimere at det er lov å parkere (ingen aktivitet utenfor bobilen) eller campe (ut med stol, bord og markise) på et angitt sted. Men en bok kan ikke frata den enkelte bobilist ansvaret for å vurdere om plassen er lovlig, egnet, om det står for mange bobiler på stedet og om man fortrenger den parkeringen plassen er beregnet for. Det føles nødvendig å si dette ettersom boka har en høyst blandet oversikt over steder for fricamping.

Men for all del; brukt med vett kan også oversikten over fricamping være en god inspirasjonskilde. Vi slutter oss uten forbehold til Klanns ord; Etterlat kun fotspor. Det er vårt ansvar å ferdes varsomt i naturen. Ikke kaste søppel, og ikke tøm toalett eller spillvann på andre steder enn der det er tillatt.

Bobilguiden Sørlandet og Østlandet er på 326 sider i tilnærmet A4-format med spiralinnbinding. Boka er utgitt av BlueOceanMedia og selges for kr 499. Guiden finnes også i engelsk og tysk utgave.

På forlagets hjemmeside finner du et kart med henvisning til oppføringene i guiden.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Bobilverden.no har samme utgiver som Bobilplassen.no
Del dette med andre:

  2 comments for “Ny bobilguide for analoge bobilister

  1. Hi
    how can I order this guide hat is the ISBN number ?
    What would be the cost to send it to France ?

    Many thanks
    Marit Scotton

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *