Ny attraksjon på Nasjonal turistveg Helgeland

Den første av tre store attraksjoner som åpner langs Nasjonale turistveger i år kommer på Helgelandskysten.

Sherpastier og trapper rundt Torghatten. Foto Magnar Solbakk.

Torghatten er en av tre norske reiselivsattraksjoner som etter flere års byggearbeider fremstår i ny drakt til sommeren 2024.

Fredag 14. juni åpner Statens vegvesen turistvegprosjektet Torghatten som en ny tilrettelagt opplevelse av natur og arkitektur til glede for de mange besøkende og for næringslivet i distriktet, skriver etaten i en pressemelding.

Torghatten ruver som en spesiell attraksjon langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Hit kommer turister fra hele verden for å oppleve det spektakulære hullet i fjellet Torghatten.

Det gamle stisystemet er blitt oppgradert og tilgjengeliggjort som en trygg rundtur, med bidrag fra dyktige sherpaer. Turen byr på spektakulære utsikter, katedralfølelsen gjennom det 160 meter lange og 35 meter høye fjellhullet, den trolske stemningen gjennom bjørkeskogen og til slutt det åpne kyststrekket ut mot havgapet.

Taket på det nye arkitekttegnede servicebygget er konstruert med heltrebjelker som ligger i ulike retninger og krager ut over laftede toalett- og utstillingsrom.

Illustrasjon av servicebygget ved Torghatten: Atelier Oslo Sivilarkitekter MNAL.

Det halvtransparente glasstaket dekker trekonstruksjonen og gir lys til toalettene, utstillingen og uteplassen. Serviceområdet med utearealer og sitteplasser danner et naturlig startpunkt for vandring og gir ly for vær og vind.

Det er etablert en ny parkeringsplass med god kapasitet, flere bussoppstillingsplasser, bussholdeplass og fortauer, i tillegg til tiltak langs fylkesvegen. Det er også gjennomført fjellsikring.

Utsikten sørover gjennom hullet i Torghatten. Foto Steinar Skaar

Dersom du vil høre mer om arkitekturen, byggeprosessen, turistvegsatsingens betydning for reiselivet samt overvære den offisielle åpningen av Torghatten ved Siv Aglen, ordfører i Brønnøy, kan du møte fram 14. juni kl 12.

Anlegget er tegnet av arkitektene i Atelier Oslo og landskapsarkitekt Østengen & Bergo. Arbeidet er utført av OK Kristoffersen og Stibyggjaren AS med Statens vegvesen som byggherre i samarbeid med Brønnøysund kommune.

Torghatten er en av tre norske reiselivsattraksjoner som etter flere års byggearbeider fremstår i ny drakt sommeren 2024. De andre to er Gjende langs Nasjonal turistveg Valdresflye (19. juni), og Vøringsfossen langs Nasjonal turistveg Hardangervidda (18. september).

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *