Ny attraksjon over Vøringsfossen åpner neste uke

Neste fredag åpner Statens vegvesen en ny turistvegattraksjon med trappebru over Vøringsfossen langs Nasjonal turistveg Hardangervidda.

Drister du deg ut over Vøringsfossen? Foto: Harald Christian Eiken.

Utviklingen av reiselivsikonet Vøringsfossen skjer steg for steg slik at turistene og reiselivsnæringen får glede og nytte av etappene etter hvert som de står ferdige, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Trappebrua sammen med stier og utsiktspunkt er det andre byggetrinnet i Statens vegvesens utvikling av turistvegattraksjonen Vøringsfossen. Det første sto klart i 2018 og omfattar utsiktsplattformer, stier, gjerder, parkering og servicebygg nedenfor Fossli hotell.

Brua har ei spennvidde på 47 meter og har 99 trappetrinn. Høydeforskjellen mellom brusidene er 16 meter. De sju brudelene er heist på plass med kran og montert samen på stedet. Gangbrua er bygd i stål og sikret med solide fjellsikringsbolter. Prosjektleder Kjersti Wold kaller prosjektet et nybrotsarbeid:

– Små eller ingen toleranser i sammenkoplingen av delene har stilt store krav til prosjektering og produksjonen. Montering av brua i ni hektiske døgn i juni på et sted med bratte stup ned i ei stri elv har dessuten stilt harde krav til sikkerhet, mannskap og utrustning, forteller Wold.

Brua er tegnet av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk, og konstruksjonen føyer seg inn i en lang tradisjon i å utforska feltet mellom arkitektur, teknologi, infrastruktur og natur:
– Mange forhold har påvirket bruas form. Konstruksjonen må være sikker og robust, brua skal koples til den gamle kløvvegen og landskapet, og selvsagt er det lagt vekt på utsikt og opplevelse, sier Hølmebakk.

Tredje trinn med oppstart i 2021 inneholder utsiktspunkt, stier og toaletter. Når dette er fullført vil heile vandringa rundt juvet i starten av Måbødalen være sikker og komplett.

Se Statens vegvesens film av anlegget her:

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  1 comment for “Ny attraksjon over Vøringsfossen åpner neste uke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *